Aynı Binada Hem Boks Hem Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

DOT’un yeni oyunu ‘Beautiful Burnout/Süpernova’ için G-Mall’daki yedi sinema salonundan biri tiyatro salonuna dönüştü. Böylece DOT aynı mekanda iki salona sahip oldu.

Boks dersleri almaları gereken oyunculara AVM’nin içindeki MAC Spor Salonu kapılarını açtı. Oyunun yönetmeni Murat Daltaban ve Mars Entertainment CEO’su Muzaffer Yıldırım bu yeni projeyi anlatıyor

12 ay festival filmleri oynatacağız
MUZAFFER YILDIRIM

Yeni bir salon açmak nereden çıktı?
– DOT özel ve ilk. Tiyatro oyununu seyircinin burnunun dibinde oynamak gibi bir kabiliyetleri var. Murat Daltaban İskoçya’da bir tiyatro festivaline gitmişti. Bana gerçekleşmesi çok zor bir oyun izlediğinden bahsetti. “İçinde boks var ve müthiş çalışma istiyor” dedi. “Sen bunu yap biz salonu buluruz” dedim. Ardından yedi oyuncusunun ekstra spor ve boks çalışmaları gerektiğini anlattı. Oyuncuların ciddi kondisyon sahibi olmaları gerekiyordu. MAC’in spor hocasıyla konuştuk. Böylece oyuncular G-Mall içindeki MAC spor salonunda özel bir hoca eşliğinde haftanın üç günü boks antrenmanları yapmaya başladı.
Peki DOT ekibi üçüncü bir oyun yaparsa bir sinema salonundan daha vazgeçer misiniz?
– İlk başta 60 kişilik bir salonda oyun sergiliyorlardı şimdi iki salonla birlikte bu sayı 110’a çıktı. Yakında 300 de olabilir. 300 milyon dolarlık sinema prodüksiyonları vizyona girip çıkıyor ama bu oyunun ardındaki emek hiçbirinde yok.
Peki DOT oyuncuları oyunu ilk size mi izletir?
– Hayır öyle bir şey yok. Yapımcı olduğumuz filmlerde de sadece senaryoyu okuruz.
Sinema salonunu tiyatroya çevirmek mekan sahibi için ekonomik bir risk değil mi?
– Salonlarımızı yediden altıya düşürdüğümüz için 26 filmi eksik oynatıyoruz. Yeni bir oyun bize başka bir enerji getiriyor. İşin ekonomisinde değiliz. Bu Mars’ın sanatla olan bağı. Ayrıca film prodüksiyonları da yapıyoruz. Belki buradan yetişen oyuncular onlarda rol de alır.
Tiyatro aslında sinemanında rakibi…
– Tiyatroya giden biri zaten sinemaya da gidiyordur. Bu yüzden rekabet değil, tam aksine birbirlerini besliyorlar. Ayrıca Gmall, ‘arthouse’ sinema (sanat sineması) merkezi olacak, para kazanma ihtimalimiz sıfır. 12 ay festival salonu gibi çalışacak.
Başka tiyatro ekipleri için de burada bir şans var mı?
– Çok acayip ve yeni bir proje gelirse tabii destekleyebiliriz. Mars olarak Reha Erdem’le bir film yapıyoruz. Cannes Film Festivali’ne gidecek. Ayrıca ‘Eve Dönüş’ diye bir filmin de yapımcılığını üstlendik.
Cinebonus’lar mantar gibi çoğalıyor. Tiyatro salonlarını da AVM’lere sokarak çoğaltma planınız var mı?
– DOT’a Anadolu Yakası’nda yeni bir yer düşünüyorum. Ayrıca sekiz sinema salonu gibi, bir alana sekiz ayrı tiyatro salonu yapılmamasını da anlamıyorum. Her alışveriş merkezinde sinema salonu olduğu gibi tiyatro salonları da olmalı.

Bir buçuk yıl antrenman yapıldı
MURAT DALTABAN

DOT olarak yedinci senemiz. Üç sene önce Mars ile G-Mall sahnesini açtık, yerleşik bir hale geldi. Hala kapalı gişe oynuyoruz. Şimdi ikinci bir salonumuz var. G-Mall’da spor salonunun önünden geçip spor hikayesi anlatan oyun izliyorsunuz. Supernova bir boks hikayesi. Genç bir grubun, yeni dünyanın acımasız yapısı içinde kendini kurtarmaya çalışmasını anlatıyor. Boks antrenmanları ve çalışkan oyuncular şarttı. Yedi oyuncumuz (Cemil Büyükdöğerli, Hakan Kurtaş, Berrak Kuş, Ünal Silver, Pınar Töre, Tuğrul Tülek ve Emre Yetim) bir buçuk yıl boyunca haftanın üç günü boks dersleri, diğer günler güçlenme ve gelişim üzerine spor eğitimi aldı. Sekiz ay da günde üç saat koreograflarla çalıştılar.

Hürriyet

Paylaş.

Yanıtla