‘Duvara Karşı’ Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fatih Akın’ın ödüllü filmi ‘Duvara Karşı’, operadan sonra tiyatroya da uyarlandı.

Alman tiyatroları Türkiye kökenli izleyicileri keşfetmeye başladı. 2011’de Heidelberg ve Wuppertal’da çok sayıda eser sahnelenecek. Heidelberg Tiyatrosu, kısa süre içinde Alman sinemasının klasikleri arasına giren Fatih Akın’ın ‘Duvara Karşı’ adlı eserini, Mareika Mikat’ın rejisiyle seyircilerle buluşturdu. Dramaturjisini Kerstin Grübmeyer’in yaptığı eserin orijinaline sadık kalan uyarlamada, filmden farklı bir biçimde daha az Türkçe konuşulması ve oyuncuların hepsinin Alman olması dikkat çekiyor.

‘Duvara Karşı’ daha önce farklı bir reji ile Berlin ve Bielefeld’de de sahnelenmişti. 2008 yılında da eser opera olarak önce Bremen sonra da Stuttgart’da sahneye konmuştu.

30 Nisan’dan 8 Mayıs’a kadar düzenlenecek Heidelberg Tiyatro Festivali’nde de Almanyalı Türklere ait üç eser gösterilecek. Festivale Türkiye’den de üç ayrı tiyatro ekibi konuk ediliyor.

Geçen yıl Türkiye’den bazı tiyatro ve operalarını konuk eden Wuppertal Sahnesi de Türkiye’ye ağırlık vermeye devam edecek. Kurt Friebert’in Osmanlı’nın Viyana kuşatmasını konu alan ‘Kahire’de Ansızın’ adlı librettosu ile Enver Yalçın Özdiker ile Ali N. Aşkın’ın ‘İki Yeni Oyun’ adlı oda operası ve Pina Bausch’un ‘Nefes’i 2011 yılında gösterilecek eserler arasında.

Ntvmsnbc

Paylaş.

Yanıtla