Zifiri Karanlıkta Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro oyunu görme engelli usta ozan Âşık Veysel’in ölüm yıldönümü anısına 21 Mart 2010’da Galata’daki proje ofisinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Galata Diyalog Derneği işbirliğiyle sahnelenecek.

Seyirciler için olduğu kadar, oyuncu Kazım Sinan Demirer için de alışılmışın dışında bir deneyim sunan tek kişilik tiyatro oyunu “Dost”; izleyicileri, zifiri karanlığın içinde görme duyusu sebebiyle geri planda kalan duyu organları ile dış dünyayı algılamaya davet ediyor. 37. ölüm yıldönümünde sahnelenecek bu oyun, Âşık Veysel Şatıroğlu’na ithaf edildi.

Proje tasarımını Kazım Sinan Demirer ve Tulga Serim’in, kostüm tasarımını ise Meryem Yönlüer’in üstlendiği oyunda; tiyatro oyuncusu hariç, tamamı görme engelli olan personeller görev alıyor. Bu özel gecede oyunu izlemeye gelenler; cep telefonlarını, ışık saçıcı eşyalarını ve gözlüklerini geçici olarak bir zarf içinde görevlilere teslim edecek ve daha sonra görme engelli teşrifatçının ardından mekâna girip, zifiri karanlıkta sıra dışı bir tiyatro tecrübesi yaşayacaklar. Proje için doğuştan yüzde 100 görme engelli 100 kişi polaroid fotoğraf makineleriyle İstanbul’u fotoğrafladı ve ses kayıtları aldı.

Türkiye’nin önde gelen 200 edebiyatçısı, düşünürü, gazetecisi, seçtikleri birer fotoğraf hakkında metinler yazdı, gördüklerini, ondaki çağrışımları anlattı. 200 fotoğraf ve 200 metin, “İstanbul’a Bakıyorum, Gözlerim Kapalı” başlıklı sergide de bir araya gelecek. Fotoğraflar ile metinler yan yana sergilenecek. Fotoğraflar bilinen fotoğraf ama metinler Braille alfabesinde sunulacak.

İHA

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.