Afife Jale Ödüllerinde Mesajlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +
On beş yılı geride bırakan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, önceki akşam sahiplerini buldu.

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen törende 14 kategoride 2011’in en iyi yapım ve oyuncuları ödüllerini aldı. Sunuculuğunu Korhan Abay’ın üstlendiği gecede, Haldun Dormen de sahnedeydi. 90’a yakın tiyatro oyunu arasından seçilen ‘en iyi’lerin ödül töreni, son zamanlarda âdet olduğu üzere siyasi söylemlerin gölgesinde kaldı.

Sahneye ‘sakız’ çiğneyerek çıkan sunucu Korhan Abay, (ağzındaki sakızdan mıdır bilinmez) uzun süre alkışlandı. Ardından da ince göndermelerle bezeli ödül konuşmalarına geçildi. Tiyatro yazarlığının 40. yılını kutlayan Tuncer Cücenoğlu, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’nü Silivri’de tutuklu yargılanan Ergenekon davası sanıklarına ithaf etti. Cücenoğlu, ödülünü Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Mehmet Haberal gibi isimler adına aldığını söyledi.

Tören, Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın ve Afife Ödülleri’nin oylama kurulu başkanı M. Salih Başağa’nın konuşmaları ile başladı. Afife Ödülleri’nin 15 yılını beş dakikaya sığdıran video gösteriminin ardından sezon oyunlarından görüntüler ekrana geldi. Ödül dağıtımına geçildiğinde siyasi göndermeler de başladı. “KPSS’de soruları çalamadığı için bankacı olduğunu” söyleyen de vardı, “İki küfür edersin başbakan olursun” diyen de. Yeni Kuşak Özel Ödülü’nü alan genç tiyatro grubu “özgürlük anıtlarının yıkıldığı, sanatçıların bıçaklandığı, öğrencilerin tehdit edildiği” imalarıyla güncel meselelere değindi. Törende samimi konuşmalarla, mütevazı bir şekilde teşekkür eden ödül sahipleri de vardı elbette. Gecede, Devlet Tiyatrosu oyunu Ölüleri Gömün’deki rolüyle Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü alan Civan Canova, “Ben tiyatronun içine doğdum. Yerim A veya B tiyatrosu da olabilirdi ama Devlet Tiyatroları oldu. Devletimizin sırtına yük oluyoruz gibi yorumların yapılması beni üzse de ben bu mesleği seviyorum.” dedi. Tiyatroya gönül vermiş, hayatını adamış tiyatrocuları, Korhan Abay’ın popüler dizilerde aldıkları rollerle hatırlatmaya çalışması dikkatlerden kaçmadı. Törende, yarın raflarda olacak Afife Ödülleri’nin 15 yılını anlatan ‘Bir Ödülün Onurlandırdıkları’ (YKY) adlı kitap da tanıtıldı.

Afife Tiyatro Ödülleri’nde bu yıl 14 kategorinin 6’sında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ‘En İyi’ seçildi. Geri kalan sekiz ödül ise İstanbul Devlet Tiyatroları ile çeşitli özel tiyatrolar arasında eşit bir şekilde paylaşıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın ‘Tehlikeli İlişkiler’ oyunu ‘En Başarılı Prodüksiyon’ seçilirken, oyunun yönetmeni Aleksander Popovski de ‘En Başarılı Yönetmen’ oldu. Erkek Oyuncu ödülüne Reha Özcan (Bedensiz Kadın/DT), Kadın Oyuncu ödülüne Ahu Türkpençe (Sondan Sonra/Duru Tiyatro) layık görüldü. Yardımcı Erkek Oyuncu Civan Canova (Ölüleri Gömün/DT) olurken, Yardımcı Kadın Oyuncu dalında ise Sema Çeyrekbaşıoğlu (Temiz Ev/DT) ödül aldı.

ÖDÜLLER

Gecede ödüle layık görülen kategoriler ve isimler ise şöyle:

Yılın en başarılı prodüksiyonu: Tehlikeli İlişkiler (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)

Yılın en başarılı yönetmeni: Aleksander Popovski (Tehlikeli İlişkiler – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)

Yılın en başarılı erkek oyuncusu: Reha Özcan (Bedensiz Kadın – İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Yılın en başarılı kadın oyuncusu: Ahu Türkpençe (Sondan Sonra – Duru Tiyatro)

Yılın en başarılı yardımcı erkek oyuncusu: Civan Canova Ölüleri Gömün – İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Yılın en başarılı yardımcı kadın oyuncusu: Sema Çeyrekbaşıoğlu (Temiz Ev – İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Yılın en başarılı müzikal komedi erkek oyuncusu: Toron Karacaoğlu (İstanbul Hatırası- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)

Yılın en başarılı müzikal komedi kadın oyuncusu: Ayça Varlıer (Leyla’nın Evi – Tiyatrokare)

Yılın en başarılı müzikal komedi yardımcı erkek oyuncusu:Bahtiyar Engin (Alevli Günler – İstanbul Halk Tiyatrosu)

Yılın en başarılı müzikal komedi yardımcı kadın oyuncusu:Eda Gülten (Bir Yaz Gecesi Rüyası – Tiyatro Kedi)

Yılın en başarılı sahne tasarımcısı: Behlüldane Tor (Ölüleri Gömün – İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Yılın en başarılı giysi tasarımcısı: Candan Seda Balaban (Surname /Maske, Kukla ve Kostüm)- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)

Yılın en başarılı sahne müziği: Can Atilla (Dünyanın Ortasında Bir Yer/Romeo ve Juliet/Çığ – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.