Opera Sokakla Buluşuyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1 Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 3-23 Temmuz’da 5 farklı şehirde sanatseverlerle buluşacak.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un tarihi mekanlarını sanatla buluşturacak dev bir projeye imza atıyor. 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenecek.

Festival; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara’nın Sanat Yönetmenliğinde 2010 Temmuz ayı boyunca Yıldız Sarayı, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı ve Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek. 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin repertuvarında yeralan Saraydan Kız Kaçırma, Fatih Sultan Mehmet, Zaide gibi Türk kültürü ve yaşantısını konu alan operalar orijinal tarihi dekorlarda ve İstanbul gecelerinde izleyici ile buluşacak.

4 hafta sürecek festival, 8 farklı opera prodüksiyonu ve toplam 18 gösteri ile sanatseverlere unutulmaz anlar yaşatacak. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi yapımlarının yanı sıra Deutsche Oper Berlin ve Bremen Operası gibi dünyanın en önemli ve prestijli sanat kurumları da festivalde konuk topluluk olarak operanın en güzel örneklerini sahneleyecekler. Dünyaca ünlü Türk rejisör Fatih Akın’ın “Duvara Karşı” adlı filminden Ludger Vollmer’in müzikleriyle operaya uyarlanan ve Kasım 2009’da Dünya Prömiyeri yapan eser ilk kez Almanya sınırları dışına çıkarak 1. İstanbul Uluslararası Opera Festivali’ne konuk olacak. Uluslararası müzik arenasının önemli isimleri de konuk solist sanatçı olarak Türk ve yabancı sanatçılar ile birlikte festivalde sahne alacak.

Festival programıyla ilgili detaylı bilgi şöyle:

“FATİH SULTAN MEHMET” İstanbul Devlet Opera ve Balesi, G.Rossini – opera 2 perde
02-03 Temmuz 2010, saat 21.30, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu G.Rossini’nin II. Mehmet operası Devlet Opera ve Balesi başrejisörü Yekta Kara’nın farklı yorumu ile sahneleniyor! 350 kişilik dev kadrolu eserde Fatih Sultan Mehmet rolünü dünyaca ünlü bas Istvan Kovacks oynuyor. Operanın müzikal yönetimini Metropolitan Opera, Covent Garden gibi operalardaki çalışmaları ve Rossini yorumları ile ünlü orkestra şefi Antonello Allemandi üstleniyor.
Biletler 30-40-50-60-80-100 TL

“DUVARA KARŞI” Bremen Operası L.Vollmer – opera 2 perde

05-06-07 Temmuz 2010, saat 21.30 Rumeli Hisarı Ünlü yönetmen Fatih Akın’ın ödüllü filmi “Duvara Karşı” şimdi opera sahnesinde! Türk kökenli 2 genç Alman’ın aşk öyküsünün anlatıldığı eser Almanca ve Türkçe olmak üzere 2 dilde sergileniyor. Çağdaş besteci Ludger Vollmer’in orkestraya kattığı bağlama, mey, zurna ve kaval gibi Türk müziği enstrümanları operaya farklı bir boyut kazandırıyor.
Biletler 30-40-50-70-100TL

“SEVİL BERBERİ” Berlin Operası (Deutsche Oper Berlin) G.Rossini – komik opera 2 perde

08-09 Temmuz 2010, saat 21.30 Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu Dünyanın en önemli operalarından biri olarak kabul edilen Berlin Operası geçtiğimiz sezon Almanya’da sahnelenen ve olağanüstü başarı kazanmış eseri “Sevil Berberi” tüm kadrosuyla seyirci karşısına çıkıyor! Prodüksiyonun rejisörü Avrupa’nın önde gelen sanatçılarından Katharina Thalbach, orkestra şefi ise Rossini yorumlarıyla ünlü Enrique Mazzola.
Biletler 30-40-50-60-80-100 TL

“IMENEO” İzmir Devlet Opera ve Balesi G.F.Haendel – opera 3 perde

10-11 Temmuz 2010, saat 21.30 Rumeli Hisarı George Friedrich Haendel’in bir aşk ikilemini anlattığı Imeneo ilk kez 1740’da Londra’da sahnelenmiştir. Barok dönemine ait olan eser çağdaş bir dekor anlayışıyla Mehmet Ergüven tarafından sahnelenmiş ve ışık tasarımı öne çıkarılarak bütünüyle Barok dönem yansıtılmaktadır. Ayrıca orkestra şefliğini Ercan Yenal’ın yaptığı eserde viola da gamba, çembalo, barok tenor flüt gibi barok çalgılar da kullanılmıştır.
Biletler 40-50-70TL

“AIDA” Ankara Devlet Opera ve Balesi G.Verdi – opera 3 perde

13-14 Temmuz 2010, saat 21.30 Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu G. Verdi’nin dramatik aşkı konu alan ve başyapıtlarından biri olarak kabul edilen Aida operasının orkestra şefliğini Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen üstleniyor. Eserin rejisörü ise İtalyan yönetmen Vincenzo Grisostomi Travaglini. Operaseverler tarafından çok iyi bilinen eser kalabalık kadrosu, görkemli dekor ve kostümleriyle seyircinin ilgisini çekecek.
Biletler 30-40-50-60-80-100 TL

“ZAIDE” Antalya Devlet Opera ve Balesi G.Verdi – opera 2 perde

16-17-18 Temmuz 2010, saat 21.30 Topkapı Sarayı W.A.Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma”nın yanı sıra Türkleri konu alan bir başka eseri olan Zaide! Rejisörlüğünü Aytaç Manizade’nin yaptığı eserde Osmanlı Sultanının kızı ile bir köle arasındaki aşk anlatılmakta. Eserin Orkestra Şefi; Alexandru Samoila.
Biletler 40-50-75-100 TL

“SARAYDAN KIZ KAÇIRMA” İstanbul ve Samsun Devlet Opera ve Balesi, W.A. Mozart – opera 3 perde

19-20-21 Temmuz 2010, saat 21.30, Yıldız Sarayı W.A.Mozart’ın Türkleri konu alan ve İstanbul’da geçen ünlü yapıtı Saraydan Kız Kaçırma orijinal mekânında! Eserin rejisörü Yekta Kara, orkestra şefi Naci Özgüç, Türk solistlerin yanı sıra Konstanze rolünde dünya sahnelerinin en ünlü isimlerinden soprano Eva Mei, Belmonte’de ise Andreas Scheidegger izlenebilecek.
Biletler 50-75-100 TL

“KÖROĞLU” Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi Türksoy, Üzeyir Hacıbeyli– opera 3 perde

5 tablo 23 Temmuz 2010, saat 21.30, Haliç Kongre Merkezi Azerbaycan, Güney Kafkasya, Orta Asya, İran ve Türkiye’de yüzlerce yıldır dilden dile dolaşan bir desten Köroğlu ! Azeri şef Prof. Rauf Abdullayev tarafından yönetilecek eserin rejisi Prof. Dr. Eflatun Neimetzade’ye ait. Eserde, Azeri, Türk, Kazak, Rus, Kırgız solist sanatçılara Azerbaycan Devlet Opera ve Balesi Orkestra Sanatçıları eşlik edecek.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.