19. İstanbul Tiyatro Festivali Programı Açıklandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

dikmen gürünMimesis Haber / 19. İstanbul Tiyatro Festivali programı Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Bu yıl 9 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalde, yurtdışından 7, Türkiye’den 35 topluluk sahne alacak. 100’e yakın gösteri ve etkinlik 13 farklı mekânda seyirciyle buluşacak. 33 yerli yapımın prömiyeri gerçekleştirilecek ve bunlardan üçünün ortak yapımcılığını İstanbul Festivali yapacak.

Onur Ödülleri

Festival kapsamında bu yıl tiyatroya emek vermiş üç tiyatro insanına onur ödülü verilecek. Bunlardan ilki basın toplantısında takdim edildi: 1993-2013 yılları arasında festival direktörlüğünü yapan Dikmen Gürün ilk onur ödülünün sahibi olarak katıldığı gecede duygusal bir konuşmayla tiyatroseverlere seslendi.

Festivalin ikinci onur ödülü, 9 Mayıs akşamı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yenilikçi Polonyalı yönetmen Grzegorz Jarzyna’ya verilecek. Üçüncü ödülün sahibi olan Propeller Theatre Company’nin artistik direktörü Edward Hall ise ödülünü 24 Mayıs akşamı yine Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde alacak.

Shakespeare’in 450. Doğum Yılı Etkinlikleri

Festivalde Shakeseare 450. doğum yılı etkinlikleri kapsamında, Shakespeare oyunlarına farklı yorum getiren Propeller Theatre Company yazarın “Bir Yaz Gecesi Rüyası” ve “Yanlışlıklar Komedyası” adlı oyunlarını sergileyecek. Bunun dışında söz konusu etkinlikler çatısı altında çeşitli yerli yapımlara da yer verilecek: Altıdan Sonra Tiyatro-Pangar’dan Yiğit Sertdemir yönetiminde “Kral (Soytarım) Lear”, Oyunbaz’dan Abdullah Cabaluz yönetiminde “Kral Lear”, Bakırköy Belediye Tiyatrosu’ndan Mehmet Birikiye yönetiminde “Romeo ve Jülyet” ve Derme Çatma Kolektif’ten Çiğdem Selışık Onat ve Hayati Çıtaklar rejisiyle “Derme Çatma Hamlet” bu kapsamda seyircisiyle buluşacak. Ayrıca bu başlık altında çeşitli panel, söyleşi ve gösterimlere yer verilecek.

Polonya-Türkiye Yılı Gösterileri

Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. Yıldönümü ile ilgili kutlamalar kapsamında dört tiyatro gösterisi gerçekleştirilecek: Polonya Tiyatrosu’nun genç ve yenilikçi yönetmeni Grzegorg Jarzyna’nın rejisiyle TR Warszawa topluluğundan “Ne Yaptıksak Nafile”, yine Jarzyna’nın yazıp yönettiği TR Warszawa ve Teatre Narodowy w Warszawie tarafından sahnelenecek “Nosferatu”, dansçı ve koreograf Izodora Weiss öncülüğünde Baltic Dans Tiyatrosu tarafından sahnelenecek “Bir Yaz Gecesi Rüyası”, Krzystof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu’nun, Marcel Proust ve Orhan Pamuk romanlarından uyarlayarak yazıp yönettikleri  “Prost-Pamuk-Bellek” adlı oyun.

Ostermeier’den “Bir Halk Düşmanı”

Geçtiğimiz festivale “Hamlet” ile katılarak İstanbullu seyirciyle buluşan Schaubuhne Berlin topluluğu bu yıl da yine Ostermeier rejisiyle İbsen’in ünlü eseri “Bir Halk Düşmanı”nı sahneleyecek.

iksv

Yerli Yapımlar

Festival programında ilk kez seyirciyle buluşacak çok sayıda yapım yer alıyor: İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndan Ayşe Emel Mesçi rejisiyle Heiner Müller’in “Hamlet Makinesi”, Hayal Perdesi’nden Aleksander Popovski rejisiyle Boris Vian’ın “İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz”, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan Barış Erdenk rejisiyle “Özgürlüğün Bedeli”, Aslı Bostancı koreografisiyle “The Last Unicorn”, Mesut Arslan yönetiminde “Aldatma”, Kent Oyuncuları’ndan Ahmet Mümtaz Taylan rejisiyle Nermin Yıldırım’ın “İlk Osmanlı Vampiri Latif Efendi’nin Sergüzeşti”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan Engin Alkan rejisiyle “Çürük Temel”, konsept ve koreografisi Tuğçe Tuna’ya ait olan Gövde Gösterisi, Biriken’den Suvorin-Çehov ortak oyunu “Tatyana Repina”, Tiyatro Avesta’dan Aydın Orak’ın yazıp yönettiği “Actor”, Yeşim Özsoy Gülan’ın yazıp yönettiği “Aşk & Faşizm”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan Orhan Alkaya rejisiyle Dashiell Hammet’ın “Lillian”, Talimhane Tiyatrosu’ndan Mehmet Ergen rejisiyle Theresa Rebeck’in “Göl Kıyısı”, Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’ndan Ferhat Kesin rejisiyle Aziz Nesin’in “Yaşar ne Yaşar Ne Yaşamaz”, Ekip Tiyatrosu tarafından “İki Kapılı Ev”, İkincikat’tan Sami Berat Marçalı rejisiyle “İn”, Bititiyatro-L’arme-Aloeil ortak yapımı Edward Bond’un “Kırmızı Siyah ve Cahil”, Tiyatro Stüdyosu’ndan Ahmet Levendoğlu rejisiyle “Her Yıl Kuşlar Geri Gelir”, Ata Ünal rejisi ve Candaş Baş koreografisiyle “Gertrude-Çığlık”, Studio Oyuncuları’ndan Şahika Tekand rejisiyle “Gergedanlaşma”.

Fetivalde “Yeni Dalga”

Festival kapsamında altı genç tiyatro ve dans topluluğu seyircisiyle buluşacak: Didaskali Tiyatro’dan “Maşenka”, Tiyatro Öteki Hayatlar’dan “Ücret Artışı Talebinde Bulunmak İçin Servis Şefine Yanaşma Sanatı ve Biçimi”, Canan Yücel koreografisiyle “It’s Ok!”, Motto Dans Kolektif’ten “Hiatus”, Toksikomon Kolektif’ten “DNA’mı Muhafaza Et Ruhumu Yeniden Doğursunlar”, Budalasultan Kolektifi’nden “Kara Düzen”

“Oyun Salonu”

Festivalde “Oyun Salonu” projesi kapsamında dört genç tiyatro topluluğunun gösterisi Salon’da sergilenecek: Ceren Ercan ve Gülce Uğurlu tarafından yazılıp yönetilen “İstenmeyen”, Tiyatro(HAL)’den Iraz Yöntem rejisiyle “Sabır Taşı”, Tiyatro Artı’dan Ufuk Tan Altunkaya rejisiyle “Kalem”, buluTiyatro’dan Özlem Karadağ rejisiyle “Kabuklu Sürprizli Hayvanlar”.

“Makas Oyunları, İstanbul Kısa Oyunlar Projesi”

2010 yılında İngiltere’de başlayan “Theatre Uncut” projesi, 2013 yılında DOT aracılığıyla İstanbul’a taşınmıştı. Bu projenin devamı niteliğindeki “Theatre Uncut İstanbul” projesinin ilk sonuçları festival kapsamında izleyici ile buluşacak.

Atölye, Gösteri, Söyleşi ve Paneller

19. İstanbul Tiyatro Festivali oldukça zengin bir yan etkinlikler bölümüne de ev sahipliği yapacak. Bu etkinlikler ücretsiz olacak ve katılım için rezervasyon@iksv.org adresine mail atmak gerekecek. İşte bu etkinliklerden bazıları:

Koreograf Björn Safsten ile dansçılarının performansı üzerine açıklamalı bir söyleşi; Tiyatro Boğaziçi ve Berberyan Kumpanyası’ndan Muhsin Ertuğrul ve Vahram Papazyan dostluğunu konu alan “Muhsin ve Vahram” oyunu sergilemesi ve B.Levon Zekiyan, Ayşegül Çelik ve Artsvi Bakhchinyan’ın katılacağı bir söyleşi; yönetmen Grzegorz Jarzyna ile “The Tropical Craze” ve “Macbeth” gösterileri üzerine sohbet; Ata Ünal, Ayşe Draz ve Özlem Hemiş ile “Kuram Atölyesi”; Gülşah Özdemir Koryürek tarafından hazırlanan “Türkiye’de Şekspir Olmak” adlı belgeselin gösterimi; Sedef Ecer ile yazarlık atölyesi; İstanbul Üniversitesi Haldun Taner Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Farklı Disiplinlerde Shakespeare” başlıklı panel; Propeller Theatre Company’nin oyuncuları tarafından düzenlenecek “Hareket ve Algılama” ve “Sahnede Müzik Kullanımı” başlıklı iki atölye.

Afiş ve Festival Kitabı

Bu yıl festival afişini Şehika Tekand ve Bülent Erkmen ikilisi birlikte hazırladılar. Bu yıla has bir düzenleme olarak festival kitapçığı İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü öğrencileri arasından seçilen ve özel bir eğitim alan 7 öğrenci tarafından hazırlanacak.

Ayrıntılı bilgi için: iksv

Fırat Güllü / Mimesis

 

 

 

Paylaş.

Yanıtla