Bu Tiyatroda Seyircinin de Söz Hakkı Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ankara’nın sanat yaşamına katılan Meydan Sahnesi’nin eserlerinde seyirci, sahnedeki bir oyuncuymuşçasına söz hakkına sahip oluyor.

Murathan Mungan’ın Orhan Veli Kanık’ın şiirlerinden derlediği ”Bir Garip Orhan Veli” adlı oyunuyla perde açan sahnede, eser öncesi ve sonrasında sanatçılar izleyiciyle sohbet edip fikirlerini alıyor, oyuna interaktif katılımlarını sağlıyor.

Meydan Sahne’nin kurucusu Mustafa Takmaz, “Zaman zaman konserler için boşaltacağız tamamen, konserlerin yanı sıra gösteri amaçlı sanatsal işler, sivil toplum kuruluşları için toplantılar, paneller de yapılacak. Ama birincil hedefimiz burada tiyatro üretmek. Ankaralıların hafta sonları çocuklarını getirebilecekleri oyunlar da olacak.

Salonda Mine Acar, Haldun Taner’in ‘Eşeğin Gölgesi’ adlı oyununu sahneye koyacak. Tolga Çiftçi de ‘Ateşli Sabır’ adlı oyunun provalarına geçti. Ben aslında yakınmak, zorlu koşullardan fazla bahsetmek istemiyorum. Bunları aştık bitirdik. Ama bizim en önemli sorunlarımızdan biri de oyunlarla ilgili ciddi telif istenmesi. İyi bir mekan yarattık, çok heyecanlıyız. Tiyatro yüreklisi insanlarla iyi yol alacağımıza inanıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığından, sivil toplum kuruluşlarından ve kentten de destek bekliyoruz. Çünkü bir salonun var olmasında bunların hepsi birer etkendir.”

Seyirciye söz hakkı

”Bir Garip Orhan Veli” adlı oyunu sahneye koyan ve eserde rol alan Tolga Çiftçi, seyirciye ”söz hakkı tanıyan”yaklaşımlarını şöyle anlattı:
”Burada bir başka şey denedik. Normalde seyirci oyunu izler. Seyirci, izleyici kapısından çıkar gider. Oyuncu kulise gider. Bir araya gelmezler. Seyirciyle sohbet etsin, birlikte olsun, salondan sahneye çıksın, oyunu oynasın, hatta birlikte oynansın oyun. Göz göze bakışarak, karşılıklı laf söylüyormuşçasına, oyun bittikten sonra da yine salona girsin oyuncu, sohbet kaldığı yerden devam etsin veya oyuna yönelik söylemesini istediği bir şey varsa seyircinin sıcağı sıcağına söylesin. Ne zaman sohbetimiz bitiyorsa o zaman oyun bitsin yaklaşımı içinde olduk. İlişkimiz sadece oyunda olmuyor, eserden önce ve sonra da oluyor. Bundan da çok memnun kalıyoruz, olumlu-olumsuz, iyi-kötü herkes her türlü tepkisini iletiyor, ciddi bir eleştiri varsa bununla ilgili tedbir alıyoruz. Hoşluk varsa biz de ürünümüzden memnun oluyoruz, işe bağlılığımız artıyor. Bir kazanım kesinlikle.”

Stargündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.