24:00 – Senaryo

Burcu Babaoğlan – Kerem Eksen

Bu metin, Mimesis Tiyatro/Çeviri-Araştırma Dergisi’nin 9. sayısında (2002) yayınlanmıştır.

Senaryo Üzerine Notlar

Oyunda, Haberci ve son sahnede onun röportaj yaptığı diğer karakterler dışında hiçbir karakter söz kullanmaz.

Oyun boyunca sahnenin fonunda yer alan büyük perdeye çeşitli dialar yansıtılır. Söz konusu diaların hangileri olduğu, senaryoda her sahnenin başında ya da içinde italik yazılarla belirtilmiştir. Büyük perdeye yansıtılan görüntülerin yanı sıra, sahne üzerinde oyuncuların tuttuğu küçük bir perdeye ve kalabalığın üzerine serilen örtüye yansıtılan küçük görüntüler de kullanılır. Görüntünün büyüklüğünün değişmesi nedeniyle, oyunda biri sahnenin uzağında diğeri de yakınında olmak üzere iki dia makinesi kullanılır.

Oyunda yer alan iki ana karakter senaryoda “fantastik ikili” adıyla geçmektedir. Kadın oyuncuların canlandırdığı bu iki karakterden ayrı ayrı bahsedilmesi gereken yerlerde, anlatımı kolaylaştırmak amacıyla “X” ve “Y” adları kullanılmıştır.

Bu ikili ve Haberci dışındaki oyuncu ve dansçılar gene anlatımın kolaylaştırılması için ayrı isimlerle anlatılmıştır. “Dansçı grubu” şehirdeki gündelik hayatın akışını koreografik bir anlatımla canlandıran on sekiz kişilik bir gruptur ve yaptıkları dansları sade mimiklerle icra ederler. “Oyuncu grubu” ise altı kişidir.

Haberci tüm haberlerini yaka mikrofonuyla okur. Son sahnedeki röportajlarda da bu mikrofonu eline alarak kullanır.

Oyunun müzikleri, “Gündoğumu Dansı” dışında, sahnede yer alan dört kişilik müzisyen grubu tarafından icra edilir. Grup; elektrogitar, perdesiz basgitar, klavye ve bateriden oluşur.

I. SABAH

Fotoğraf: İstanbul’da Gündoğumu

Sahne yavaşça aydınlandığında sahnenin ortasında uyumakta olan fantastik ikili (X ve Y) görünür. X ve Y yavaşça doğrulur, ayağa kalkar ve bir dönüşle gündoğumu dansına başlayacakları pozisyonu alırlar.

Gündoğumu Dansı

Fotoğraf: Bulutlu Mavi Gökyüzü

Fantastik ikili, Shostakovitch’in “Lirik Vals” parçası eşliğinde Gündoğumu Dansı’nı yapar. İkisinin dansları farklı koreografi çizgilerine sahiptir, ancak bu çizgiler sahnenin belli anlarında kesişir. Müzik ve dans sona erip klavyenin akor geçişleri duyulduğunda, X ve Y yavaşça geriye çekilip sahnenin iki yanındaki yerlerini alırlar. Sahnedeki aksiyona katılmadıkları zamanlarda pasif seyirci konumundadırlar.

İşe Hazırlık

Fotoğraf: Kalabalık

Ağır adımlarla sahneyi kat ederek ortaya gelen küçük bir grubu, daha sonra süratli ve aceleci biçimde sahneye giren başka ufak gruplar takip eder ve on sekiz kişilik bir dansçı topluluğu sahneyi doldurur. Topluluk, ritmik bir müziğin eşliğinde eş zamanlı ve stilize hareketlerle giyinip hazırlanır ve işe gitmeye hazır bir pozisyon alır. Müziğin bitişiyle beraber sahneye Haberci girer ve ağır adımlarla sahnenin ön kısmına kadar gelir.

Sabah Haberleri

Fotoğraf: Haber Spikerleri

Haberci bir süre narsistik ve aşağılayıcı bir ifadeyle, seyirciyi süzdükten sonra sabah haberlerini okumaya başlar. Spotların her birinden sonra bateristin verdiği hafif vurmalı sesi duyulur. Haber spotlarının bir bölümü güncel gelişmelere göre değiştirilir ve yenilenir. Haberler TV spikerlerinin başvurduğu birçok klişenin yoğun biçimde kullanıldığı bir üslupta okunur:

“Bu ateş sönmeyecek! Cumhuriyetimizin 75. Yıldönümünde, altmış milyon el ele, omuz omuza.”

“Ancak, laik cumhuriyetin 75. Yılında, yeni nesiller yetiştirmesi beklenen öğretmenler türbanla derse giriyor, kara çarşafla eylem yapıyorlar.”

“Şahsenem gene olay çıkardı. Oteldeki odasına masör çağıran genç sanatçı, sevgilisini çıldırttı.”

“Beyaz eşek olur mu diyenler yanılıyor. Venezuela’ya mahsus minyatür eşeklerin renk bakımından kuzulardan hiçbir farkı yok.”

Haberci dört spot okuyup çıkışa doğru yürümeye başladığında, müzik başlar ve yavaş yavaş yükselerek hızlı ve ritmik bir parçaya dönüşür.

İşe Gidiş

Fotoğraf: Kalabalık

Sahnedeki on sekiz dansçı karışık bir biçimde, aceleci adımlarla yürümeye başlar. Bu karışık yürüyüş, bir yerden sonra düzenli ve eşzamanlı hareketlerin yer aldığı bir koreografiye dönüşür. Bu kısımda ikili, ellerinde tuttukları bir örtüyü sahnenin ön kısmına getirip gergin bir biçimde tutarlar ve böylece dia yansıtılması için ikinci bir perde oluşturmuş olur. Dans sürerken perdenin üzerine yansıyan kalabalık, sokak, cadde, köprü, taksiler gibi fotoğrafları görürüz. Toplu koreografinin ilk bölümü, dansçıların ani bir hareketle sahnenin solunda toplanmaları ve tek bir dansçıyı sağ tarafta yalnız bırakmalarıyla sona erer.

Fotoğraf: Kalabalıktan Ayrılmış Bir Çocuk

Sağ tarafta kalan dansçı, tekno vurgularına sahip müziğin etkisiyle aşamalı olarak büyüyen hareketlerden oluşan bir dans icra eder. Dans ilerledikçe dansçının giderek kendini kaybettiği, o ana kadar süregelen monoton akıştan bu şekilde kurtulmaya çalıştığı görülür. Fantastik ikili de bu dansçıya, sahnenin arkasındaki yerlerinde yaptıkları dansla eşlik eder. Dansçı, kendini kaybedip etrafında bir süre döndükten sonra soldaki dansçı topluluğuna döner ve güçlü bir final verir. Topluluk, dansçının üzerine yürüyüp etrafını sarar ve dansçı bu kalabalığın içinde kaybolur. (Fotoğraf: Kalabalık) Gösterinin kalan kısmında dansını grupla beraber sürdürür.

Müzik sürerken dansçılar hızla dönen bir çember oluştururlar ve bu çember giderek küçülen bir spiral halini alır. Müzik aniden kesilip yumuşak bir tema başladığında ortada küçük bir grup haline gelmiş olan dansçılar aniden durup seyirci tarafına döner ve bir süre yorgun bir ifadeyle poz verirler. Daha sonra gruptan birer ikişer kopan dansçılar, sahnenin sol tarafında bir kuyruk oluşturur ve otobüs bekleyen kitle halini alırlar. (Fotoğraf: Kuyrukta Bekleyen İnsanlar) Bu topluluk, sahnenin önünde meydana gelen olayları seyredip küçük tepkiler verecektir.

Olaylar

Birinci olay, iki ortak arasındaki para kavgasıdır. Para paylaşımı yapan iki adam yürüyerek sahnenin ortasına geldiklerinde, ortakların birinin diğerine haksızlık ederek paranın çoğunu aldığı görülür. Diğer ortak buna itiraz eder. Düzenbaz ortak yaptığını inkar etmekte ısrar edince yüzüne yediği bir falçata darbesiyle beraber kıvranmaya başlar. Tam bu sırada sahneye giren bir kabadayı, adamları ufak bir el hareketiyle kovar.

İkinci olay, bu kabadayıyla sahnenin sağından gelen bir taksiden inen fahişe arasında yaşanır. Kabadayı fahişenin yanına gelip ona asılmaya başlar. Bu tacizin dozu giderek artar ve fahişe iyiden iyiye rahatsız olmaya başlar. Tam bu noktada devreye girmeye kalkışan X ve Y, adamı kendilerine özgü karate figürleriyle alt etmeye çalışsalar da bu bir işe yaramaz. Y, adamın kendi vücudunu kestiği bıçaktaki kana dayanamayarak bayılır. Sahneye giren bir polis – fantastik ikiliyi görmemektedir – olayı fark eder ve gidip Kabadayı’yı durdurur. Ufak bir kafa hareketiyle onu kovduktan sonra Fahişe’nin yanına gelir, onu uzun uzun süzdükten sonra sert bir hareketle defeder. Bu hareketi beklemediği bir şekilde halkın beğenisini kazanır ve duraktakilerin toplu alkışıyla ödüllendirilir.

Üçüncü olay. Polisin terk etmesiyle boşalan sahneye, duraktaki kalabalığı ite kaka çıkan bir adam girer. Adam sahnenin sağından giren kibar joggingçiyle bir kadını seyredecektir. Kibar koşucu kadınla aniden çarpışır, kadının çantası düşer ve adam eğilerek çantayı alıp kadına uzatır. Tam o anda göz göze gelip birbirlerini “ilk bakışta aşık olmuş” bir ifadeyle süzerken, kibar adam ani bir hareketle çantayı öteki adama fırlatır. İki adam beraber koşarak sahneyi terk ederken, komplo kurbanı kadın, çığlık çığlığa peşlerinden koşarak sahneden çıkar ve üçüncü olay da böylece son bulur.

Otobüs

Fotoğraf: Yolculuk Görüntüleri (otobüs, taksi, vapur)

Son olay da bitip sahne boşaldığında, ikili ellerinde büyük bir örtüyle otobüs beklemekte olan kalabalığa yaklaşır ve örtüyü kalabalığın üstüne örterler. Örtü örtüldüğü anda üzerine çeşitli otobüs görüntülerinden oluşan dialar yansıtılır. Bu şekilde otobüs biçimini alan kalabalık X’in çekmesi, Y’nin de itmesi sayesinde hareket eder, yavaşça yürüyerek sahnenin ön kısmından geçer ve ortada gruplanır. İkili örtüyü kaldırdığında müzik bir an susar ve sert ritimli bir “iş müziği” başladığında, kalabalık sahnenin çeşitli bölümlerine dağılmış, üçlü dörtlü gruplar oluşturmuş olur.

İşbaşı

Fotoğraf: Bilgisayar Başında Çalışan İnsanlar

Bu şekilde yerleşen gruplar sürekli tekrarladıkları farklı karakterlere sahip hareketleri tekrarlayarak çalışmaya başlarlar. Bu sabit koreografi grupların yer değiştirmesiyle hareketlenir, fantastik ikilinin de ellerindeki perdeyle sahnenin ortasında konumlanmalarıyla sürer. İşe gidiş bölümünde yol manzaraları yansıtılan perdeye, bu bölümde çeşitli iş yerlerinden görüntüler yansıtılır. Grupların birbirlerinden farklı olan koreografileri belli kısımlarda ortaklaşır ve toplu danslara dönüşür. İkili, bu kısımlarda yer yer dansçıları taklit ederek dansa katılır. Bölüm, grubun sahnenin ortasında toplanması ve öğle tatilinin başlamasıyla devam eder.

II. ÖĞLEN

Fotoğraf: Bir İşyerinin Restoranı

Gruplar bir yandan öğle yemeklerini yerken diğer yandan önce oyuncu grubunun sergilediği olayları seyreder, sonra da televizyondan öğle haberlerini izlerler.

Olaylar

İlk olayda çek senet mafyasının eline düşen bir adam sergilenir. İki fedainin sahneye getirdiği adam, alacaklısının sert uyarısına maruz kalır. Borcunu ödemesi gerektiğine dair uyarılara ilkin kulak asmaz, ancak ağzına bir silah namlusu sokulunca senedi imzalar ve tabanları yağlar. Fedailer Alacaklı’dan hizmetlerinin karşılığını istediklerinde, Alacaklı cimri davranır. Bu kez namlu Alacaklı’nın ağzına sokulur, Alacaklı itiraz etmeden gerekli parayı takdim eder.

İkinci olay, ilk bölümde görülen Fahişe’nin satıcısıyla beraber sahneye girmesiyle başlar. Ortada toplanmış olan kalabalığa yaklaşan Satıcı, Fahişe’ye orada durmasını söyler ve kalabalığın arasına saklanır. Oradan geçmekte olan bir iş adamı bir iki adım sonra Fahişe’yi fark eder ve geri dönüp ona kur yapmaya başlar. İş adamı kıvama geldikten sonra devreye giren Satıcı sıkı bir pazarlık sonucunda Fahişe’yi adama bırakır ve çift sahneyi terk eder. Satıcı tam sahneyi terk etmek üzere çıkışa yöneldiğinde göz ucuyla Y’yi fark eder ve onu süzmeye başlar. Adamın bakışlarını üzerinde hisseden Y büyük bir korkuyla X’in arkasına saklanır. Ağır adımlarla ikiliye yaklaşan adam, son olarak tehditkar bir ifadeyle sigarasının dumanını suratlarına savurur ve hızla sahneyi terk eder.

Son olay Susurluk benzeri bir mafya buluşmasıdır. Sahnenin iki yanından giren ikişer kişi, esrarengiz bakışlarla birbirlerini süzüp buluşma yerlerine doğru ilerlerler. Bu sırada sahneye hızla giren, sivil polis olduğu her halinden belli olan -zira her gördüğünü kol saatindeki mini telsizden merkeze bildirmektedir- bir mısırcı, iki grubun tam ortasında yerini alır. Bir araya gelen iki grup pazarlığı tamamlayıp da çantaları değişecekleri sırada Mısırcı silahını çıkarıp polis kimliğini gösterir. Gangsterlerden biri adama yönelip yavaşça güneş gözlüğünü kaldırır ve kim olduğunu gösterir. Polis, gangsterin üstlerinden biri olduğunu görür ve silahını indirip selam durur. Bunun üzerine dört gangster, polisin koruması altında, güven ve huzur içinde sahneyi terk ederler.

Öğle Haberleri
Fotoğraf: Haber Spikerleri

İlk bölümde sabah haberlerini sunan Haberci, aynı şekilde soldan girip sahnenin ortasına gelir ve kısa haber spotlarını okur:

“MGK’nın sabah erken saatlerde başlayan toplantısı sürüyor. Yetkililer, toplantıda demokratikleşmeyle ilgili önemli konuların tartışıldığını bildiriyor.”

“Borsada iyimserlik rüzgarları… Sabah seansındaki endeks son bir ayın en yüksek rakamına ulaştı.”

“Standard & Poors Türkiye için umutlu. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu… Bir gün mutlaka yükselteceğini bildirdi.”

“Strese karşı kesin çözüm: Üzüm. Uzmanlar, yorucu işlerde çalışanların bol bol üzüm yemesini öneriyorlar.”

İş

Fotoğraf: Büro Görüntüleri

Haberci son spotu okuyup kulise yöneldiğinde iş müziği tekrar başlar ve dansçılar tekrar sahneye yayılıp çalışmaya başlarlar. Çalışanların hareketlerinden giderek yoruldukları gözlemlenir ve figürler giderek çalışanların kontrolünden çıkar. Son aşamada yerde icra edilen figürler, müziğin giderek artmasıyla çığrından çıkar ve hareketli iş müziğinin aniden sona ermesiyle birlikte çalışanlar da yere yığılırlar.

Otobüs

Fotoğraf: İstanbul’da Günbatımı

Ağır bir müzik eşliğinde, çalışanlar güç bela yerlerinden doğrulur ve ağır ağır ilk bölümdekine benzer bir kuyruk oluştururlar. Fantastik ikili de ağır adımlarla sahneye girerek ellerindeki örtüyü kalabalığın üzerine örter. (Fotoğraf: Gece Trafiği) İlk bölümdeki ritmik otobüs müziği tekrar başladığında, örtünün üzerine otobüs diaları düşer ve kalabalık ağır adımlarla sahneyi terk eder. Müzik sona erip de yeni müzik başladığında ikili içe dönük bir aksiyonda sahnenin ortasındaki yerlerini alıp günbatımı dansına başlarlar.

Günbatımı Dansı

İkili, karanlık sahnede, fondaki gece trafiği görüntüsü önünde, ilk dansa göre hüzünlü motiflerin daha çok yer aldığı bir koreografi icra eder. Müzik tekdüze bir ritme sahiptir ve ağırlığı piyano oluşturur. (Phillip Glass) Dans sona erdiğinde Haberci, arkasında dansçı grubuyla beraber tekrar girerek ağır adımlarla sahnenin önündeki yerini alır ve akşam haberlerini okumaya başlar.

Akşam Haberleri

(Fotoğraf: Haber Spikerleri)

Gün batımı sahnesindeki hüzünlü atmosfer Haberci’ye de yansımıştır. Bu nedenle özellikle ilk haberi yapmacık bir dramatiklikle okur:

“19 yaşındaydı… Hayatının baharında… Annesine yazdığı son mektubunda… ‘Anneciğim seni çok özledim’ demişti. 19 yaşındaydı… Ve kalleş, terörist bir kurşuna kurban gitti. Belki… Belki onun düşüp öldüğü yerde, günün birinde parlak, kırmızı bir çiçek bitecek. O çiçeğin adı ‘barış’ olacak.”

“Trafik canavarı can almaya devam ediyor. Dün de tam 60 vatandaşımız trafik terörüne kurban gitti. Sebepler gene aynı: Aşırı hız, alkol, kısacası cehalet.”

“Ve futbol terörü… Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi yenmesi üzerine sinirlenen 53 yaşındaki bir sütçü havaya ateş açtı ve karısının ağır bir şekilde yaralanmasına sebep oldu.”

“Peki, eski devlet bakanlarımızdan Refaiddin Şahin’in hastalık derecesinde bir maket uçak meraklısı olduğunu biliyor muydunuz?”

“Akşam bültenimiz burada sona eriyor. Az sonra ‘Gece Gece Bu Ne Eğlence?’ adlı programla tekrar karşınızda olacağız.”

III. GECE

Eğlence

Fotoğraf: Araba Farları

Müzik başladığında dansçılar sahnenin sol tarafında bir öbek oluşturup barda dans eden kitleyi canlandırmaya başlarlar. Oyuncu grubu ise sahnenin sağ tarafında, ayakta durup bardakileri canlandırırlar. Sahnenin en sağındaki girişte ise daha önceki olaylarda gördüğümüz Fahişe sabit bir şekilde ayakta durur, satıcısı da duvara yaslanmış bir şekilde başında bekler. Fantastik ikili bir süre dans eşliğinde bardaki müşterilere içki servisi yapar. İçki servisi, ritmik müziğin ani bir şekilde sona ermesi ve yerini vurmalıların ağırlıkta olduğu atonal bir müziğe bırakmasıyla sona erer. İkili kenara çekilir ve Fahişe’nin dansını seyretmeye koyulurlar.

Fahişe’nin Dansı

Işık ve müzik değişimiyle beraber sağ tarafta sabit olarak duran Fahişe hareketlenmeye başlar ve atonal müzik eşliğinde yaptığı dansla bardakilere yaklaşır. Dans boyunca bardakilerden birini cezp etmeye çalışır, ancak bu girişimi başarısızlıkla sonuçlanır. Elindeki mendili ayağının dibine bıraktığı müşterilerin hiçbirinden olumlu bir tepki gelmez. Sonunda Satıcı yanına gelir, sinirli bir ifadeyle onu alıp barı terk eder. (Fotoğraf: Diskotekte Dans Eden Kalabalık) Kalabalık tüm sahneye yayılıp dans etmeyi sürdürürken, Haberci aralarından süzülerek ortadaki yerini alır ve müzik kesildiğinde gece haberlerini okumaya başlar.

Gece Bülteni

Fotoğraf: Haber Spikerleri

“Güneydoğu’da iç parçalayıcı manzara… Halka bedava ekmek dağıtan kamyonun önünde kargaşa çıktı. İnsanlar… Birbirini ezdi.”

“Mesut Yılmaz, ‘çetelerle yaptığımız mücadelede hayli başarılıyız. Hepsi bir bir çözülecek’ dedi.”

“Sanatçı Mehtap Saraç isyan etti: Beni de askere alın! Benim erkeklerden ne farkım var?”

“James Bond da bizden. Efsanevi casus son macerasında Bakü-Ceyhan boru hattını koruyacak.”

“İşte… Böylece bir günün daha sonuna geldik. Sizler, şimdi rahat koltuklarınızda günün yorgunluğunu atmaya çalışıyorsunuz. Az sonra sıcacık yataklarınızda olacaksınız. O zaman sizin saatleriniz başlayacak. Sizin ve o rengarenk rüyalarınızın… Sayın seyirciler… Saat, 24:00”

IV: FİNAL

Fotoğraflar: Reklam Görüntülerinden Alınma Yüz İfadeleri ve Gözler (Görüntüler her olaydan sonra değişir.)

Haberci’nin bu sözleri gong sesleriyle son bulurken Fantastik ikili ağır hareketlerle sahnenin ortasına doğru gelir. Ritmik müziğin başlamasıyla beraber Haberci kravat ve gömleğini yavaşça çıkarıp dans etmeye başlar. Haberci, oyunun bundan sonraki kısmında ilk bölümlerdeki kibar ve mesafeli tavrını bir kenara bırakır, daha vahşi, dışadönük ve sert bir görüntü çizer.

X ve Y, sahnenin ortasındaki kısa danslarından sonra sahnenin sağına doğru yönelir ve sahnedeki diğer olaylar sürerken danslarını burada sürdürürler. Dansları devam ederken dansçı grubu sahnenin önünden topluca geçer ve hemen sonrasında sahnenin orta kısmına gelen oyuncu grubu kısa bir olay sergiler. Sahnenin bundan sonrasında bu şekilde üç olay sergilenecek, her olay kalabalığın geçişiyle son bulacaktır. Fantastik ikili, tüm sahne boyunca sahnenin sağ ön kısmında ağır hareketlerden oluşan danslarını icra ederken, Haberci de sol ön kısımda sert hareketlerden oluşan bir dansla olayları izler ve tepkiler üretir.

Olaylar

Bu sahnede sergilenen olaylar oyunun daha önceki bölümlerinde olanların aksine daha dolaysız ve sert bir anlatıma sahiptir. Bu sahnelerde mizahi bir etki uyandırmak amaçlanmaz.

1. İki adam, aralarındaki gözleri bağlanmış bir tutukluyu sahnenin önüne doğru sürüklerler. Tutuklu yediği yumruklarla yere yığılır, yığıldıktan sonra da karnına tekmeler yemeye başlar. En sonunda adamların biri cebinden bir tabanca çıkarır ve tutuklunun şakağına sıktığı bir kurşunla onu yere yığar.

2. Fahişe müşterisiyle beraber sahnenin önüne gelir ve onu baştan çıkaracak hareketlerle önünde dans eder. Müşteri gizlice çektiği bıçakla Fahişe’nin boynunu keser. Fahişe cansız bir şekilde yere yığılır.

3. Ağır adımlarla yürümekte olan bir grup görünür. Bir adam gizlice grubun arkasına gelir, silahını çekip içlerinden birini kafasından vurur. Gruptaki diğer insanlar bir an yere düşen adama bakıp, adımlarını hızlandırır, geçip giderler.

Üç fotoğrafın sergilenmesinden sonra Haberci ortada toplanan dansçılara yaklaşır ve içlerinden birini seçip onunla röportaj yapar. Bu eylem dört kere tekrarlanır.

Röportajlar

Haberci          : Yaşınız?

Kız                  : Yirmi.

Haberci          : Bugüne kadar yaşadığınız günlerin en güzeli?

(Kız tereddüt eder, bir süre ne söyleyeceğini bilemez. Haberci sabırsızlanmaktadır.)

Kız      : Bugüne kadar yaşadığım günlerin en güzeli… Herhalde köpeğim Bugsy’nin hastalıktan kurtulduğu gün olsa gerek.

Haberci          : Çok güzel!

(Haberci kızı sert bir hareketle kalabalığın arasına gönderir, tekrar kalabalığa yaklaşıp bir adamı kendine doğru çeker.)

Haberci          : Hayatınızda en sevdiğiniz üç şey?

Adam             : Eee… Üç şey… Hah… İşim… Eşim…. Arabam…

Haberci          : Bravo!

(Adamı aynı şekilde gönderdikten sonra başka bir adama yönelip onu sahnenin önüne getirir.)

Haberci          : Sevgilinize dünyanın en güzel hediyesini alacaksınız… Ne alırdınız?

Adam             : Karıma mı?

Haberci          : Olabilir.

Adam             : Zayıflama seti. Karım biraz şişman da…

Haberci          : Mükemmel!

(Aynı oyun… Bu kez haberci çıtı pıtı bir kızı kibarca elinden tutup sahnenin önüne getirir. Bu seferki sorusunu utangaç bir tavırla sorar.)

Haberci          : Daha temiz bir dünyada yaşamak ister miydiniz?

Kız                  : Evet.

Haberci          : Pekiyi bunun için ne yaptınız?

Kız                  : Sigara kullanmıyorum. Sigaraya hayır…

Haberci          : Harikaa!

Bu bölüm bittikten sonra kalabalık tekrar eski halini alır, Haberci de eski yerinde dans etmeye devam eder. Bundan sonra üç kısa olay daha sergilenir:

Olaylar

1. Sahnenin ortasından geçmekte olan bir adama sinsice yaklaşan bir hırsız, elindeki kemeri aniden kurbanının boynuna dolar ve onu yavaşça yere indirir. Aceleyle kurbanının ceplerini karıştırıp cüzdanını bulur, içindeki paraları alıp oradan uzaklaşır.

2. Bir kadın, peşinde bir adamla sahnede belirir. Tedirgince geçerken ikinci bir adam önünü keser ve kadın kıstırılır. İkinci adamın attığı tek bir tokatla kadın diğer adamın kollarına yığılır. Birinci adam kadını sürükleyerek dışarı çıkarırken, ikinci adam tecavüzü çağrıştıran bir ifadeyle pantolonunun düğmelerini açarak onları takip eder.

3. Üç tutuklu, elleri bağlı ve sırtları seyircilere dönük bir şekilde ortaya gelirler. Yanlarında bir nöbetçi, bir de komutan vardır. Komutan silahını doğrultup tutukluları birer birer şakaklarından vurur. Tüm tutuklular yere yığıldıktan sonra komutan nöbetçiye yönelir, silahını onun da şakağına dayar. Yüreği ağzına gelip son duasını etmeye başlayan nöbetçi, komutanın silahını aniden geri çekip sırıtmaya başlamasıyla rahatlar.

Bu olaylar da sona erdikten sonra kalabalık röportajlarda olduğu gibi bir araya toplanır. Haberci bu kez kalabalığın sağına geçerek onlara döner ve topluca cevap vermeleri için sorular sorar. Soru-cevap bölümü ilerledikçe, kalabalığın tepkileri ve Haberci’nin hareketleri çığrından çıkar.

Soru – Cevap

Haberci          : Şimdi… Şimdi sizlere sormak istediğim birkaç tane soru var. Söyleyin bakalım! Hayatınızdan memnun musunuz?

Kalabalık       : Memnunuz!

Haberci          : Pekala beyler! Cevap verin bakalım. Eşlerinizi seviyor musunuz?

Erkekler        : Seviyoruuz!

Haberci          : Hanımlar? Ya siz?

Kadınlar        : Eveet!

Haberci          : Pekala… Şimdi hep beraber cevap verin bakalım! İşinizi seviyor musunuz?

Kalabalık       : Eveet!

Haberci          : Pekiyi… Pekiyi… Aşka inanıyor musunuz haa?

Kalabalık       : İnanıyoruuz!

Haberci          : Pekiyi… Güzel günlerin geleceğine inanıyor musunuz ha?

Kalabalık       : İnanıyoruz.

Haberci          : Söyleyin bakalım! Vatanınızı seviyor musunuz?

(Fotoğraf: Polisin Yerlerde Sürüklediği Bir Kadın)

Kalabalık       : Seviyoruz!

Haberci          : Bu ülkede yaşamayı seviyoruz!

(Fotoğraf: Dağlarda Savaş)

Kalabalık       : Seviyoruz!

Haberci          : Seveceğiz!

Kalabalık       : Seveceğiz!

Haberci          : Daima!

Kalabalık       : Daima!

Haberci          : Daima!

Kalabalık       : Daima!

Haberci          : Daima!

Kalabalık       : Daima!

Haberci          : Daimaaaaa!

Kalabalık       : Daima!

Müzik, özellikle “Vatanınızı seviyor musunuz?” sorusundan sonra yükselir, siren ve trampet seslerinin etkisiyle militarist bir havaya bürünür. İkili bu müziğe asker adımlarını andıran figürlerle eşlik ederler.

Replikler sona erdikten sonra kalabalık tüm sahneye yayılır, oyuncu grubu dansçıların önüne geçip kıpırdamadan seyirciye dönük olarak durur. Fantastik ikili ise keskin ve sert hareketlerle sahnenin ön kısmına gelir ve bateri eşliğinde hareketli bir dans icra ederler. Haberci’nin de ortalarına geçip dans ederek seyrettiği bu bölüm, X ve Y’nin birbirlerine yönelik bir şiddet uyguladığı, adeta dövüştükleri bir koreografiye dönüşür. İkili giderek yorgun düşer ve dansı yerde sürdürmeye devam eder. X ve Y, enerjilerinin tükendiği son noktada birbirlerine son darbeyi vurup kalabalığın, oyuncuların ve Haberci’nin bakışları arasında yavaş yavaş yere düşer ve yığılıp kalırlar.

Final Dansı

Fotoğraf: Bulutlu Mavi Gökyüzü

Müziğin de susmasıyla beraber başlayan es ve hareketsizlik bir süre sonra fantastik ikilideki ufak tefek kıpırdanmalarla son bulur. Önce piyano ve onu takiben diğer enstrümanlar, oyunun girişindeki gündoğumu müziğinin temasını yumuşak bir şekilde icra etmeye başlarlar. İkili, yerden kalkar ve az önceki şiddet içeren dansa tezat oluşturacak yumuşak, uyumlu, ikili bir dans icra eder. Sahnedeki diğer oyuncu ve dansçıların kıpırdamadan seyrettiği bu dans, ikilinin el ele tutuşmuş ve seyirciye dönük olarak verdiği fotoğrafla sona erer. Işıklar, bu pozun alınması ve müziğin sona ermesiyle beraber yavaş yavaş söner.