İbrahim Ethem Tiyatro Sahnesi’nde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Bugünkü Türk(!) Tiyatrosu bize kapılarını kapamış bulunuyor; biz de ona yerle göğü birbirine katacak olan tiyatromuzla karşılık veremiyoruz.” diyor, Necip Fazıl Kısakürek. Bunun üzerine tiyatro metinlerini kaleme alıyor. Geçtiğimiz hafta İstanbul Erguvan Tiyatrosu Üstad’ın bahsettiği kapıyı çaldı. İbrahim Ethem misafirlerini ağırladı.

Necip Fazıl’ın İbrahim Ethem Hazretleri’nin hayatından yola çıkarak kaleme aldığı İbrahim Ethem adlı oyun, Mistik Sanat Festivali’nde ilk defa seyircinin karşısına çıktı. Vahit Atan yönetimindeki oyun, Padişah İbrahim Ethem’in dünya nimetlerinden soyutlanışını, çöle düşüp gerçek aşkı arayışını anlatıyor. Geçen yıl aynı festivalde Üstad’ın Yunus Emre oyununu sergileyen ekip, bu oyunda da ana metne sadık kalmış. Dekor ve kostüm tercihlerinde dönemi yansıtmaya çalışmış. Yönetmen Atan, oyuncularından hayatın içinden birilerini oynamalarını, doğallığı ön plana çıkarmalarını istediğini söylüyor. Tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni İsmail Yağcı ise “Üstad’ın ailesiyle görüştük. Oyuna sadık kalmamız şartıyla sahnelememize izin verdiler. Çabalarımızı takdir ediyorlar.” diyor.

Her yıl Necip Fazıl’ın bir oyununu sahnelemeyi amaç edinen Erguvan Tiyatrosu, tiyatro camiasında önemli bir boşluğu doldurmaya çalışıyor. İnsanların Üstad’ın oyunlarını sahnelememek için özel çabalar sarf ettiğini dile getiren Yağcı, İbrahim Ethem oyununu 15 gün geceli, gündüzlü çalışarak festivale yetiştirmiş. Şehir Tiyatrosu ve üniversite tiyatro kulüpleri oyuncularından oluşan kadro, gelecek yıl Üstad’ın Bir Adam Yaratmak oyununu sahneye koyacakmış. Yağcı, “Oyunumuzu sahnelemek için İstanbul’daki belediyelerle görüşüyoruz. Bağcılar Belediyesi ile anlaşmak üzereyiz. Necip Fazıl’ın oyunlarını herkesin görmesi için mücadele ediyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Ayhan Hülagü

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.