Yeni Bir Topluluk: “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İzmir, akademik nitelikli profesyonel bir özel tiyatro kazanıyor. “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” adını taşıyan topluluk, “Kurşun Askerin Utancı” adlı ödüllü çocuk oyunuyla, öncelikle küçük sanatseverleri selamlayacak.

Topluluğun Genel Müdürü Aslıhan Işık, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bütün iyi niyetimizle, akademik birikimimizle ve her şeyiyle profesyonel yaklaşımımızla, kentimize, bölgemize ve ülkemize yeni bir topluluk kazandırmak için yola çıktık. İnanıyor ve güveniyoruz ki, daha ilk oyunumuzla, bu niteliklerimizi izleyicimizle paylaşacak, onları sevinç ve heyecanımıza ortak edeceğiz. Günümüz koşullarında özel bir tiyatro açmanın ne demek olduğunu, konuya duyarlı herkes çok iyi bilmektedir. Ama İzmir’in bu konudaki gereksinimine dair, yeterince yakındık. Kapanan tiyatrolar için, başka kentlere gitmek zorunda kalan sanatçılarımız için yeterince üzüldük. Niteliksiz çalışmaları yeterince eleştirdik. Şimdi, yakınma değil, tiyatro sanatının gereklerine uygun biçimde, ciddi, sağlıklı ve kalıcı biçimde çalışmak zorundayız. Umuyoruz ki, başta yerel yönetimlerimiz olmak üzere, çıktığımız bu yolculukta yalnız bırakılmayacağız. Gösterilecek destek ve yapılacak katkılar, yalnızca bir topluluğa değil, İzmir’e, bölgemize ve ülkemize yapılacaktır.”

Tüm ekibin, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun sanatçılardan oluştuğu “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir”, yaz dönemine dek 3 çocuk oyunu ve 1 yetişkinlere yönelik oyun üretecek. Yaz dönemindeyse, önemli bir müzikalle turne gerçekleştirecek. Bu dönem içinde, kent içinde ve dışında turne tiyatrosu olarak temsiller sunacak olan topluluk, önümüzdeki dönem kendi sahnesinde sanatseverleri selamlayacak.

Topluluğun Genel Sanat Yönetmenliğini üstlenen, yazar, dramaturg ve yönetmen Haluk Işık, çalışmalar hakkında şu bilgiyi verdi;

“Yazarak, yöneterek, öğreterek geçen yıllardan sonra, böyle bir görevi, mesleğimin 30. yılında bir armağan ve büyük bir sorumluluk olarak görüyorum. “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” yüzünü insana dönmüş ve sanatın hayata müdahale etme aracı olduğunu unutmadan, unutturmadan çalışacaktır. İzmir gibi bir kentten çıkacak her sanat topluluğu, kentimizin aydınlık ve çağdaş yapısından beslenmek, ona karşı sorumlu olmak zorundadır. Ne hayatta, ne de sanatta, kirlenmeye, yozlaşmaya, zevksizliğe yer vermemekle yükümlüyüz. Yola bir çocuk oyunuyla koyuluyoruz. Çünkü bu alanın her geçen gün, amatörlüğe sığınarak bir sömürü aracına dönüşmesine karşı, yalnızca sözel itirazlarla yetinemeyiz. Eminim ki, “Kurşun Askerin Utancı” izlendikten sonra, çocuklara karşı pedagojik ve psikolojik sorumluluğun nasıl yerine getirildiği, getirilmesi gerektiği, bir daha anlaşılacaktır. Çocukların estetik ve düşünsel haklarına, dekordan oyunculuğa nasıl saygı gösterilmesi gerektiği, yeniden anımsanacaktır. Çocuklar kadar, gençler ve yetişkinler için üreteceğimiz oyunlarla, sanatın bir oyalamaca ve boş zaman geçirme aracı olmadığını, önce izleyicimize göstereceğimiz saygıyla, yeniden kanıtlayacağız. “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” adı, kentimize bakışımızın, özlemimizin ve talebimizin gereği olarak konmuştur ve bu amaç için çalışacaktır.”

Topluluk ilk oyununu, 7 Ocak Cuma günü, Bademler Köyü çocuklarına armağan olarak, köy tiyatrosunda, saat: 19.00’da sahneleyecek.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.