İdeogram Projesi, Doğu Tiyatro Geleneklerine Açılım

Pinterest LinkedIn Tumblr +

27 Ocak 2012 – Fransız Kültür Merkezi – Ankara, saat – 14:00

Konuşmacılar : Jean-Pierre Triffaux (Nice Sophia-Antipolis Üniversitesi), Theodore Grammatas (Atina Üniversitesi), Süreyya Çelik Karacabey (Ankara Üniversitesi)

Tarihinin başından beri, Batı tiyatrosu, doğudaki yaşam biçimlerinden, geleneksel formlardan esinlenmiştir.  Antik Yunan kökeni iddiasından, çok kültürcü hareketlere kadar, Avrupa  tiyatrosu, kendi kimliğini, diğer kültürleri bir asimilasyon ve yeniden yorumlama üzerine inşa etmiştir. Bir diğer yandan, Batı tiyatrosu, ilham ve besin kaynağı olarak kullandığı veya hala kullanmakta olduğu birçok formu, ne tiyatro ne de sanat olarak kabul etmemektedir. En iyi durumda, çoğunlukla, bu formlara « folklor » adını vermektedir.

Günümüzde, bu yaşam formlarına, Batı tarafından tarih boyunca yerleştirilmiş filtrelerin dışında, doğrudan bakıldığında, o zaman gerçekten bu formlar üzerine yerleşmiş algılar değişebilecek gibi görünmektedir.

Doğu’da bir tiyatro var mıdır ? Varsa nedir?  Bugün manidar bir krizde olduğu kabul edilen Batı Avrupa tiyatrosuna, yeniden nasıl ilham kaynağı olabilir?

Erica Letailleur

Genel Koordinatör

İletişim: Neslihan Demirel: 0535 688 11 43

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.