Mustazaf-Der Genel Başkanı: “Küfür Tek Millettir”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf -Der) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu”da yaşanan katliamları konu alan gece yürüyüşü  “Meşa Şévé”isimli tiyatro oyunu düzenledi. Nilgün düğün salonunda dün saat: 15.00″de bayanlara ve gece saat: 20.30″da ise erkeklere yönelik iki seans şeklinde sahnelenen gece yürüyüşü “Meşa Şévé” isimli tiyatro oyununun her seansına binlerce kişi katılırken, zaman zaman duygulu anlar yaşandı.

İstiklal Mahkemeleri Âlimlerimizi Katletti

Günün anlam ve önemine binaen gecede bir konuşma yapan Mustazaflar İle Dayanışma Derneği (Mustazaf -Der) Genel Başkanı Av. Hüseyin Yılmaz, Cumhuriyet”in ilk yıllarında ve 90″lı yıllarda Kürt Müslümanların maruz kaldıkları zulüm ve katliamlara değindi.

“O mazlum coğrafyanın mustazaf ve ezilmiş insanları, bu gösterimde kendinizi göreceksiniz. O günlerde sizlere yapılanları göreceksiniz” diyerek sözlerine başlayan Yılmaz,  Cumhuriyet’in ilk yıllarında bölgede yaşanan katliamlara dikkat çekti. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: Cumhuriyet rejimiyle beraber Kel Aliler, Kılıç Aliler ortaya çıktı. Zilan ve Dersim katliamları yaşandı. Halkın dini üzerinden politikalar geliştirildi ve bu politikalara tepki gösteren ileri gelenlerimiz katledildi. Âlimleriz, şeyhlerimiz ve mollalarımız İstiklal Mahkemeleri”nce idam edildiler. Sağ kalan kişiler ise mahkemelerin zulmüne maruz kaldılar. Bu katledilen âlimler arasında Şeyh Said de vardı. Bunlar durmadı. Camiler boşaltıldı. Elifba dersi alanlarımız istiklal mahkemelerinde yargılandı ve ağır cezalara mahkûm edildi.

“Küfür Tek Millettir”

Cumhuriyetin ilk yıllarda bu katliamlar yaşanırken, 26 Haziran 1992 yılında “Susa” katliamının yaşandığını hatırlatan Yılmaz, “Yatısı vaktinde cami basılarak, 10 mütedeyyin insanımız cami içinde şehit edildi. Dün siyasi rejimin bekçileri Kürt Müslümanlara zulüm yaparken, bugün ise içimizden çıkan insanlar bizlere zulüm yaptılar. Bir yandan mürted örgüt camiye saldırarak, 10 yiğit kardeşlerimizi şehit ederken, diğer taraftan da devlet bu kardeşlerimizin kabirlerine (Susa Şehitliği) saldırdı. Daha sonra da mahkeme zulmü başladı. Sadece camide katledilen insanların şehitliğine giderek Fatiha okuyan binlerce kişi tutuklandı, halen cezaevinde olan insanlar vardır. Bundan anlaşıldığı gibi küfür tek millettir. Burada sahnelenecek olan sadece Susa ve Şeyh Said olayları değildir, burada sahnen Başbağlar”dır. Bu tiyatro oyunu Afganistan”da, Somali”de, Çeçenistan”da, Filistin”de ve dünyanın birçok yerinde Müslümanların yaşadığı zulümlerin bir yansımasıdır.” diye konuştu.

Konuşmanın ardında da “Gece Yürüyüşü” “Meşa Şévé” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Zaman zaman duygulu anların yaşandığı gecede, Susa camisinde 10 mütedeyyin insanın katledildiği sahnenin canlandırmasında dakikalarca tekbirler çekildi. (Salih Keskin, Hüseyin Temel – İLKHA)

Medya73

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.