DT’ye de ‘Havuz’ Geliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bakanlık, emekliliği teşvik etmek için “emekli maaşlarının arttırılması”, emekliliği gelmeyenlerin ise bir havuzda toplanması formülü üzerinde duruyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tiyatroları özelleştireceğim” açıklamasının ardından Bakanlar Kurulu’nda da kabul edilen “özelleştirme” tartışmaları sürerken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da Devlet Tiyatroları’nda (DT) 657 sayılı Devlet Memurları Yasası kapsamında çalışan ancak emekliliği gelmeyen sanatçıların nerede istihdam edileceği konusunda çalışmalar yaptığı belirtildi. Bakanlık, emekliliği teşvik etmek için “emekli maaşlarının arttırılması”, emekliliği gelmeyenlerin ise bir havuzda toplanması formülü üzerinde duruyor.

Bakanlıkta “tiyatroların özelleştirilmesine” ilişkin yasa tasarısı taslağı üzerinde çalışmalar yürütülürken DT’ye bağlı emekliliği gelmemiş sanatçılara ilişkin “çıkmaz” yaşandığı kaydedildi. DT’ye bağlı, emekliliği gelmiş sanatçıları emekliliğe teşvik etmek için maaşlarında iyileştirmeye gidilecek.

‘Proje üretin’

Edinilen bilgiye göre; üzerinde çalışılan sistemler arasında bulunan “havuz sistemi” şu şekilde olacak: “DT’de 657 sayılı Devlet Memurları Yasası kapsamında çalışan ve henüz emekliliği gelmemiş sanatçılar, Devlet Personel Dairesi Başkanlığı’nda toplanacak. Bu süre zarfında sanatçıların maaşları ödenecek. Ancak bu sanatçılar, konservatuvar eğitimi aldığı ve bu nedenle devletin diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilemeyeceği için Kültür ve Turizm Bakanlığı söz konusu sanatçılardan tiyatro projeleri üretmelerini isteyecek. Tiyatrocular, ister gruplar halinde, isterlerse bireysel, Bakanlığa sahnelemek istedikleri oyunlara ilişkin, aynı özel tiyatrolara verilen destek sisteminde olduğu gibi proje sunacak. Projede oyunun mali dökümü de bulunacak. Bu arada Bakanlıkta yine özel tiyatrolara ve sinema filmlerine verilen destek sisteminde olduğu gibi kurul oluşturulacak. Kurulda Bakanlık bürokratlarının yanı sıra meslek birliklerinin temsilcileri yer alacak.” Sanatçıların emekliliğe kadar bu şekilde çalışmasının öngörüldüğü kaydediliyor.

‘Kazanımlar ortadan kalkmaz’

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da yaptığı açıklamada, “Kimse endişe etmesin, anayasanın sanatın ve sanatçının korunması konusunda direktifi var. Yasaların vermiş olduğu bazı kazanımlar var. Bunları ortadan kaldırmak konusunda herhangi bir girişim de olmaz, bir model de oluşmaz” dedi.

Selda Güneysu Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.