Kadın Sorunları Sahneye Taşınıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kuzey ve Doğu Suriye’deki Minbic Tiyatro Topluluğu, sahneledikleri oyunlarla kadın sorunlarını sanatsal bir şekilde sahneye taşıyor ve toplumsal cinsiyet değişimini yaratmanın en iyi yolunun sanat olduğunu belirtiyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki Minbic’de 2016 yılında IŞİD’ten kurtarıldıktan sonra kentte tiyatro alanında önemli gelişmeler sağlanarak, kent özgürleştirildikten bir yıl sonra Minbic Tiyatro Topluluğu kuruldu. Toplumsal cinsiyete karşı zihniyet değişimini yaratmanın en iyi yolunun sanat olduğunu belirten topluluk üyeleri, kadın sorunlarını sanatsal bir şekilde seyirciye aktarıyor.

Tiyatro Yaşamın Bir Parçası

NuJinha’dan Sîlva El-îbahîm’in haberine göre; Madiha Al-Abdullah, 2020 yılında ilk kez sahneye çıktığında 14’ündeydi. Pes etmeden bu alanda kendisini geliştirdiğini söyleyen Madiha Al-Abdullah, bu anlamda büyük bir cesaret gösterdiklerini ve ardından tiyatronun yaşamının bir parçası olduğunu belirtti.

Toplum Reddediyor

Minbic toplumunun örf ve adetler bahanesiyle kadınların sahnede ve oyunculukta görünmesinin kısıtlandığını belirten Madiha Al-Abdullah, “Birçok kadın bu alana girmek ve yetenekli olmak istese de aileleri onlara engel oluyor. Kadın olarak, kadının gerçekliğini göstermek bizim sorumluluğumuzdur” dedi.

Gerçeklikten Farklı Değil

Kobanê’de gerçekleşen tiyatro festivalinde de gösterilen “Hakikati Arayan Dervişler” oyununda yer aldığını sözlerine ekleyen Madiha Al-Abdullah, “Oyundaki rolüm benim gerçekliğimdi. Çünkü babamı IŞİD hapishanelerinde kaybettim. Oynarken onu kaybettiğim anı yaşadım” diye belirtti.

Tiyatro En Etkili Yol

Minbic Tiyatro Topluluğu üyesi Yaşar Barkal ise sanatın toplumdaki rolünden bahsederek, “Tiyatro, Minbic şehrinde diğer sanatlara kıyasla en etkili yönlerden biridir. Minbic toplumu muhafazakardır, ancak sürekli gelişme olasılığı vardır. Minbic’teki tiyatro alanını genişletmeyi ve tüm yaş gruplarını kapsamayı hedefliyoruz” dedi.

Daha Fazla Kadına Ulaşmak İstiyorlar

Fatima Zahra Xelil, eylemlerinin toplumun kendini daha iyiye götürmesi için mesaj olduğun söyleyerek “Tiyatro grubunun çalışmalarını genişletmeye ve daha fazla sayıda kadını dahil etmeye çalışıyoruz” dedi.

Yeni Yaşam Gazetesi

Paylaş.

Yanıtla