Rojava’nın İlk Kadın Tiyatro Grubundan ‘Masal Programı’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rojava’nın ilk kadın tiyatro grubu Teatra Sarya Baran oyuncuları, hazırladıkları masalları farklı mekanlarda ve kendi kurdukları stüdyolarda izleyiciye ulaştırarak masal kültürünü yaşatmayı amaçlıyor

Kuzey ve Doğu Suriye’de kurulan ilk kadın tiyatro grubu Teatra Sarya Baran, Jin Tv ile birlikte ortak bir projeye imza atarak, “Hebû Tunebû (Bir varmış bir yokmuş) isimli masal programına başladı. 2018 yılında çalışmalarına başlayan Teatra Sarya Baran grubu şu ana kadar ortaya çıkardığı farklı oyunlar ile tiyatroda oldukça başarılı çalışmalara imza attı.

Dili ve tarihi gelişiyor

Hîlala Zêrîn bünyesinde çalışmalarını yürüten Teatra Sarya Baran oyuncuları hazırladıkları masalları, farklı mekanlarda, kendi kurdukları stüdyolarda izleyiciye ulaştırmaya çalışıyor. Özellikle renkli yöresel kıyafetleri ve eski Kürt kadınını simgeleyen Kürtçede “Deq” olarak adlandırılan dövmeler yaparak izleyicinin dikkatini çeken bu grup aynı zamanda anlattıkları masallar ile Kürt tarihini ve dilini de geliştirmeyi ihmal etmiyorlar.

Kültürü koruyorlar

Anha’ya konuşan Şevîn Xelîl ve Bara’e Hesen, Tiyatro Sarya Baran’ın çalışmalarını anlattı. Koronavirüs salgınıyla birlikte tiyatro çalışmalarının durduğunu söyleyen Şevîn Xelîl, öğrenciler bundan geri kalmasın diye bulundukları yerlerden masal kaydettiklerini söyledi. Ardından da Jin Tv ile projeye başladıklarını ifade etti. Anlattıkları her masalın gerçek bir öyküye dayandığını söyleyen Şevîn Xelîl, “Biz kendi kültürümüzü hikayelerimizi anlatarak yaşatıyoruz. Biz yürüttüğümüz “Hebû Tunebû” çalışması ile bu kültürü korumayı ve daha fazla kitlelere ulaştırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı

Dil yok olmasın diye

Teatra Sarya Baran oyuncusu Bara’e Hesen ise “Hebû Tunebû” projesinin asıl amacı Kürt kültürünü ve dilini kalıcılaştırmak olduğunu söyleyerek, “Kürt kültürünün ve dilinin yok edilmesine yönelik gerçekleştirilen asimilasyon saldırılarına karşı sanatçılar olarak cevap olmalıyız. Şu an yaşama geçirdiğimiz proje ile bunu yapıyoruz” dedi. “Hebû Tunebû” her salı akşamı saat 18:45’te Jin Tv ekranlarında izleyici ile buluşuyor.

Yeni Yaşam Gazetesi

Paylaş.

Yanıtla