Cihangir Insomnia

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“CİHANGİR INSOMNIA”, İSTANBUL 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA 23 Eylül 2010 GÜNÜ İSTANBUL’DA DÜNYA PRÖMİYERİNİ YAPIYOR

Ritm, canlı müzik ve videoyu, farklı lisanlardan oluşan bir metin ile bir araya getiren tiyatro oyunu “Cihangir Insomnia” kültürler arası bir hikayeyi sahneye taşıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Viyana Belediyesi, İstanbul Avusturya Kültür Ofisi ve Güney Avusturya Kültür Ofisi desteğiyle gerçekleştirilen, Türkiye’den Babil Balığı Sanat Derneği ve Avusturya’dan Super-16 Derneği’nin ortak yapımı olan “Cihangir Insomnia” STOMP grubunun iki üyesini de içeren uluslararası bir oyuncu ve müzisyen kadrosuna sahip.

İstanbul’un Tarlabaşı semtinde aynı apartmanda yaşayan farklı kültürlerden gelen kişilerin kesişen hikayelerinin anlatıldığı oyunda, İstanbul’un gündelik hayatından objeler müzikal enstrümanlar olarak kullanılıyor.

Yönetmen: Stefan Bohun
Prodüksiyon: Birsen Karacan, Stefan Bohun
Müzik: Johannes Bohun
Konsept, Hikaye: Stefan Bohun, Birsen Karacan, Johannes Bohun
Dramaturji, Yazanlar: Stefan Bohun, M.Alper Doğan
Koreografi: Peter Stavrum Nielsen, Johannes Bohun
Oyuncular:
Peter Stavrum Nielsen Peter
Johannes Bohun Jojo
Birsen Karacan Melike
Aydın Ballı Yunus
Zeynep Buyraç Sonja, Esra
Sahne Tasarımı: Kristin Weissenberger, Pia Greven
Ses Tasarımı: Matthias Ermert
Işık Tasarımı: Sigi Feldbacher
Kostüm Tasarımı: Verena Eichtinger
Makyaj: Jasmin Simak
Grafik Tasarım: Markus Göbl / visionsbureau
Reji Asistanı: Renate Vavera
Prodüksiyon Asistanı: Tansel Uç

İstanbul’un Tarlabaşı semtinde farklı ülkelerden gelen insanların birlikte yaşadığı apartman, altı karakterin hikayelerinin kesişme ve düğümlenme noktasını oluşturuyor.

Tarlabaşı’nda aynı dairede yaşayan müzisyen Yoyo (Avusturya), Peter (Danimarka) ve Yunus’un (Türkiye) atıldıkları her iş müziğe ve ritme dönüşmektedir. Yoyo İstanbul’a eski sevgilisi Esra’yı geri kazanma umudunun, Peter içsel bir inanç arayışının, Yunus ise yurtdışında yaşayan bir Türk olarak memleketinde başarılı olma hayalinin peşinden gelmiştir. Aynı apartmanda, daha önce hiç görmediği Türk babasını aramak için Istanbul’a gelen dilbilim uzmanı Sonja(Avusturya) da kalmaktadır. En üst katta ise, hayatındaki mutsuzluğun uykusuzluk problemine sürüklediği oyuncu Melike, sorunlarla dolu bir ilişki yaşadığı sevgilisi Emre ile birlikte yaşamaktadır. Emre’nin dünyaya öfkesinden zaman zaman Melike de payını alacak, müzisyen Yunus’la paylaştığı anlarda mutluluğun arayışına girecektir. Kentin çehresiyle birlikte kaotik ve özgün yaşamının yerine “modern” rüyalar dikilmek istenen bu semtte müzik ve umut, karakterlere bazen neşe bazense karanlıkla bezeli yolculuklarında eşlik edecektir. “Cihangir” rüyalarının yerini Tarlabaşı’nda uykusuz geceler alırken hayat onların arayışlarını nerede sonlandıracaktır?

YÖNETMEN NOTU
Cihangir Insomnia farklı ülkelerden megakent İstanbul’a gelen 30’lu yaşlardaki insanların ayakta kalma mücadelelerini anlatıyor. Cihangir Insomnia’da, karakterlerin yaşamları aynı binada yaşadıkları Tarlabaşı semti gibi sürekli değişim içinde. Hayallerini gerçekleştirmek için önce kim olduklarını bulmaları gerekiyor.

Cihangir Insomnia’nın minimalistik sahne tasarımının aracılığıyla İstanbul’un Viyana, Berlin veya Paris’le de yer değiştirmesi mümkün. Karakterlerin sorunları tüm kent insanlarına özgü evrensel sorunlar. Hayatımın son beş yılının çoğunu geçirdiğim İstanbul’da edindiğim kendi deneyimlerimi, fikirlerimi ve hayallerimi yansıtıyorlar. Karakterler günlük hayatta karşılaşabileceğiniz sıradan insanlar gibi: Bazıları uykusuzluk çekiyor, bazıları farklı diller konuşuyor, bazıları kendi köklerini arıyor ve bazıları da diğerleriyle müzik aracılığıyla iletişim kurmaya çalışıyor. Aynı zamanda en saklı korkularının üstesinden gelerek kendi benliklerini bulmaya çalışıyorlar.

Cihangir Insomnia farklı ülkelerden müzisyenlerini ve oyuncuları aynı sahnede bir araya getiriyor. Istanbul müzik ve sesler yoluyla hayat buluyor. Istanbul’un gündelik yaşamından objeler ritm ve melodiler yaratmak için kullanılarak müzikal enstrumanlara dönüşüyor.

İstanbul’da yaşamak tezatları yaşamak demek: büyük ve küçük, zengin ve fakir, gürültülü ve sakin, güzellik ve çirkinlik, sevgi ve vahşet. Hikayelerin ve anlatım biçimlerinin semfonik karışımı yoluyla, her anlamda renkli, çok katmanlı ve sürekli değişim içinde bulduğum İstanbul’un gerçekliğini kendi bakış açımdan anlatmak istiyorum.

Stefan Bohun

Yönetmen Biyografisi

Stefan Bohun, 1979 yılında Viyana’da doğdu. Toronto‘ da “Fiziksel Tiyatro Okulu”nda tiyatro eğitimi aldı. 2007 Yılında Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi, Viyana Film Akademisi Film Yönetmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Halen aynı üniversitede ödüllü yönetmen Michael Haneke’nin profesörlüğünde yönetmenlik üzerine yaptığı master eğitimine devam etmektedir.

Stefan Bohun, yönetmenliğini yaptığı “Enstein’ın Rüyaları” adlı tiyatro oyunu ile Avusturya da Meksika da turneler yaptı. Londra’da “Theatre de Complicite” Moskova’da “Workcenter of Jerzy Grotowski & Thomas Richards” ın tiyatro metodları üzerine yapmış olduğu atölye çalışmalarında yer aldı. Çektiği kısa metraj filmler ve belgesel filmler ile Avusturya ve dünya çapında birçok uluslararası festivallere katıldı. “Nohelia” adlı filmi, Viyana ve Salzburg‘ da en iyi kısa metraj belgesel film ödülünü aldı. Yönetmen Ulrich Seidl‘ın, “Import/ Export” adlı uzun metraj sinema filminde yönetmen yardımcılığı yaptı.

Yönettiği Filmler:
– 2009, “Mata Tigre”, 70 dk. Belgesel. (Türkiye’de gösterildi)
– 2009, “Divan” 45 dk. Belgesel (Türkiye ve Avusturya‘da çekildi.)
– 2008, “Was Tu Ich Hier”, 5 dk. Video klip,
– 2007, “Amo Beethoven”, 17 dk. Belgesel.
– 2005, “Omid”, Kısa film
– 2004, “Nohelia” 32 dk. Belgesel
– 2003, “Disciple of Mockery” 7 dk. Belgesel
– 2003, “Volar”, Kısa Film
– 2002, “Weihnachtsgeschichte” Kısa Film Tiyatro ve Sinema Üzerine Diğer Deneyimleri
– 2008, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema TV Bölümü yarı dönem Mastır Programı, İstanbul
– 2006, Uluslararası Berlin Film Festivali Kapsamında Yetenek Kampüsü Katılımcılığı
– 2005, “Import/Export” Uzun metraj sinema filmi yönetmen yardımcılığı, Yön: Ulrich Seidl
– 2005, Jerzy Grotowski ve Thomas Richards Workcenter Atölye Çalışması Katılımcılığı (tiyatro üzerine), Moskova, Rusya
– 2004, Theatre de Complicite, Atölye Çalışması (tiyatro üzerine), Londra, İngiltere
– 2002–2005, “Einstein’s Dreams” (Enstein‘ nın Rüyaları) adlı Tiyatro oyununun Yönetmenliği.

EKİP

Birsen Karacan Oyuncu ve Yapımcı

1978’de Eskişehir’de doğdu. 2002 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları, Oyunculuk Bölümü’nden mezun oldu. “Workcenter of Jerzy Grotowski & Thomas Richards” ın oyunculuk metodu üzerine Moskova‘ da yapmış oldukları atölye çalışmasında Thomas Richards ve Mario Biagini ile çalıştı. Oyuncu olarak Amsterdam, Rotterdam, Mastrich, Viyana‘ da yurtdışı projelerinde yer aldı. İstanbul Devlet Tiyatroları ve İzmit Şehir Tiyatrosu bünyesinde başroller de üstlendiği çeşitli tiyatro oyunlarında, oyuncu ve reji asistanı olarak çalıştı. “Cihangir Insomnia” projesinde ortak yapımcı ve oyuncu olarak var olmasının yanısıra, içerik ve dramaturji alanlarında katkıları ile oyuna danışmanlık yapmaktadır.

Johanes Bohun Kompozitör ve Oyuncu

1978’te Viyana‘da doğdu. 2000 yılında Viyana Konservatuarı’ndan mezun oldu. 2001 yılında İngiliz ritm performans grubu STOMP’a performansçı olarak katıldı. STOMP’ta aktif olarak performans yapmaya devam eden sanatçı, STOMP’un yeni grubu “Lost & Found Orchestra” bünyesinde de performansçı olarak yer almaktadır. Johannes davul ve perküsyon egitimi vermekte, Avusturya, Almanya, İsviçre ve Fransa’da STOMP’un atölye çalışmalarını yürütmektedir. Kısa süre önce kendi müzik projesi “Nihil Baxter” imzalı ilk solo albümünü çıkarmıştır. Müziklerini yaptığı “Cihangir Insomnia” projesinde aynı zamanda
oyuncu olarak yer almaktadır.

Peter Stavrum Nielsen Kompozitör ve Oyuncu

1974’te Kopenhag’da doğdu. Royal Academy of Music’ten davul ve eğitmenlik dallarında eğitim aldı ve 2001 yılında mezun oldu. 2001–2007 yılları arasında İngiliz ritm performans grubu STOMP’un Avrupa ayağında daimi üye olarak çalıştı. 2008 yılında Norveçli şarkıcı ve sözyazarı Unni Wilhelmsen ile yaptığı turnede bas gitarist ve klavyeci olarak yer aldı. Sanatçı Paris’teki bir Hip Hop/Tap/Body Percussion şov grubu ile sahne almaktadır. Halen STOMP’ta yarı zamanlı olarak çalışan Danimarkalı sanatçı, ritm-performans grubu “Body Rythm Factory” nin kurucusu ve yaratıcısıdır. Cihangir Insomnia projesinde oyuncu ve koreograf olarak yer almakta, aynı zamanda oyunun müziklerine katkıda bulunmaktadır.

Tarih: 23.09.2010 (Prömiyer)
Saat: 20:30

Yer: Garajistanbul

Tarih: 24.09.2010

Saat: 20:30

Yer: Garajistanbul

Tarih: 25.09.2010

Saat: 15:00, 20:30

Yer: Garajistanbul

Tarih: 26.09.2010

Saat: 20:30

Yer: Garajistanbul

Tarih: 27.09.2010

Saat: 20:30

Yer: Garajistanbul

Ayrıntılı bilgiye  http://cihangirinsomnia.com/ adresinden ulaşabilirsiniz…

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.