Batman’daki Sanat Yasağıyla İlgili MKM’de Basın Açıklaması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Batman’da Bahar Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten sanatçılara 5 yıla kadar ‘sanat yapma yasağı’ getirilmiştir. Bu karara karşı tepki oluşturmak için 24 Nisan Cumartesi  saat 14:00 da İstanbul MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi) de bir basın açıklaması yapılacaktır.)

Konuyla ilgili www.yeniozgurpolitika.com sitesindeki  10 Nisan 2010 tarihli haber:

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, katıldıkları kültür-sanat etkinliklerinden dolayı haklarında dava açılan Batman Bahar Kültür Merkezi üyesi 13 kişiye, 5 yıl boyunca “Sanat yapmama” cezası verdi.

Bir ilke imza atan Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, katıldıkları kültür-sanat etkinliklerinden dolayı haklarında açılan dava kapsamında Bahar Kültür Merkezi (BKM) üyesi 13 kişiye, 5 yıl boyunca “Sanat yapmama” cezası verdi.

Türk devletinin adı sonradan ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ olarak tashih edilen ‘Kürt açılımı’nın Kürtlere yansımasını bir yıldır çeşitli örnekleriyle veriyoruz. Askeri ve siyasi operasyonlar, binlerce kişinin tutuklanması, çocuklara ömürlerinin iki katı hapis cezaları verilmesi, DTP’nin kapatılması, yargısız infazlar, askeri operasyonlar, Kürt basın-yanını üzerindeki kapatma-sansür-hapis, vekillerinin dokunulmazlıkları hiçe sayılarak yargılanması, ıslık çalmaya hapis, slogana tempo tutmaya para cezası… Türk Hükümeti’nin ikiyüzlülüğünün, demokrasicilik oyununun Kürtlerdeki ifadesinin örnekleri çok. Ancak dün Amed’den gelen habere, Türk devletini en iyi bildiğini düşünen bizler bile hayret ettik. İşte detaylar:

Bahar Kültür Merkezi’ne(BKM) bağlı ve Batman’ın ilk Kürtçe müzik grubu ile tek Kürtçe Tiyatro grubunun üyelerine katıldıkları etkinlikler gerekçe gösterilerek, 5 yıl boyunca etkinliklere katılma yasağı getirildi. Batman’daki Kültür Sanat Festivali, Newroz kutlaması ve basın açıklamalarına katılarak gösteri yaptıkları, şarkı söyledikleri ve erbane ile halkı coşturdukları için haklarında ‘Gösteri ve Yürüyüş Kanununa muhalefet etmek’ten Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılan BKM müzik ve tiyatro grubu üyesi 13 sanatçı, “sanat yapmama” cezasına çarptırıldı. Mahkeme, kararını 7 Nisan’da yazılı olarak sanatçılara tebliğ etti. Mahkeme, şartlı tahliye olan ve biri hala cezaevinde bulunan 13 tiyatrocu ve müzisyen hakkında, “5 yıl boyunca hiçbir sosyal ve sanatsal etkinliğe katılamazlar” kararını verdi. Sanatçıların 5 yıl boyunca herhangi bir sosyal etkinlikte tiyatro yapmaları, def çalıp, şarkı söylemeleri yasaklandı.

Ayrıca 2006 yılındaki Batman Kültür Sanat Festivali’ne katılarak, ‘2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanununa muhalefet etmek’ suçunu işledikleri ileri sürülen 13 sanatçıya, 10’ar ay hapis cezası da verildi. Bu cezaların yanısıra 13 BKM üyesi hakkında 4 yıl içinde açılan toplam 70 dava ise hala devam ediyor. Etkinliklere katıldığı için hala cezaevinde olan BKM üyesi Adil Aslan ise, 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Mahkeme, kararını 7 Nisan’da yazılı olarak sanatçılara tebliğ etti. Sanatçılar, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından bir üst mahkeme olan Yargıtay’a itiraz ederek haklarını arayacaklarını söyledi.

İlkel ve ağır bir ceza

“5 yıl sanattan men” cezasının karar tebliğini alan BKM üyeleri ise kararın şokunu yaşıyor. Anlamsız ve haksız bir ceza aldıklarını belirten müzisyenler, sanatçıya sanat yapmama cezası verilmesinin çok ilkel ve ağır bir durum olduğunu dile getirdi. Batman’ın tek Kürtçe Tiyatro grubu olan Arsen Paladov Tiyatrosu’nun üyesi Abdullah Tarhan, kendisine verilen cezanın trajikomik olduğunu belirterek, “Batman’ın tek Kürtçe tiyatro grubuyuz etkinliklerimizin hemen hepsi Kürtçe, bize getirilen yasak çok gülünç. Tiyatro yasağı getirilen bizler, bu yasağı da oyuna çevirip sahnede oynayacağız, bu yasaklar tiyatro sevgimizi bitiremeyecek, her zaman çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

Yasağı da sahneye taşıyacağız

5 yıl boyunca toplu alanlarda ve etkinliklerde şarkı söylememe cezası alan grubun solisti Mahfuz Aslan ise, mahkeme kararına şaşırıp kaldıklarını ifade etti. Bahar Kültür Merkezi bünyesindeki Koma Grave Roje Müzik Grubu’nun solisti olan Mahfuz Aslan, “Biz hem sanat için hem de geçimimizi sağlamak için davet edildiğimiz etkinliklere ücret karşılığı katılırız. Katıldığımız etkinlikler suç unsuru sayılarak bize dava açıldı. Açılan davanın kararı elimize ulaşınca şok geçirdik. Bana 5 yıl boyunca toplu alanlarda şarkı söyleme yasağı getirildi. Arkadaşlarım de müzik aletlerini 5 yıl kullanamayacak. Bu nasıl bir ceza? Aklım almıyor” dedi.

Def çaldığı için hapis yattı

Konser ve yürüyüşlerde erbane çaldığı için hapis cezası alan ve 4 ay hapis yatan Çiçek Tekdemir, şartlı tahliye oldu ancak O’na da sanat yasağı getirildi. “Def çaldığım için 54 yıl hapsim istendi” diye tepki gösteren Çiçek Tekdemir, 11 yıl 8 aylık cezasının 4 ayını hapiste geçirdikten sonra 7 Nisan’da şartlı tahliye olduğunu söyledi. Tekdemir, mahkemede def çalmanın tutuklama nedeni olamayacağını söylediğini hakimin de kendisine, “Def çalarak izinsiz etkinlik yapan kalabalığı coşturmuşsun’ karşılığını verdiğini aktardı. Buna karşılık Tekdemir, “Ben de sanatçının görevinin kalabalığı coşturma olduğunu ve bunun için ücret aldığımı söyledim. Yasaklı şarkılara def ile eşlik ettiğim gerekçesi ile 4 ay hapis yattım daha sonra şartlı tahliye oldum ancak, 5 yıl boyunca def çalmam yasaklandı. Buna anlam veremiyorum” diyerek tepkisini gösterdi.


Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.