Kızak Üstünde Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Erzurum 2011 Universiade Genel Koordinatörlüğü Kültür ve Sanat Komitesi, Yakutiye Medresesi önünde kızaklı tiyatro gösterisi düzenledi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden 6 öğrenci, Özgür Akçay’ın yazıp yönettiği “Exist-Humba Humba” adlı oyunu sahneledi.

Olimpiyat oyunları kapsamında bir tiyatro oyunu hazırlayarak kızak sahne oluşturduklarını anlatan Akçay, “Oyuncuyla seyircinin buluştuğu her yer tiyatro olabilir, biz de bundan yola çıkarak kızak sahne üzerinde, gelen konuklara, dünyanın farklı ülkelerinden gelen misafirlerimize oyunu sahneliyoruz” dedi.

Akçay, oyunda insanın varoluşundan bu yana savaşma ve iktidarı elde etme çabasının yanlış olduğunun altını çizerek, olimpiyat ruhu ve ateşinin insanları birleştirebilecek kadar güçlü olduğunu vurgulamaya çalıştıklarını ifade etti. Oyunu farklı dillerdeki insanların da anlayabildiğine dikkat çekerek, “Oyunumuz kendi dilini oluşturuyor. Herhangi bir ulusa ait bir dil yok. Sadece girişte İngilizce olarak William Shakespeare’in o ünlü ‘Bütün dünya bir sahnedir, üzerindeki herkes birer oyuncudur’ sözünü söylüyoruz. Devamı tamamen bedensel oyunculuğa ve nidaya dayanıyor. Her dilden insanlar oyunumuzu anlayabilir” diye konuştu. Akçay, sahneyi kar üzerinde kaydırarak izleyicinin ayağına götürmeyi planladıklarını, ancak kar yağmayınca tekerlek düzeneği yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Kültür Sanat Komitesi tiyatrolardan sorumlu komite başkanı Selim Cinisli de William Shakespeare döneminde başlayan bir kumpanya tiyatro mantığından yola çıkarak, Erzurum’un motiflerine uydurmak için oyunu kızak şeklinde tasarladıklarını ifade etti. Oyunda ilkel insan ve savaşı anlatmaya çalıştıklarını belirten Cinisli, ”Oyunumuzda insanların sürekli iktidarı paylaşamadığını, bunun için de sürekli iktidar kavgası yaptıklarının altını çizerek, sporun bunun önüne geçerek, kardeşlik ve dostluk mesajı verdiğini anlatıyoruz” dedi.

Samanyolu

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.