İstanbul Üniversitesi Öğrencileri ÖKM İçin Nöbette

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Üniversitesi’ndeki öğrenciler, Kültür Merkezi’nin kapatılacağını öğrendi; yönetimle görüşemeyince nöbet tutmaya başladı. Üniversite yönetimi “ÖKM kapanmayacak” dese de iddialara açıklık getiremiyor. Öğrenciler bugün Kültür Merkezi’ne sokulmadı.

Öğrenci Kültür Merkezi’nin (ÖKM) kapatılmasına karşı çıkan İstanbul Üniversitesi öğrencileri, bugün saat 11’de ÖKM önünde nöbet tutmaya başladılar.

Öğrenciler dün (22 Temmuz) ÖKM’ye gittiklerinde elinde ÖKM’yi taşıma planları olan yetkililerle karşılaştılar. Merkezin kapatılacağına dair resmi bir bilgiye ulaşamayan öğrenciler, rektörle görüşmek istediler; ancak bir cevap alamadılar.

Öğrencilere ulaşan, resmi olmayan duyumlara göre, ÖKM kapatılarak buraya bağlı kulüpler fakültelere dağıtılacak; yerine ise “Uzaktan Eğitim Merkezi” kurulacak.

Daha önce pek çok kez kapatılmak istenen fakat öğrenciler ve bazı sanatçıların itirazları üzerine kapatılmayan ÖKM, 20 yıl önce İstanbul Üniversitesi’nde kuruldu. Bünyesinde Tiyatro, Edebiyat, Drama, Fotoğraf ve Sosyal Araştırmalar gibi kulüpler bulunuyor. Yıl içinde altı, yedi bin öğrencinin yararlandığı bu merkezde tiyatro, sinema, felsefe, edebiyat ve müzik alanlarında sanat üretimi yapılıyor. Fakülteler arası giriş yasağı uygulamasının olduğu İstanbul Üniversitesi’nde ÖKM, öğrencilerin ortak kullanabildiği tek alan.

Konuyla ilgili bianet‘in görüşlerini aldığı Sosyal Araştırmalar Kulübü temsilci Erçin Fırat şunları söyledi :

“Merkezin kapatılacağına dair duyumlar aldıktan sonra ÖKM Müdürü Prof. Dr. Mahmut Ak ile görüştük. Bize bilgisi olmadığını söyledi. İkinci kez görüştüğümüzde ise, öğrenci kulüplerinin fakültelere dağıtılabileceğini; bunun planının ellerinde olduğunu belirtti. Bu planın belirlenmesine rağmen, hâlâ resmi bir açıklama gelmemesi gülünç.

“ÖKM yerine kurulması planlanan ‘Uzaktan Eğitim Merkezi’ni okul çalışanlarından öğrendik. Bu gelişmeler üzerine üniversite rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet‘ten randevu talebinde bulunduk; ancak kendisi bize geri dönmedi. Bugün talebimizi yineledik. Eğer öğrencilere hala bir açıklama yapılmazsa pazartesi günü (26 Temmuz) ÖKM önünde kitlesel bir eylem gerçekleştireceğiz.

Öğrenciler içeri giremedi

“Bugün sabah saat 11’de ÖKM’ye girmek istediğimizde güvenlikler kapıyı kapatmışlardı ve içeriye giremedik. Bundan böyle her gün ÖKM önünde toplanıp nöbet tutacağız; gitar çalanlar, tiyatrocular, şarkı söyleyenler bizimle olacak ve ÖKM bünyesinde çalışan kulüpler olarak bu kararı protesto edeceğiz”

İstanbul Üniversitesi’nden bianet’e konuşan yetkililerse haberi yalanladılar ve ÖKM’nin kapatılmayacağını belirttiler; ancak öğrencilerin iddialarına herhangi bir açıklama getiremediler.

Ezgi Kardeş – Tutku Ayhan

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.