“Yanlış Anlama” İstanbul Tiyatro Festivali’nde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Yanlış Anlama”; İKSV İstanbul Tiyatro Festivali programı dâhilinde 31 Mayıs Pazartesi akşamı Üsküdar Tekel Sahnesi’nde seyirci ile buluştu. Bir Çetin Sarıkartal projesi olarak izlediğimiz bu performansı, 1 Haziran Salı akşamı aynı mekânda izlemek mümkün.

Albert Camus’un “Yanlış Anlama” adlı oyunu; 2. Dünya Savaşı henüz sürmekteyken kaleme alındı. Modern insanın yaşamı bir varoluş krizi olarak yaşamaya mahkum edildiği bir dönemde yazılan bu oyun, Çetin Sarıkartal tarafından bugün, düşük yoğunluklu postmodern bir krizin yaşandığı bir dönemde yeniden ele alınıyor.

“Yanlış Anlama”, döneminde edebiyat ve tiyatro çevreleri tarafından Camus’nün modern tragedya arayışının göstergesi olarak yorumlanmıştı. Gerçekten de, oyunda gerek olay örgüsü, gerekse karakterlerin işlenişi, aksiyonu her bir oyun kişisi için trajik sona doğru tırmandıracak şekilde işlenmiştir.

Çetin Sarıkartal ise; günümüz seyircisine bu oyunu yeniden sunmayı anlamlı ve ilginç kılacak şekilde metni yeniden yorumlama yoluna gidiyor. Şöyle ki; melez ve arabesk bir alt-kültüre ait olan ve kendilerine “Grup Istırap” diyen bir grup insan, inatla Camus’yü anlamak ister. Bu tiyatro grubunun Camus ile imtihanı olarak da ele alınabilecek oyunda, grup elemanları oynadıkları karakterlere tuhaf bir yakınlık hissederler. Seyircinin karşı karşıya kalacağı oyun ise, Grup Istırap’ın Yanlış Anlama ile bu karşılaşma süreci olacaktır.

Dramaturji ve yönetmenliği  Çetin Sarıkartal’a ait olan projede; sahne ve kostüm tasarımı Zekiye Sarıkartal’a, ışık tasarımı İrfan Varlı’ya, müzik ve ses tasarımı Zeynep Sarıkartal, Melih Bora ve Noyan Coşarer’e, ek metin ise Ayşe Bayramoğlu’na ait. Bütün sahne öğelerinin uyumu; oyuncular Nergis Öztürk, Barış Yıldız, Meriç Cınbarcı, Serpil Göral ve Onur Özaydın’ın derinlikli karakter yorumları bütünleşiyor ve “yanlış anlaşılmayan” bir dramaturji ortaya çıkarıyor.

Tekrar hatırlatalım; son oyun 1 Haziran Salı Saat 20:30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde.

Ömer Özdinç / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.