Barbaros Hayreddin Paşa İstanbul’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği, “Barbaros” çağdaş dans-drama projesi, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın hayatını ve 16.yüzyıl Akdeniz Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatıyor.

1 Temmuz 2010 tarihinde Aspendos Uluslararası Opera Bale Festivali’nde dünya prömiyeri gerçekleştirilen “Barbaros”, 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisi ile buluşacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde hayata geçirilen “Barbaros” çağdaş dans-drama projesi, Devlet Opera-Balesi’nin solist nitelikli 52 dansçısından oluşan geniş bir kadroyla bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük sahne prodüksiyonu olma özelliğiyle sanat çevrelerinden büyük ilgi topluyor.

İstanbul’un denizle olan dokusunu, çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen; Barbaros kardeşler ve onların dönemindeki Reislerin hayatından yola çıkan eser; dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dallarının çağdaş bir platformda buluşturuyor.

Müzikler Mercan Dede’ye Ait

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Direktörü Beyhan Murphy tarafından tasarlanan ve koreografisinin de Murphy’e ait olduğu “Barbaros” projesi özgün tasarımlı bir çağdaş dans-drama özelliği taşıyor.

İstanbul, Samsun, Mersin, Antalya, Ankara ve İzmir Devlet Balelerinden seçilmiş bir kumpanyanın toplanmasıyla ortaya çıkan ve Müzik Yönetmenliği’ni Mercan Dede’nin yaptığı özel bir prodüksiyon Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün 2004 yılında gerçekleştirdiği “Güldestan” projesiyle de benzer yapısal ve sanatsal özellikler taşıyor.

15-16 Temmuz’da İstanbul’da

Provaları Ankara ve İstanbul’da Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirilen “Barbaros”un dünya prömiyeri 1 Temmuz 2010 tarihinde 17.Aspendos Uluslararası Opera Bale Festivali’nin kapanış töreninde gerçekleştirildi.

15 ve 16 Temmuz tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisi ile buluşacak olan çağdaş dans-drama projesi “Barbaros”, 14 Ağustos 2010 tarihinde 8.Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin açılışında sahnelenecek ve Devlet Opera ve Balesi’nin olağan sezonu başlamadan önce Eylül sonunda yeniden İstanbul izleyicisi ile buluşacak.

Barbaros’un yapacağı son temsil ise, 26 Eylül 2010 tarihinde, Barbaros Hayreddin Paşa’nın Andrea Dorya’ya karşı zafer kazandığı Preveze deniz savaşının yıl dönümünün hemen öncesinde gerçekleştirilecek.

İstanbul2010

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.