BÜO’dan “Kadınlar Meclisi”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları 2011 Mayıs ayında Aristofanes oyunlarından oluşan bir kolaj ile seyirci karşısına çıkıyor. Geçen yıl sahnelenen Lysistrata ile kulüpte ilk kez çalışılan antik yunan komedyasında belli bir derinlik kazanmak ve bu deneyim ile kolaj metin oluşturmak amacıyla seçilen projede devlet yönetme yetkisine sahip olmak için vazgeçilmez bir özellik olan “akıl”ın üstünlüğüne inanan erkekler ile erkeklerin bitmek bilmeyen savaşlarından, yol açtıkları yıkımlardan, fakirlikten usanan kadınlar karşı karşıya gelirler.

Praxagora ve yurttaş eşi kadınlar her yıl düzenli olarak yapılan ve sadece kadınların katıldığı şenliklerden biri olan Haziran Şenliği’nde Meclisi ele geçirmeye karar verirler. Komutan Lamakhos’un sefere gitmesiyle şehirde oluşan askeri boşluktan da yararlanarak, kocalarının pelerinlerini aşırırlar ve gün ağarmadan meclisin yolunu tutarlar. Erkek kılığına girerek mecliste Atina yönetiminin kadınlara devredilmesi için oy çoğunluğunu sağlarlar ve savaşın sonlandırılması için Sparta’ya barış elçileri gönderirler. Ancak şimdi de kadınların karşısında şu sorular vardır; barış sağlandıktan sonra devletin yönetimi nasıl sürdürülecektir? Barışın sağlanması kadınların eşitlik ve adalet talepleri için yeterli bir cevap olacak mıdır?

Bir diğer yandan geçimini silah ticareti yaparak sağlayan “eski” yönetici erkekler, barışın gelmesi ile ekonomik olarak son derece güç duruma düşmüşlerdir. Terzi Dikaipolis ise savaş süresince yasaklar yüzünden dış ülkelerle ticaret yapamazken kadınların yönetimi ile gelen barış günlerinde son derece zenginleşmiştir. Peki, savaşın bitmesi bu iki odak arasındaki ekonomik çıkar çatışmasını nasıl etkileyecektir?

Aristofanes’in Türkçe’ye kazandırılmamış bir oyunu olan Kadınlar Meclisi’nin öyküsü temel alınarak yapılan kolajda Aristofanes komedilerinin oyun yapısına sadık kalınmaya çalışıldı. Ayrıca oyunda meclisi ele geçirmeye karar veren kadınlar ve kadınların eşi olan yurttaş erkekler odakları Aristofanes komedilerindeki koro formuna benzer şekilde sahneye kondu ve müzikle beraber icra edilen sahnelemeler yapıldı. Oyun müzikleri ise Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulubunden müzisyenler ve oyuncu kadrosu tarafından yapılıyor.

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Öğrenci Faaliyetleri Binası Demir Demirgil Salonu

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.