Sanatçılar Diyarbakır Belediyesi’ni Ziyaret Etti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

AMED – Türkiye ve yurtdışından sanatın çeşitli dallarında uğraş veren sanatçıların “barışın sesini yükseltmek” amacıyla oluşturdukları “Barış İçin Sanat Girişimi” üyeleri Diyarbakır’a geldi.

Aralarında şair, yazar, tiyatrocu, müzisyen ve fotoğraf sanatçıların bulunduğu grup Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti. Sanatçıları Newroz’da giyeceği yöresel kıyafetle karşılayan Baydemir sanatçılara çiçek vererek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sanatçılar Diyarbakır’da yapacakları atölye çalışması, belgesel gösterimi, fotoğraf sergisi, şiir dinletisi, dans gösterisi ve müzik dinletisiyle “Barışın sesini kardeşlerimizle bir arada yükseltmek için” geldiklerini bildirdiler. Sanatçılar geliş amaçlarının masal çağındaki çocuklara boylarından büyük cezalar verilmesini kınamak, ana diliyle şarkılar söyledikleri için tutuklanan sanatçılar ile seçilmiş siyasetçilere uygulanan baskıları ve tutuklamaları protesto ederek onlara destek vermek olduğunu belirttiler.

EŞİTLİKÇİ VE ÖZGÜR BİR ANAYASA

Heyet adına konuşan Yazar Erdoğan Kahyaoğlu Barış İçin Sanat Girişimi’nin İstanbul merkezli olmak üzere yurtdışında ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden sanatçıların desteklediği ve yan yana durduğu bir girişim olduğunu söyledi. Kahyaoğlu şöyle konuştu: “Biz ‘barış’ diye bağırırken şunu istiyoruz. Eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa çerçevesi içinde bütün farklılıklarıyla birlikte bütün insanlar beraber yaşayacaksa bu kurumsal yapıyı da, bu üst yapıyı da birlikte oluşturmak. Bunun için de şiddetin sona ermesi, barış ortamı ve demokrasi çok önemli, dolayısıyla topluma doğru bir elbise giydirebilmek ve bütün terzilerin serbest bir şekilde fikirlerini söylemesi gerekiyor.” Açılım politikasını telaffuz eden hükümetin seçilmiş siyasilere karşı tutumunu da şiddetle kınadıklarını ifade eden Kahyaoğlu “Daha demokratik daha barışçıl bir ortamda tartışarak, fikirlerin özgürce ifade edildiği bir ortamda bu meselenin uzlaşarak, anlaşarak adil bir şekilde ama lafta değil, doğru kurumsal bir çerçevede çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

ORTAK VİCDAN YARATILMALI

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de ortak vicdanı bu girişimlerin sağlayacağına inandığı için sanatçıların çabalarını çok anlamlı bulduğunu ifade etti. Baydemir “Ortak vicdanı yaratmadan ortak paydaları, ortak aklı yaratamayız” dedi

70 milyon nüfusluk bir ülkenin 20 milyonunun diğer nüfusun önemli bir kısmının dilini bildiğini anımsatan Baydemir şunları söyledi: “Ancak diğer nüfus, 20 milyonun kullandığı dilin varlığından bile haberdar değil. Farklı bir kültürün bu coğrafyada yan yana yaşadığının farkında ve bilincinde değil” Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinin insanlarının neredeyse bir yıl boyunca ürettikleri artı değeri alıp, bir ay boyunca farklı bir kültürü, farklı bir medeniyeti, farklı bir coğrafyayı gezdiğini ve ondan haz aldığını ifade eden Baydemir “Biz yanı başımızdakini görmüyor ve yasaklıyoruz” dedi.

FARKINDALIK

Yaşanan şiddet ortamının ortadan kaldırılmasının en önemli en önemli rol haritalardan bir tanesinin de farkındalık yaratmak olduğunu bildiren Baydemir şunları söyledi: “Sanatın dili, sanatçının etki gücü bana göre bir politikacının etki gücünden çok daha güçlüdür, çok daha sonuç alıcıdır. Biz ne kadar bu algı farkını, batı yakası ile doğu yakası arasındaki yurttaşın bakış açısını değiştirmeyi başarabilirsek, farklılıklarımızı korkma ya da reddetme değil bunun bir zenginlik olduğunu ifade etmeyi başarabilirsek ve buna inandırabilirsek ben iddia ediyorum; günü gelecek birbirine kurşun sıkacak insan kalmayacak bu ülkede.” Genç kuşağın daha önceki nesillerden daha çok öğrenmeye muhtaç olduğunu düşündüğünün altını çizen Baydemir “Onların doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak için daha çok çaba göstermemiz lazım. Bu itibarla bu çabanız çok değerlidir, çok saygındır. Bu çabayı süreklileştirmemiz, çoğaltmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Baydemir görüşmenin ardından heyette bulunan yazar Erdoğan Kahyaoğlu, Taner Koçak, müzisyen Cavit Mürtezaoğlu, Ülker Uncu, Nurcan Değirmenci, şair Nesimi Aday, Fadıl Öztürk, Önder Kızılkaya, Mansur Balcı, tiyatrocu Hakan Gürel, Bilen Bilmen, fotoğraf sanatçısı Veysi Altay, Şengül Çiftçi, ressam Zeycan Alkış ve TV editörü Nesrin Aksu ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

ANF

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.