8. Kıbrıs Tiyatro Festivali 2-28 Eylül’de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

8. Kıbrıs Tiyatro Festivali, 2-28 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Festival süresince, 8 farklı oyunla 11 temsil Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde (YDÜ AKKM) gerçekleşecek.

Yıldız Kenter, Genco Erkal, Bennu Yıldırımlar, Zerrin Tekindor, Ülkü Duru, Zafer Algöz, Emre Karayel, İştar Gökseven, Mert Fırat, Engin Alkan ve daha birçok ünlü tiyatro sanatçısını ağırlayacak festival, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) organizasyonu ve Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, Golden Tulip Hotel ile YDÜ Rektörlüğü’nün katkıları ile gerçekleştirilecek.

8. Kıbrıs Tiyatro Festivali, 2 Eylül Perşembe akşamı saat 21.00’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “Tek Kişilik Şehir” kara komedi oyunla başlayacak.

Behiç Ak’ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu’nun yönettiği “Tek Kişilik Şehir” oyunu, günümüz internet insanının kaçınılmaz yalnızlığını kara komedi ile eleştiriyor.

LTB Kültür Sanat Koordinatörü Yaşar Ersoy basın toplantısında yaptığı konuşmada, yıllardır özlemi çekilen festivalin 8 yıl önce LTB tarafından yapılmaya başlandığını anımsatarak, bugünkü basın toplantısının 8. Kıbrıs Tiyatro Festivali’nin tanıtımı için düzenlendiğini kaydetti.

Ülkede yaşanan “festivaller enflasyonu” ortamında, inadına Kıbrıs Türk Tiyatro Festivali’ni düzenlediklerine işaret eden Ersoy, toplumun Hamlet’in sorunu olan “To Be or Not To Be” sürecini arkada bırakarak “Not To Be” gerçeği ile karşı karşıya kaldığını, böyle bir dönemde, Tiyatro Festivali’ni; sınırlar içine sığmayan tiyatro sanatının sonsuz boyutlarında hayatı, insanı sorgulamak, yorumlamak ve yeniden yaratmak için düzenlediklerini belitti.

Toplumların ancak kültür, sanat ve bilimle ayakta kalabileceğine dikkat çeken Ersoy, “Eskimiş, demode olmuş günlerden, politikacıların bayatlamış demeçlerinden kurtulmak için, başı suyun altında zorla tutulan bir insan gibi fırlayarak soluk almak için 8. Tiyatro Festivali’ni gerçekleştiriyoruz” dedi.

Festival için oyunları seçerken yelpazeyi geniş tutmaya çalıştıklarını, her türden oyun seçmeye özen gösterdiklerini anlatan Ersoy, festivale LTB yanında Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Golden Tulip Otel ve YDÜ’nün katkıları bulunduğunu söyledi.

330 BİN TL BÜTÇE

Yaşar Ersoy, festival organizasyon komitesinde ise tüm LTB tiyatrocularının yer aldığına dikkat çekerek, festivale tüm belediye meclis üyelerinin onayıyla 330 bin TL bütçe ayrıldığını, bu bütçenin büyük çoğunluğunun LTB tarafından, geriye kalan kısmının ise sponsorlar tarafından karşılandığını kaydetti.

LTB Tiyatrosu’nun oyunlarını sezon içinde sahnelemiş olmasından dolayı, bu yıl tiyatro festivalinde oyun sahnelemeyeceğini ifade eden Ersoy, tüm oyunların YDÜ AKKM’de saat 21.00’de yer alacağını ve biletlerin 15 TL’den satışa sunulduğunu söyledi.

Ersoy, kombine biletlerin ise 100 TL’den satışa sunulduğunu belirtti.

Biletlerin LTB Tiyatrosu, LTB Halkla İlişkiler Birimi ve Lefkoşa Deniz Plaza’dan temin edilebileceğine dikkat çeken Ersoy, festivalde ticari amaçları bulunmadığını, amacın kültür sanat hizmeti vermek olduğunu vurguladı.

Ersoy, basın mensuplarının oyunları ücretsiz izleyebileceğini sözlerine ekledi.

FESTİVAL PROGRAMI

2 Eylül Perşembe akşamı Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “Tek Kişilik Şehir” oyunuyla başlayacak festival, 6 Eylül akşamı İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun “Vahşet Tanrısı”, 11 ve 12 Eylül akşamı Oyun Atölyesi’nin “Testosteron”,  15 ve 16 Eylül akşamı Dostlar Tiyatro’nun “Kerem Gibi” adlı oyunlarıyla devam edecek.

27 gün sürecek festival kapsamında, 20 Eylül akşamı İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun “Tarla Kuşuydu Juliet”, 23 Eylül akşamı İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun “İntiharın Genel Provası”, 25 Eylül akşamı Makedonya Üsküp Türk Tiyatrosu’nun “Matmazel Julie”, 27 ve 28 Eylül akşamı Kenter Tiyatrosu’nun “Kraliçe Lear” adlı oyunları sahnelenecek.

kıbrıspostası

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.