Sahnede Yeni Anlatı ve Bellek Arayışları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/2011 Mina Urgan Öykü ödüllü Ferdi Çetin’in yazdığı “Doğum Günü” adlı öyküyü; 2009 Mitos Boyut Yayınları Oyun Yazma Yarışması ve 2011 Berna Moran Şiir Yarışması ödüllü Yusuf Demirkol sahneye koyuyor.

5 Nisan Perşembe günü GalataPerform Sahnesi’nde prömiyerini yapacak ‘Doğum Günü’, 2011-2012 sezonu için Nisan ve Mayıs aylarında sekiz gösterim yapacak.

Sahnede Yeni Anlatı ve Bellek Arayışları

Video-performansla oyun arasında duran proje; konvansiyonel tiyatro anlayışının dışına çıkmayı hedeflerken, Gilles Deleuze and Felix Guattari’nin Rhizome kuramından yola çıkarak yakın dönem Türkiye belleğine değiniyor. Erkeklik ve iktidar ilişkisinin hem kadına hem de erkeğe nasıl işlendiği vurgulanırken, yerleşmiş tarih anlatısına ve sahne diline alternatif aranıyor. Kasabadan kente göçmüş ailelerin öyküsü ve belleği kadın oyuncuların diliyle yeniden hayat buluyor. Paramparça biilinçlerle bilinçsizlikler içiçe geçerken, ‘Doğum Günü’ gerçeküstü bir atmosferi ve çoksesliliği yakalama peşinde. Zamanın tam ortasında oturan dört kız kardeş, babalarının sesi ve annelerinin diline sıkışmış kendi sözlerini bulabilecekler mi?

Bir Proje Olarak Oyun!

İlk proje olmasının yanında deneysel yaklaşımı elden bırakmayan ‘Doğum Günü’yle Yusuf Demirkol, gelecek projelerinin kısa bir fragmanını izletiyor. ‘Yazar’ ve ‘yönetmen’ tanımlarının bulanıklaştığı, hatta sınırlarının ortadan kalktığı günümüzde kendini yönetmen ve bir tiyatronun kurucusu olarak adlandırmaktan uzak duruyor.

Projede yer alanlar İstanbul Üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans öğrencisi. Yusuf Demirkol, İstanbul Üniversitesi Amerikan Edebiyatı bölümünde yüksek lisans öğrencisi ve bir yandan ‘Robert Wilson Oyunlarında Postdramatik Anlatı Teknikleri’ adlı tezini yazıyor. Yine aynı bölümde yüksek lisans öğrencisi olan Ferdi Çetin’in tezi de Gertrude Stein’ın oyunlarını konu alıyor. Oyuncular da Kadir Has Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi’nde oyunculuk ve performans eğitimi alıyor.

Etkinlik Detayları

DOĞUM GÜNÜ

Öykü: Ferdi Çetin

Sahneleyen: Yusuf Demirkol

Oyuncular: Ayşe Yazıcı, Burcu Halaçoğlu, Özle Türk, Tutku Erten

Tarihler: 5, 14, 19 Nisan ve 3, 10, 17, 24, 31 Mayıs 2012
Saat: 20:30
Yer: GalataPerform Sahnesi, Büyük Hendek Cad. No:21/1 Galata Kuledibi, Beyoğlu, İstanbul

Bilet: Tam 30TL, Öğrenci 15TL

Detaylar ve Fragmanlar için: www.yusufdemirkol.net

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.