‘Kürtçe Tiyatro İzlemeyin’ Uyarısı

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Kulp İlçesi’nde sahnelenen, “Tu Kî Ye’ ve “Çiya Gihîşt Behrê” adlı Kürtçe oyunlarını izlememesi için Kulp Kaymakamlığı’nın okul müdürlükleri aracılığıyla öğretmen ve öğrencileri uyardığı iddia edildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından, geçen günlerde Kulp İlçesi’nde sahnelenen, “Tu Kî Ye’ ve “Çiya Gihîşt Behrê” adlı Kürtçe oyunlarını izlememesi için Kulp Kaymakamlığı’nın okul müdürlükleri aracılığıyla öğretmen ve öğrencileri uyardığı iddia edildi.

Kaymakamlığın öğretmen ve öğrencilerin oyunu izlemesi durumunda hakkında soruşturma açılacağı tehdidinde bulunulduğu da savunuldu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT), Diyarbakır ilçelerine yaptığı turnenin son ayağı olan Kulp’ta, “Tu Ki ye” ve “Çiya Gihîşt Behrê” Kürtçe oyunlarını sergiledi. İlk kez Kürtçe tiyatronun sahnelendiği Kulp’ta vatandaşlar Kürçe oyunlara yoğun ilgi gösterdi. Ancak tiyatroyu izlemek isteyen öğretmen ve öğrencilerin Kulp Kaymakamlığı’nın engeline katıldığı savunuldu. Kaymakamlığın tüm okul müdürlüklerine öğretmen ve öğrencilerin DBŞT’nin düzenlediği etkinliğe katılmaması ve katılması durumunda haklarında soruşturma açılacağı uyarısında bulunulduğu ileri sürüldü.

‘Kaymakamlık oyuncuların bilgilerini istedi’

DBŞT Çocuk oyunları yönetmeni ve oyuncusu Kemal Ulusoy, yaklaşık bir aydır Diyarbakır ilçelerine turneye çıktıklarını belirterek, Kürtçe yaptıkları oyunlarına halkın yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. Ulusoy, “Çocuklara ve yetişkinlere özel oyunlarımız bunlar. Tabi bazı yerler bizden halen eskisi gibi oyuncuların bilgilerini istiyorlar. Biz bunu vermiyoruz. Bunun gerek olmadığını ve bu oyunun izlenip ondan sonra varsa davalık kısmı kendilerinin dava açmasını biz talep ediyoruz zaten” dedi. Kulp’ta da böyle bir durumla karşılaştıklarını söyleyen Ulusoy, şunları kaydetti: “Kulp’ta kaymakamlık hem oyunun içeriğini hem de oyuncuların isimlerini ve kimlik bilgilerini istedi bizden. Biz her zamanki gibi bunu da vermedik.”

‘Vali bizi tebrik ediyor kaymakam tehdit ediyor’

Ulusoy, kaymakamlığın okul müdürlerini öğretmen ve çocukların oyunu izlememesi yönünde uyardığına vurgu yaparak, “Giden öğretmen ve öğrencilere idari soruşturma açılacağı yönünde tehditler dillendirilmiş. Akşam yetişkinler için oynadığımız oyuna ise kaymakam öğretmenlere de ‘Giderseniz hakkınızda da soruşturma başlatacağız’ şeklinde uyarılarda bulunmuş. Aslında Türkiye’de beklenen şeyler bunlar. Bir taraftan merkezde oynanan oyuna en üst makamdaki vali gelip izliyor, öbür taraftan aynı valiye bağlı kaymakam Kürtçe oynanan bir oyuna gelmek isteyen öğretmen ve öğrencileri tehdit ediyor. Biz sanatçılar olarak bunu yadırgıyor ve kınıyoruz” dedi.

Kaymakamlık Kürçe oyuna salon vermedi

Kulp Belediye Başkan Vekili Şükran Yakut da, oyun ekibinin belediyenin davetlisi olarak ilçeye geldiğini belirterek, uygulamaya tepki gösterdi. Yakut, şunları kaydetti: “Biz yapacağımız etkinlik için kaymakamlığa ait olan halk kültür merkezinin içinde bulunan tiyatro salonunu istedik. Kaymakam bizden oyunun içeriğini istedi. Bizde verdik. Yine de vermedi. Bizde belediye bahçesinde yaptık. Yerin küçük olmasına rağmen beklediğimizin üstünde kitle katıldı. İlk defa Kürtçe bir oyun oynandı çok mutlu olduk. Kaymakam bu mutluluğumuzu bile çok gördü. Kaymakamı bu yüzden kınıyoruz.”

‘Öğretmenler iddiaları doğruladı

Kendilerine uyarı yapıldığını doğrulayan öğretmenler ise, Kulp Kaymakamlığı’nın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla tüm okulları uyardığına dikkat çekti. Tüm okullara telefon edildiğine dikkat çeken öğretmenler, “Tüm okul müdürlüklerine telefon zinciri çekilerek öğretmen ve öğrencilerin tiyatroya gidilmemesi konusunda uyarılar yapıldı. Bazı okullarda bu telefon zincirini yazıya dökülüp öğretmenlere tebliğ edilirken, bazı okullarda da öğretmenleri toplayıp sözlü olarak iletildi. Artık öğretmenlerin mesai dışındaki hayatına da müdahale ediliyor. Tehdit ve uyarılara rağmen çok sayıda öğrenci ve öğretmen oyunu izledi” diye konuştu.

Konuya ilişkin bilgi almak istediğimiz Kulp Kaymakamı Ahmet Günaydın ise telefonlarımıza çıkmadı.

Yüksekova Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.