‘Çıplak Vatandaşlar’ Finaliyle Çarpıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Öznur Oğlak Çolak’ın Cumhuriyet Gazetesi’nde  yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.]

Oyun, Reha Özcan ve Suna Yıldızoğlu’nun coşkusuyla başlıyor. Özcan ve Yıldızoğlu dans ederken heyecan dorukta. Çok gülüp eğlenecek miyiz, yoksa düşünüp hüzünlenecek mi; bilemiyoruz, onun için merakla izlemeye başlıyoruz. Gittiğim oyunlarda beklentimi hiçbir zaman çok yüksek tutmam ama bu oyunda oyunculuğunu çok beğendiğim Reha Özcan’ı izleyecek olmam çıtayı yükseltiyor. Simon Beaufoy’un yazdığı, Şükran Yücel’in Türkçeye çevirdiği, “Anadan Doğma” ismiyle daha önce vizyona giren komedi filmi “Full Monty”nin tiyatro uyarlaması olan “Çıplak Vatandaşlar”ın yönetmenliğini Laçin Ceylan, prodüksiyonunu Kiproko Tiyatro üstleniyor.

Cansel Elçin ve Reha Özcan’ın başrollerinde olduğu oyun; özelleştirildiği için kapanan çelik fabrikası işçilerinin işsiz kalınca nasıl yapılacağı konusunda hiçbir fikirleri olmadığı halde çaresizlikten striptiz yapmaya karar verme ve gerçekleştirmelerini konu alıyor.

İngiltere’de geçen oyun, kadın hareketlerinin yükseldiği dönemler. Kadın ve erkeklerin, hem işgücü hem de aile reisliği anlamında yer değiştirdiği bir dönem.

Bunlar metnin ne anlattığı; seyircinin oyundan ne anladığına gelecek olursak, işsiz kalmış iki arkadaştan Gay adlı karakterin, oğlu da yanındayken, kapanmış fabrikalarından satmak için hurda çalmalarıyla konuya giriyoruz. Birinci perde tamamen baba oğul ilişkisi üzerine kurulu iken ikinci perde de konu farklılaşıyor, işsizlik ve çaresizlikten bir grup arkadaşın dans etmeye karar vermeleri, birbirlerini ikna etme çabalarını, aile ilişkilerini, birbirlerinin cinsel tercihleri ve penisleri üzerine uzun uzun tartışmalarına da tanık oluyoruz. Sonunda çarpıcı bir final bekliyor seyirciyi ve en büyük alkış da orada geliyor. Kısaca “Çıplak Vatandaşlar” iyi bir başlangıç ve şaşırtıcı bir finalle bitiyor. Ama oyunun tamamı bende büyük bir hayal kırıklığı…

Oyunda, Erdal Uğurlu, Alican Altun, Bedir Bedir, Sedat Mert, Yusuf Vardar, Suna Yıldızoğlu, Dilşad Çelebi, Burcu Görek, Adıhan Şentürk, Süleyman Arda Eminçe, Nur Dilara Gül, Ebru Sarıtaş, Oğuz Edis  ve Muharrem Fındıcak rol alıyor.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.