Doğaçlamadan Tiyatro Pedagojisine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oyun ve Tiyatro Akademisi Derneği, tiyatroya ilgi duyanlara yeni bir perspektif sunmak amacıyla tiyatro pedagojisini temel alan bir atölye programı düzenledi. Tiyatro teorisinin pratik üstüne inşa edildiğini belirten Oyun ve Tiyatro Akademisi Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Kadir Çevik, bu yıl itibariyle pratik sürece ağırlık vereceklerini belirtti.

Avrupa’da çok yaygınlaşıyor

Doğaçlama tiyatro üstüne yazılan teorik kitapların hızlı artışının, pratiğin gelişmesinin önemli bir göstergesi olarak algılanması gerektiğini belirten Çevik, şunları söyledi:
“Doğaçlama tiyatro Avrupa’da çok yaygınlaşmaya başladı. Sadece Almanya’da gösteri yapan grup sayısı çoktan 300’ü geçti. Biz de doğaçlama tiyatroya yönelik teorik seminerler; amatörlere, gençlere ve profesyonellere yönelik doğaçlama tiyatro atölyeleri ile doğaçlama tiyatroya yönelik çalışmalar yapıyoruz.

Maske üzerinden beden dili eğitimi

Bunun yanı sıra, haftada iki oturum olarak yapılan ve iki ay süren bir mask atölyemiz var. Bu atölyede temel yaklaşım, oyuncunun bir başka sanatsal aracı kendi olanakları ile anlamaya çalışması. Oyuncu bu atölyede beden dilinin kendi sanatı açısından ne kadar önemli olduğunu maske üstünden deneyerek kavrar.

Mask atölyesi doğrudan maskeyi sanatsal bir araç olarak görenler tarafından tercih edilebileceği gibi, farklı alanlardan gelenler için de ayrıca düşünülebilir.”

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.