DBŞT Dört Oyunla Sahne Alacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu (DBŞT) oyuncuları Ocak ayında bir çocuk oyunu olmak üzere dört oyunla sahne alacak. DBŞT Sahnesi; Kafkas Tebeşir Dairesi müzikali, Forum Tiyatrosu formatındaki Zimanê Çiya (Dağ Dili), Ti Gara Nîyî ve Li Rawestgehê Sê Ezezok (Otobüs Durağında Üç Bencil) adlı çocuk oyunu ile tiyatro severleri bekliyor.

Geçtiğimiz hafta prömiyeri yapılan Bertolt Brecht’in yazdığı Yılmaz Onay’ın çevirisini yaptığı Kafkas Tebeşir Dairesi adlı müzikal Ocak ayında da gösterimde. Oyun iki Kafkas Kolhoz Köyü’nün üzerinde hak iddia ettiği bir vadinin sahibinin kim olacağı üzerine bir tartışmayla başlıyor. Galinsk Kolhozu, Hitler orduları yaklaşınca vadilerini bırakıp kaçmış ve savaş bittikten sonra da dönüp tekrar eski yerlerine yerleşmeyi tasarlıyor. Komşu köy Rosa Luxemburg Kolhozu ise işgal sırasında topraklarını terk etmeyip direnişe geçmiş ve savaştan sonra da vadiyi daha verimli hale getirmek üzere projeler hazırlamış. Bu iki Kolhoz Köyü’nün, vadiyi kimin işleteceği konusunda ortak bir karara varmaları gerekiyor. Bu karar, her iki Kolhoz köyünün birlikte oynayacağı oyunla daha eğlenceli hale gelecektir; “Çocuk; doğurup da onu terk eden ananın mıdır, yoksa onu terk edildiği yerde bulup onu yetiştirip büyütenin midir? Çocuk kimin olacak? Biyolojik annenin mi yoksa emek annesinin mi?” Oyun 7-8-14-15 Ocak tarihlerinde saat 20:00’da DBŞT sahnesinde izlenebilecek.

İNTERAKTİF TİYATRO

Harold Pinter’in yazdığı Zimanê Çiya (Dağ Dili) ezilenlerin tiyatrosu olarak adlandırılan Forum Tiyatrosu formatında sahneleniyor. Luciano Iogna’nun yönettiği oyun 21-22 Ocak tarihlerinde saat 20:00’de sahnelenecek. İnteraktif bir tiyatro olarak oluşturulan Forum Tiyatrosu seyirciler ve oyuncular arasındaki sınırları yok ediyor. İki bölümden icra edilen oyunun ilk bölümünde belirli bir toplumun karşılaştığı sosyal veya siyasi problemleri ortaya koyuyor. Oyunun ikinci bölümünde hikaye veya anti modelde tanıtılan sorunlara bir çözüm bulunması konusunda seyirciden aktif rol oynaması talep ediliyor.

ÇOCUK OYUNU

DBŞT sahnesinde bir de çocuk oyunu sergilenecek. Özer Tunca’nın yazdığı Rüknettin Gün’ün yönettiği Li Rawestgehê Sê Ezezok (Otobüs Durağında Üç Bencil) adlı oyunda birbirinden bencil üç soytarının, 24 numaralı otobüsü bekledikleri durakta yaşanan ilişkileri anlatılıyor. Üçü de birbirine karşı tahammülsüz ve hoşgörüsüz olan bu kişiler bencilliklerine o kadar gömülmüşlerdir ki önlerine çıkan dost olma fırsatını bir türlü göremiyor, çok değerli vakitlerini kavga ve çatışma içinde geçiriyor. Dünyanın asırlardır değişmeyen gündemi olan sen-ben kavgasını ve bencilliği işleyen Otobüs Durağında Üç Bencil bu yönüyle çocuklar kadar büyüklere de hitap ediyor. Oyunda üç soytarının güldürürken düşündüren hikayesi neredeyse hiç söz kullanılmadan beden dili ile anlatılıyor. Oyunun prömiyeri 30 Ocak günü saat 11.00’de yapılacak. Çocuk oyunu her pazar saat 11.00’de çocuklarla buluşacak.

SEN GARA DEĞİLSİN

DBŞT’de Türkçe ve Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinin dışında Ti Gara Nîyî adlı Zazakî lehçesi ile oynanan oyun da Ocak ayında tiyatro severlerle buluşuyor. Aziz Nesin’in “Sen Gara Değilsin” adlı oyunundan uyarlanan ve Coşkun Doğan’ın yönettiği oyunda Yuntabur adlı bir yerde Yuntabur yönetimi tarafından kahramanlaştırılan Gara’nın öyküsünü anlatılıyor.

Gara, ülkesi için büyük ‘kahramanlıklar’ yaptığı rivayetinden yola çıkılarak ulusal kahraman ilan edilir. Gara’nın anısına düzenlenen anıt törenine katılanlar dağıldıktan sonra gerçek Gara çıkagelir. Gara’nın anlattıklarıyla ona atfedilenler arasında hiç bir benzerlik yoktur. Aksine Gara’nın anlattıkları onun hakkında söylenenleri boşa çıkarır. Oyun militarizmin bir ‘Kahramanlık Miti’ parodisidir. Kahraman Gara’yı yaratan iktidar, kurgulanmış Gara ile gerçek Gara arasında sıkışıp kalır. Oyunu izlemek isteyenlerin 28-29 Ocak tarihinde saat 20:00’de DBŞT sahnesinde olmaları gerekecek.

Fırat News

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.