‘Bırakalım Da Filmi Seyirci Mahkum Etsin’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından eser işletme belgesi verilmediği için gösterime giremeyecek olan ‘Bêrîvan’ filminin yönetmeni Aydın Orak dün bir basın toplantısıyla engellemeyi eleştirdi.

“Bir sanat eserini için Anayasa’nın bilmem hangi maddesini okuduktan sonra ve o çerçevede mi yapmak gerekiyor?” diye soran Orak, “Bu sinema izleyicisinin film izleme özgürlüğünü elinden almıyor mu? Bırakalım, filmi seyirci izledikten sonra mahkum etsin. Burada karar vermesi gereken bir merci varsa o da seyirci olmalı bence. Umarım Sansür Kurulu bu yanlışından bir an önce döner ve bu çağda Türkiye’yi sanatı sansür eden bir ülke konumundan kurtarır” diye konuştu.

Filmin PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle eser işletme belgesi alamadığını belirten Aydın Orak, “PKK propaganda yapıldığı söyleniyor, o durumda Cizre’de yaşayanlar PKK’li miydi? Yıllarca hep başkaları onları anlattı. Ben onların gözüyle onları anlattım. Yine Roj TV destekli deniliyor. Eğer devlet de arşivini bana açsaydı ona da teşekkür ederdim. Roj TV arşiv görüntüleri konusunda yardımcı oldu. Ben de jenerikte teşekkür kısmında ona teşekkür ettim” dedi. Basın toplantısına yönetmenler Kazım Öz ve Çayan Demirel de katılarak Aydın Orak’a destek verdi.

İstanbul Film Festivali kapsamında seyirciyle buluşan film, 17 kişinin hayatını kaybettiği 1992 Newroz’unda Cizre’de yaşanan olayları Bêrîvan Cizre karakterinin yaşadıklarını merkeze alarak anlatıyor.

Öte yandan bakanlığın yasaklama gerekçeleri arasında filmin Anayasa’ya aykırı olduğu, Türk milletinin birlik, beraberliğini ve kamu düzenini bozduğu, PKK propagandası yaptığı ve halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiği sıralandı.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.