“Pal Sokağı Çocukları” Tiyatro Sahnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Macar yazar Ferenc Molnar’ın dünya klasikleri arasında yer alan eserinden tiyatroya uyarlanan ”Pal Sokağı Çocukları”, Ankara seyircisiyle buluştu.

Akün Sahnesi’nde minik seyircinin yanı sıra yetişkinleri de ağırlayan oyun, küçük bir arsayı oyun yeri haline getiren ”Pal Sokağı Çocukları” ile burayı onların elinden almak isteyen ”Kırmızı Gömlekliler” arasındaki mücadeleyi anlatıyor.

Tarık Demirkan’ın Türkçeleştirdiği, Serra Canbay’ın oyunlaştırdığı eserin yönetmenliğini yapan Ebru Kara, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, eserin 11 Mart’ta Akün Sahnesi’nde prömiyer yaptığını söyledi.

Ferenc Molnar’ın eserinin pek çok nesli etkilediğini ve dünya klasikleri arasında hak ettiği yeri bulduğunu anlatan Kara, ”Nemecsek, Boka, Csonakos, Gereb, Feri Ats, Pasztor kardeşler ve diğerleri. Binalarla kuşatılmış arsa için birbirleriyle amansız bir mücadeleye giren iki çocuk çetesi. Tek istedikleri arsada özgürce oyun oynayabilmek. O arsa sadece bir arsa değil, Pal Sokağı Çocukları’nın vatanı ve onlar vatanlarını tüm güçleriyle savunuyorlar” dedi.

Çocukların savaşırken dostluğu, gururu ve adil olmayı her şeyin üzerinde tuttuğunu ifade eden Kara, şöyle konuştu:

”Bu cesur çocuklar, bizlere kazanan ve kaybedenin dost olabileceğini öğretiyorlar. Dostluk, vatan sevgisi ve bağlılık üzerine kurulan bir hikaye. Macaristan’dan çıkıp tüm dünya çocuklarına ulaşan, hayal etmeyi unutmayan özgür ruhların hikayesi…

Eseri 9 yaş üzeri herkes izleyebilir. Çocuk oyunu yerine çocukların da izleyebileceği bir oyun demek daha doğru bence. Cesur olmayı, ihanet etmemeyi, bağlılığı, dürüstlüğü anlatıyor. Sevginin ve dostluğun inanılmaz gücü bu oyunun her sahnesinde var”.

Oyuncu seçimi için ilan verildi

Hazırlık aşamasının 3 yıl sürdüğünü kaydeden Kara, ”Serra Canbay’ın incelikli ve romana sadık kalarak yaptığı uyarlamadan sonra, bu oyunun sahnelenmesi için en uygun yeri bulmak gerekliydi. Kalabalık kadrosu nedeniyle bölgelerde sahnelenmesi zordu. Ankara Devlet Tiyatroları Müdürlüğü bir oyun sahnelemem için teklif getirdiğinde hiç düşünmeden bu metni önerdim. Kabul edildikten sonra oyunun rol dağılımını yapmak 3 haftamızı aldı” dedi.

Eserdeki karakterlerin yaşlarının küçük olduğunu, rolleri paylaşacak oyuncuları bulmakta zorlandıklarını anlatan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

”İlan verdik ve katılan 200’den fazla kişinin içinden 20 genç oyuncu adayını belirledik. Oyunumuza Devlet Tiyatrolarının deneyimli ve kadrolu oyuncuları da katıldı. Dans ve sahne provalarımız 7 hafta sürdü.

Oyun 1. Dünya Savaşı öncesinde geçse de aslında her zamana uyabilecek çağdaşlıkta. Yönetmen olarak, tamamen romana bağlı kalarak, gerçekçi bir şekilde sahnelemeyi tercih ettim. Sade bir rejiyle, oyuncuların oyunculuklarının ön plana çıktığı, ekip uyumunun her sahnede göze çarpacağı güzel bir oyun olduğu kanısındayım.”

Oyunun 16, 18, 23 ve 25 Mart’ta Akün Sahnesi’nde izlenebileceğini anlatan Kara, çocukluk hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Romanın kendisini de derinden etkilediğini ifade eden Kara, ”Oyunla ilgili son kararı her zaman olduğu gibi seyirci verecek. İşine bağlı bir ekiple çalıştım, bu bir yönetmen için büyük bir mutluluk” diye konuştu.

Kara, oyunun sahnelenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, bütün Ankaralıları oyunu izlemeye davet etti.

Star Gazetesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.