Van Güneşin Yurdunda Sanatla Tarihe Akıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Van Belediyesi tarafından ‘Güneşin yurdunda sanatla tarihe akıyoruz’ sloganı ile bu yıl ilki yapılacak olan 1. Van Gölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali’nin tüm hazırlıkları tamamlandı. Van halkının yıllardan beri beklediği festivalin gerçekleşmesi kentte büyük bir heyecan yaratırken, Van’a bağlı ilçeler ve başta Ağrı, Hakkari, Bitlis olmak üzere birçok ilden de katılımın olacağı bekleniyor. Özellikle Ermenistan, İran ve Irak’tan da büyük bir katılım beklenirken, festival konser ve etkinliklerinin yapılacağı yerlerde insanlar tarih ve doğa ile iç içe geçirecek.

FESTİVALDE TÜM RENKLER BULUŞACAK

Yaklaşık 3 aydır hazırlık çalışmaları yapılan festivalin programı çerçevesinde 4 gün boyunca Vanlıların sanat, kültür, tarih ve doğayı dolu dolu yaşayacağı beklenirken, festival amacıyla kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi ise 4 gün boyunca trafiğe kapatılarak stantlar ve sergilere ev sahipliği yapacak. Ortadoğu ve Türkiye’nin neredeyse tüm renklerinin ortaklaşacağı festivalin büyük bir bölümü Kürtçeye ayrılırken, festivalde konser, panel, söyleşi, sergi, dengbêj dinletileri, tiyatro, çocuk oyunları, şiir dinletileri ve gezi programları yer alacak. Festival kapsamında ayrıca ilk kez mahallerde film gösterimleri de yapılacak.

KİMLER VAR KİMLER

Basınla yapılacak kahvaltılı toplantı ile başlayacak olan festivalin ilk dinletisini Tara Caf, Mehmet Atlı ve Şêrko verecek. Resim, fotoğraf, heykel ve stantların açılışlarıyla festivalin ilk gün startı verilecek. Yine ilk gün Halk Dansları, davul-zurna ekipleri, erbane ekipleri ve halkın katılımı ile Kale yolundan açılış konserinin yapılacağı Kültür Parkı’na kadar festival yürüyüşü düzenlenecek. Van Kalesi Kültür Parkında yüzbinlerin katılımı ile yapılması planlanan festivalin açılış konserine ise, Van MKM grubu, Tunus’un asi sesi Amel Mathlouthi, Koma Girava Rojê, Hesen Şerif ve sanatçı Servet Kocakaya katılacak.

İKİNCİ GÜN PROGRAMI

Festivalin ikinci gününde ise ‘Ji Dîroka Kurdan Sê reng: Feqiyê Teyran, Ehmedê Xanî, Saîd-î Kurdî’ adıyla Dilbilimci Sami Tan, Lal Laleş, Şerefxan Cizirî ve Henife Taşkınêın katılımı ile bir panel yapılacak. Bu panelin ardından ‘Yaşamın her alanında tecavüz kültürü’ başlığı ile moderatörlüğünü Mekiye Ormancıênın yaptığı Psikolog Pınar Saruhan, araştırmacı Gülçiçek Günel ve Doğubayazıt Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz’ın katılımı ile ikinci panel yapılacak. Dicle Fırat Kültür Merkezi ‘Evîna gul û masi’ oyunu ile Vanlıların karşısına çıkacakken, aynı gün Erivan Dengbêjleri Feyzoyê Rizo, Egîdê Cimo, Hemîdê Mecid, Caferê Farqinî, Gazin, Kurdê, Henif ve Mala Dengbêjanêdan Dengbêjler de bir dinleti sunacak. Günün sonunda ise İskele Sahili Yaşar Kemal Parkı’nda Karedeniz gruplarından Grup Nena, Mahabad ve Yücel Arzen’in katılımı ile bir müzik dinletisi gerçekleştirecek.

FİNAL GÜNÜ

Festivalin üçüncü günü olan 3 Temmuz tarihinde ise Akdamar adası ve Muradiye şelalesine gezi düzenlenecek. Akdamar Adasında Erivan Dengbêjleri Feyzoyê Rizo ve Egîdê Cimo küçük bir dinleti sunarken, aynı anda Muradiye Şelalesi’nde ise Dengbêj dinletisi verilecek. Festivalin en dikkat çeken programı ise Egîdê Cimo ve ermeni sanatçı Suren Aseduryan’ın ‘Van Kalesinde gün batımı: Tüm katliamlara karşı yönümüzü Güneşe dönüyoruz’ etkinliğinde bir araya gelerek mey ve duduk dinletisi sunmaları olacak.

Festivalin son gününde de 2 önemli panel düzenlenecek. Gazeteci Nuri Fırat’ın moderatörlüğünde Gülçiçek Günel Tekin, Fıratê Dengizî ve Mehmet Çakmak’ın katılımı ile ‘Kültürel Kırım ve alternatif kültür politikaları’ konulu bir panel düzenlenecek. Aynı gün Ayhan Bilgen’in moderatörlüğünü yaptığı Doç. Dr. Maya Arakon, Gazeteci Hüseyin Aykol, Asrın Hukuk Bürosu’ndan Av. İrfan Dündar’ın katılımı ile ‘Kürt Sorununun demokratik çözümü için muhataplık-müzakere’ konulu bir panel daha düzenlenecek.

Van Kalesi Kültür Parkı’nda yapılacak olan kapanış konserine Van MKM grubu, Koma Gûlên Xerzan, Kürt müziğini farklı bir tarzla Avrupalılara sevdiren Silbûs û Tarî ve Kürtçe hip hop sanatçısı Serhado müzik ziyafeti sunacak.

VAN – DİHA

Günlük Gazetesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.