Tiyatrolar Perdelerini Açtı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Yeni sezonda hangi tiyatroda hangi oyun sahnelenecek Fırat Karadeniz’in Sabah’ta yayınlanan  listesini sunuyoruz.)


* Şehir Tiyatroları programında yer alan bir diğer dikkat çekici yapım ise Suriyeli yazar Abdul Monem Amayri’nin altı kadının dramını konu alan Kargaşa’sı.
* Tiyatro Dot da yeni sezonu bugün açıyor. Dot’un yeni sezonunu başlatan oyun Tuğrul Tülek’in yönettiği Öksüzler olacak. Dot, aralık ayında da Süpernova adlı bir oyun daha sahneleyecek.
* Oyun Atölyesi bu yıl Don Juan’ın Gecesi’ni sahneleyecek. Sezonun ikinci yarısından itibaren ise Antonius ve Kleopatra oynanacak.
* Tiyatro Kumpanyası yeni sezona Can adlı oyunla başlayacak. Genco Erkal’ın Can Yücel’in şiirlerinden uyarladığı Can’ın yönetmeni Kemal Kocatürk. Oyun 9 Ekim’de prömiyer yapacak.

GEÇEN SENEDEN KALANLAR

Sanat dünyası eylül ayında sezonu açsa da tiyatrocular geleneksel olarak ekimi beklediler. Dün 1 Ekim’de tiyatrolar perdelerini açtı. Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, özel ve alternatif tiyatrolar şimdilerde yeni oyun telaşında. Yeni oyunlara göz atıldığında oldukça canlı bir tiyatro sezonu geçirileceğini söylemek mümkün.

DEVLET TİYATROLARI, KLASİKLERİ GENÇLERE SEVDİRECEK

* 19 ildeki 54 yerleşik ve turne sahneleriyle Devlet Tiyatroları, yeni sezonda 11 yeni yerli oyunu ve bir çeviri eseri ilk kez sahneleyecek.

* Devlet Tiyatroları’nın sahneleyeceği eserler arasında Aristophanes, Sophokles, Shakespeare, Molier gibi dünya tiyatrosunun klasik yazarlarının eserlerinin yanı sıra Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Haldun Taner, Recep Bilginer, Turgut Özakman ve Orhan Asena gibi yazarların klasikleşmiş eserleri bulunuyor.

* Devlet Tiyatroları’nın merakla beklenen yeni yabancı oyunları arasında, John Steinbeck ve Boris Vian’ın öykülerinden oyunlaştırılan Karıncalar, Tennessee Williams’ın Sırça Kümes, Savyon Liebrecht’in Aşkın Sıradanlığı ve Nagle Jackson’ınOpera Komik var. * Yaşar Kemal’in Köroğlu’nun Meydana Çıkışı ilk kez sahnelenecek yerli oyunlar arasında. Haldun Dormen’in Kantoncu‘su ise Devlet Tiyatroları’nda ilk kez sahnelenecek.

ŞEHİR TİYATROLARI’NDA DEMOKRASİ ZAMANI

* Şehir Tiyatroları yeni sezonuna 5 Ekim’de başlayacak.

* Sezonun öne çıkan yapımlarının ilki, Hagop Baronyan’ın Şark Dişçisi adlı müzikal eseri.

* İlk kez sahnelenecek diğer oyunlar ise şöyle: Arka Bahçe, Hedda Gabler, Dar Ayakkabıyla Yaşamak, Ateşli Sabır, Nekrossov, Vassa Jeleznova, Ödenmeyecek! Ödemiyoruz, Zengin Mutfağı, Mutfak Söyleşileri ve Ufak Bir Hata.

ÖZEL/BAĞIMSIZLAR KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR

* Özel tiyatrolar arasında bu yıl sezonu en erken Tiyatro 0.2, Aut adlı oyunlarıyla açtı.

* 2011’in yeni sanat mekanlarından The Club’ın ilk oyunu, Cihan Sağlam’ın kaleme aldığı Neverland olacak. ? Kadıköy, Bahariye Caddesi’nde bulunan eski Broadway sinemasını sahneye dönüştüren Tiyatro Ak’la Kara bu sezon, Ray Cooney imzalı Tom, Dick ve Harry, Agatha Christie’in yazdığı Fare Kapanı ve Özgür Özdural’ın Sihirbaz adlı eserleri sahneleyecek.

* Altıdan Sonra Tiyatro’nun açtığı Kumbaracı50, bu yıl sahnesi olmayan tiyatro gruplarına da kapılarını açıyor. Kumbaracı50’de sahnelenecek sezonun merakla beklenen oyunlarından biri, Myth’in yeni oyunu Korku İmparatorluğu. Bir yeni oyun da Boş Sahne’den. Ursula K. Le Guin’in eserinden uyarlanan Labirentler, 8-15 Ekim tarihleri arasında sahnelenecek. Kumbaracı50’de sahnelenecek diğer yeni oyunlar ise şöyle: Tuttun mu? Tamam Şimdi Bırak!, Hikayeden Memurlar, Kaplumbağalar Şişmanlamazlar Çünkü Kabukları Vardır ve Çok Soğuk.

Tiyatro sahnelerini bu yıl yeni oyunlar kadar geçen yıldan kalan ve izleyicilerin büyük ilgi gösterdiği oyunlar da dolduracak. Tiyatro Krek’in ilgi çeken oyunu Güzel Şeyler Bizim Tarafta’nın yanı sıra Bayrak adlı oyunlarını sahnelemeye devam edecek. Duru Tiyatro da sezona geçtiğimiz seneden devam eden sahneler arasında. Aşk Her Yerde, Sondan Sonra ve Tatlı Çarşamba yeni sezonda da Duru Tiyatro’da izlenebilir. Geçtiğimiz sezonun ilgi çeken oyunlarından Generaller, Savaş ve Barbekü de Tiyatroadam da izlenebilir.

Fırat Karadeniz

SABAH

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.