Alternatif Tiyatrolar Buluşması Devam Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Alternatif Tiyatrolar Buluşması (ATB) 2012’nin üniversite tiyatrosu ayağı 6 Mayıs’ta Yeditepe Üniversitesi’den Vişne Bahçesi ve ardından Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nun Bir Çeşit Masal oyunlarıyla açılışı yaptı. Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu(EÜTT), Bir Çeşit Masal adlı oyunlarını Nazım Hikmet’in “Ferhad ile Şirin” oyunundan uyarlamış.

Sene başında kendi metinlerini yazma ve Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” eseri üzerinden bir derleme yapma düşüncesinde olan topluluk, gerek barındırdığı masalsı aşk gerekse öykünün Nazım Hikmet tarafından değiştirilen sonu nedeniyle Ferhad ile Şirin üzerinden bir çalışma yapmaya karar vermiş. Topluluk bu prodüksiyon döneminde metin yazımı ve kolektif oyunlaştırma üzerine yoğun bir süreç geçirmiş. Bu süreçte topluluğun çoğunluğunun katıldığı bir masa başı çalışması yapılarak değişik kurgular üzerinde değerlendirmeler yapılmış. Kendi şiirlerini ve kendilerinin yarattığı Nazım Hikmet’le özdeşleştirilebilecek Mehmet adlı karakteri de oyuna eklemişler. Bir halk ozanı niteliği taşıyan Mehmet’in olay örgüsüne eklenişiyle hikaye sadece Ferhad ile Şirin üzerinden değil, Mehmet’in iktidara karşı oluşturduğu mücadele üzerinden de ilerlemiş. Mehmet’in iktidar karşıtı söylemlerinin ciddi şekilde cezalandırılması gerekirken sarayın dadısının oğlu olması sebebiyle bu cezadan kurtulması, hapse atıldıktan sonra bile yazılarına devam eden bir ozan olması bize Nazım Hikmet’i hatırlatsa da topluluğun bu karakteri birebir Nazım Hikmet’le örtüştürme gibi bir tercihi olmamış. Fakat oyuna güzel bir dramaturjik ekleme olduğunu söyleyebiliriz. Ferhad ve Şirin aşkı ise Şirin’in masum ve edilgen çizilmesinden dolayı biraz eril bir yorum olarak kalmışsa da bu iki karakter çok fazla kahramanlaştırılmadan, yaşadıkları aşk hoş bir dille seyirciye sunulmuş.

Her sene deneysel çalışmalar konusunda kendini geliştiren topluluk zaman zaman kullandığı müzik ve stilizasyonları, Nazım Hikmet’in yarattığı şiirsel dille güzel bir şekilde bütünleştirmiş. Daha önce müzikle ilgilenmemiş üyelerin de hem müzik hem de oyunculuk ayağıyla ilgilenip bunun üstesinden gelebilmesi topluluğun bu alanda kendilerine koydukları hedefe ulaştıklarının bir göstergesi. Dekor ve kostüm konusunda ise hikayenin geçtiği dönemin de dışına çıkmayı tercih etmişler.

ATB’nin üniversite ayağı 2012 keyifli bir seyre sahip olan Bir Çeşit Masal’la güzel bir başlangıç yaptı. Şenlik kapsamındaki diğer oyunların programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://mimesis-dergi.org/2012/04/alternatif-tiyatrolar-bulusmasi-2012-basliyor/

Dilşad Sağlam-Tülin Ebcioğlu / Mimesis Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.