Diyarbakır Kültür Sanat Festivali Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geleneksel Diyarbakır Kültür Sanat Festivali’nin 10’uncusu başlıyor. Müzik, tiyatro, sergi, sempozyum gibi etkinliklerin yapılacağı festivalle kent kültüre ve sanata doyacak..

10. Diyarbakır Kültür Sanat Festivali’nin programı Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Metin Kılavuz tarafından yapılan toplantıyla basına duyuruldu. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri ile festival tertip komitesi ve sanatçılar katıldı.

“Özgür Sanat, Özgür Toplum” sloganıyla yapılacak festival 1- 6 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Türkiye’nin birçok festivaline model olan festivalin diğer festivallerden farklı olarak bu yıl Kültür ve Tanıtım Fuarı’na da yer verilecek. Bölgede bulunan ve birçok nedenle yok olmakla yüz yüze kalan kentlerin yerel kültür öğelerinin sergileneceği fuarın ilgi görmesi bekleniyor. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda açılacak olan stantlarda kentler kendi kültürel özelliklerini sergileyecek. Mahallelerde ve merkezi yerlerde etkinlikler yapılacak ancak Sümerpark Ortak Yaşam Alanı etkinliklerde merkezi bir rol üstlenecek.

FEQİYE TEYRAN SEMPOZYUMU

Her yıl kültür, sanat ve edebiyatta önemli yeri olan bir şahsiyetin anıldığı festivalde bu yıl anılacak isim Feqiya Teyran. Düzenlenecek Feqiya Teyran Sempozyumu ile bilimsel, akademik çalışma yürüten kişiler bir araya gelerek Teyran’ın birçok yönü görünür kılınacak.

Bu yılki etkinlikler içinde çok sayıda sinema, tiyatro, sergi, atölye, divan, dinleti, konser bulunuyor. Festival Büyükşehir Belediyesi ile Fransız Kültür Merkezi Yaylı Çalgılar Orkestrası Projesi kapsamında bir orkestra ile 1 Haziran’da Tanıtımı Etkinliği ile açılacak.

2 Haziran’da aralarında Fotoğraf Atölyesi’ndeki kursiyerlerin ürünlerinden oluşan serginin de bulunduğu sergilerin açılışları gerçekleştirilecek.

FESTİVAL YÜRÜYÜŞÜ

2 Haziran akşamı herkesin kendi yerel kıyafetleri ile katılacağı Festival Yürüyüşü Sümerpark’tan Dağkapı’ya doğru gerçekleşecek. Ardından yapılacak açılış konserinde Abbas Ahmed, Suavi, Meral Tekçi gibi sanatçılar sahne alacak.

Tarihi Hasanpaşa Hanı’nda 3 Haziran günü dengbêj divanı kurularak Kürt Destanları anlatılacak. 4 Haziran’da “Denizlerden Mazlumlara Türkiye Halklar Mücadelesi” başlığı ile bir söyleşi olacak. Faqiye Teyran Sempozyumu da aynı gün gerçekleşecek.

Festivalde unutulmaz sanatçı Aram Tigran anısına düzenlenecek dinletide Vova, Amel Matlhothi, Dicle Fırat Korosu sahne alacak. Ortadoğu halklarının dillerinde sanatını icra eden Amel Matlhothi Diyarbakırlılarla buluşacak.

KÜRTÇE CEM YAPILACAK

5 Haziran Cumartesi günü “Alevilik ve Alevi Sorununa Alternatif Çözümler” başlığı ile bir söyleşi gerçekleşecek, yine Kürtçe Cem yapılacak. Aynı gün Dengbêj Divanı kurulacak ve “İnançlar Buluşması” adıyla bir dinleti verilecek. Bu dinletide Kürt, Alevi ve Ezidi sesleri yükselecek. Dinleti geçtiğimiz ay yaşamını yitiren gazeteci-yazar Evrim Alataş anısına gerçekleştirilecek.

6 Haziran Pazar günü ise Büyükşehir Belediyesi Çocuk Yaz Kampı’nda temelini attığı en az 100 çocuktan oluşan Doğal Ritim Orkestrası sahne alacak. “Yaşamın Her Alanında Tecavüz”ün tartışılacağı panelin ardından Hasan Şerif, Koma Agire Jiyan, Kardeş Türküler ve Erdal Bayrakoğlu’nun sahne alacağı kapanış konseri gerçekleşecek.

Programı anlatan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Metin Kılavuz tüm Diyarbakırlıları festival coşkusuna katılmaya çağırdı.

ANF NEWS AGENCY

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.