Spolin Doğaçlama Tekniği Üzerine Atölye Çalışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ana amacı kişinin toplumsal kalıpları kırıp kendi potansiyelinin farkına vararak yaratıcılığını keşfetmesi olan Spolin Atölyesi her seviyeden oyuncuya, doğaçlama meraklısına ve yaratıcılığını geliştirmek isteyen herkese açıktır.

Amerika’da 1950’lerin sonlarında Viola Spolin ve oğlu Paul Sills tarafından yaratılan Spolin Doğaçlaması, çığır açıcı etkisiyle Amerikan sinemasının ve tiyatrosunun yüzünü değiştirecek yönetmen ve oyuncular yetiştirdi. Oscarlı yönetmen Mike Nichols, Spolin Doğaçlaması ile başladığı kariyerini ”The Graduate”,”Birdcage’’,’‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’’, ”Angels in America’ gibi ödüllü sinema ve televizyon çalışmalarıyla sürdürdü. Paul Sills’in kurduğu Second City isimli doğaçlama topluluğu ise Amerikan komedisine yön veren bir ekole dönüştü.

Spolin doğaçlama oyunculuk tekniği günümüzde oyunculuk okullarının dersleri arasında yer alıyor. Birçok yönetmen Spolin oyunlarından prova sürecinde yararlanıyor. En son Jack Nicholson ve Morgan Freeman’ın başrollerini paylaştığı ‘The Bucket List’ isimli filmin yönetmeni Rob Reiner Viola Spolin’in ‘Improvisation For The Theater’ isimli kitabını bir başucu kitabı olarak tanımlıyor.

“Aktörlük mü yapıyorlar? Oynamalarını sağla!” Viola Spolin

Bill Murray, Gene Hackman gibi oyuncuların aldığı eğitimin bir parçası olan Spolin Doğaçlaması günümüzde tiyatro eğitiminde ve Yaratıcı Drama’da yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok yönetmen Spolin oyunlarından prova sürecinde yararlanırken, David Mamet, Jeffrey Sweet gibi oyun yazarları Spolin doğaçlamasından etkilenerek kendi tekniklerini oluşturmuşlardır.

Başlangıç seviyesi atölye çalışmaları
‘Improvisation For The Theater’ isimli kitabın Oryantasyon ve üçüncü bölümlerindeki konuları kapsayacak. 20 saati aşan çalışma sürecinde Spolin doğaçlamasının temelleri atılacak.

26 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul Oya Bale Okulu Ulus Şubesi’nde gerçekleşecek 7 gün 21 saatlik bu yoğun çalışmanın ücreti 320 TL + KDV’dir.

İletişim:
spolinist@gmail.comwww.spolinist.com
http://www.spolinist.com

Ege Maltepe kimdir?
Bilkent Üniversitesi Oyunculuk Bölümü’nün ardından Fulbright Bursu ile New York’a gitti. Oscarlı yönetmen Mike Nichols, Gene Hackman’dan Dustin Hoffman’a bir çok oyuncunun hocalığı yapmış olan George Morrison ve Viola Spolin’in oğlu Paul Sills’in kurduğu The New Actors Workshop isimli okulda yüksek lisansını tamamladı. George Morrison ile Metod Oyunculuk üzerine iki yıl çalıştı. Üç yıl boyunca Mike Nichols’ın Masterclasslarına katıldı. 2009’da Spolin Doğaçlamasını Türkiye’de yaymak amacıyla SPOLIN-IST’i kurdu ve New Actors Workshop’da asistan hoca olarak çalıştı. Okulun son Öykü Tiyatrosu Prodüksiyonunda Paul Sills’in eşi yönetmen Carol Sills’in asistanlığını yaptı.

Şu sıralarda New York’da Hudson Guild Theater’ın sahnelediği Somerset Maugham’ın ‘The Letter’ isimli oyunda yer alan Ege Maltepe bir yandan kendi yazdığı ‘Tea For Three’ adlı oyunu New York’da sahnelemek için çalışmaktadır. Ege, V-Day 2011 kapsamında Nisan’da New York’da sahnelenecek olan Eve Ensler’in Vajina Monologları’nı yönetecek.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.