Dünyanın Bütün Oyunları İskoçya’ya

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünyanın her yerinden oyunculara açık Edinburgh Fringe Festivali, bu yıl 259 mekânda 2 bin 453 gösteri ağırlıyor. Çoğunlukla komedilerin sahnelendiği festivalin merakla beklenen oyunu politik bir dram.

Dünyanın en kapsamlı gösteri sanatları festivali Edinburgh Fringe, önceki gün Shakespeare oyunlarından komedyenlerin rap performanslarına kadar geniş bir etkinlik programıyla başladı. 64’üncü Eidnburgh Fringe’de şehrin küçüklü büyüklü 259 farklı mekanında 50 ülkeden sanatçıların 2453 farklı gösterisi izleyiciyle buluşacak.

Edinburgh’un saygın, ağır başlı tiyatro, film, kitap festivalleriyle paralel olarak, ama biraz gayrı resmi ve epeyce alternatif anlayışla gerçekleşen Fringe, dünyanın her yerinden kendini göstermek isteyen herkese açık. Bu yıl da adını duyurmuş komedyenlerden ve avangard topluluklardan keşfedilmeye hazır pek çok amatör isme yine yüzlerce sanatçı kentin tiytro salonlarını, barlarını, sokaklarını gösteri alanına çeviriyor.

Festivalin bu yılki önemli isimleri arasında ‘Shakespeare the Man from Stratford’ oyunuyla Simon Callow ve tek seferlik sahnelenecek George Orwell’in ‘Hayvan Çiftliği’ ve Dylan Thomas’ın ‘Korunun Dibinde’ oyunlarıyla yönetmen ve oyuncu Guy Masterson bulunuyor. Festivali yakından izleyen İngiliz gazetelerinden biri olan The Times ın yorumuna göre, Fringe’in bu yılki en ilginç gösterisi, banyo küvetinin içindeki akrobasi gösterileriyle ‘Soap’ isimli kabaret olacak.

750 bin kişi bekleniyor

Edinburgh Fringe Festivali, 1947 yılında savaş sonrası zor geçen günleri unutturmak adına düzenlenmeye başlamıştı. Festivalle aynı zamanda yapılan müzik, dans, opera ve tiyatro gibi sanat dallarına yer veren The International Festival ise 13 Ağustos – 5 Eylül, Kitap Festivali ise 14 – 30 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Festivale bu sene 750 bin kişinin katılması bekleniyor. (Reuters)

***
Lockerbie trajedisi oyuna dönüştü

Festivalin neşeli ve gürültülü atmosferine rağmen 1988 Lockerbie uçak faciasının anıldığı bir oyun da festivalin dikkat çekici gösterileri arasında yer alıyor. 1988 yılında pan-am hava yollarına ait bir Amerikan uçağı, kalkışından sonra içine yerleştirilen bomba nedeniyle Lockerbie’ye düşmüş ve 270 kişi hayatını kaybetmişti. Konu, geçen sene İskoç hükümetinin durumdan sorumlu Libyalı suçluyu salıvermesinden sonra tekrar gündeme geldi. David Benson’ın yazdığı tek kişilik oyun ‘Lockerbie: Unfinished Business’ bu trajik olayı ele alıyor. Şimdiden pek çok kişinin dikkatini çeken oyun, kazada kızını kaybeden Jim Swire isimli bir İngiliz doktorun yayımlanmamış anılarını konu alıyor. Swire, aslında olayın arkasında İranlılarca desteklenen Filistinli militanların olduğuna dair kanıtların olduğunu savunan kampanyasıyla tanınıyor.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.