Shakespeare’in Ünlü Eseri, Dans Sahnesinde 1960’lara Taşındı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

William Shakespeare’in, yaz gecesi rüyasının kahramanlarının karıştığı yanlışlıklar komedyası “Bir Yaz Gecesi Rüyası”, modern dans sahnesinde izleyiciyle buluştu. Eserin kahramanlarını, kaleme alındığı 16. yüzyıldan 1960 ve 70’lere taşıyan yapıt, ilk gecesinde tam not aldı.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nun (MDT) Shakespeare’in erken dönem romantik komedya romanından dans sahnesine aktarılan yapıtı “Bir Yaz Gecesi Rüyası”nın prömiyeri yapıldı. Koreografisini Münih Tiyatrosu Direktörü Hans Henning Paar’ın üstlendiği eserin dekoru Talat Ayhan’a, kostümleri Gazal Erten’e ait.

Işık düzenini Fuat Gök’ün hazırladığı yapıtta Müge Güleşen, Aslı Güneş Sümer, Deniz Alp, Hakan Odabaşı, Misket Alkım, Yıldız Kaplan, Zeynep Körpeoğlu, Nazlı Dirin, Özlem Özükan, Özlem Özdemir, İlke Sayıner, Beste Üstün, Seda Özyalçın, Anna Akabalı, Nisan Yazgülü Ter, Kerem Ünal İnanç, Emrah Keskin, Ali Akabalı, Mert Okutan, Burhan Yücel, Eftal Dirlik, Hakan Özenalp ve Oğulhan Öztürk görev alıyor.

Dansçıların 1960 ve 70’li senelere ait bol paçalı pantolonlar, geniş yakalı bol gömlekler ve renk renk elbiselerle sahne aldığı yapıt, The Doors’un, “Whisky Bar” adlı parçasıyla açılıyor. Eserin yazıldığı 16. yüzyıldan 20. yüzyıla taşınan eser, koreograf Paar’ın yorumuyla Shakespeare’in romanını modern dans sahnesine getiriyor.

-Yaramaz peri Puck, ormanı birbirine katıyor-

Sanatçı Emre Kesim, eserde vurmalı çalgılar ve piyanoda eski parçaları seslendirirken, iki enstrümanı aynı anda kullanmasıyla da başarısını gözler önüne serdi.

Yaramaz peri Puck’ın yaptıkları yüzünden bir yanlışlıklar komedyası yaşanan yapıtın başlarında iki koltuğun yer aldığı sade bir dekor yer alırken, ilerleyen bölümlerde ışık geçişleriyle orman sahnesi görkemli bir karnavala dönüştü.

Hippolyta ile Theseus’un partisinde yaz gecesi rüyasının kahramanlarının birbiriyle karşılaşması ile başlayan yapıtta olaylar şöyle gelişiyor:

“Partide pekçok kişi vardır. Sürekli atışan Oberon ve Titania, birbirlerine delicesine aşık Hermia ve Lysander, Helena, peşinden ayrılmadığı ve aslında Hermia’da gönlü olan Demetrius. Arada kalan Puck ve herkesi uyuşturucu sarhoşluğuna büründüren afyon çiçeği. Başları dönen parti sakinlerinden her biri başka yöne dağılırken, ilişkiler silsilesi de birbirini izler. Yanlışlıkların ortadan kalkmasıyla ormanda sükun hakim olur.”

Tek perdelik gösteri, sevgililerin kavgaları ve iniş çıkışlarla sürdükten sonra tüm çiftlerin arasının düzelmesiyle beraber eğlenceli bir dans sahnesiyle sona erdi.

-İlk kez 1604 yılında sahnelendi

William Shakespeare’in tanınmış komedyası “Bir Yaz Gecesi Rüyası-A Midsummer Night’s Dream”, ünlü yazarın erken dönem romantik romanları arasında yer alıyor.

İlk basımı 1600 olmakla beraber yazımı ve ilk sahnelenişinin 1594 ya da 1595 yıllarında gerçekleştiği sanılıyor. Ana teması aşk ve evlilik olan yapıt, karışık ilişkiler üzerinden bu iki kavramın komikliğine vurgu yapıyor.

Olaylar Antik Yunanistan’da bir düğün çevresinde geçerken, yapıt bugüne değin tiyatro sahnesi ve sinema filmlerine defalarca uyarlandı. 1970 yılında Peter Brook yapımı sahnelenme Oyunun önemli yorumlarından biri olarak gösteriliyor.

Türkçe’ye “Bir Yaz Gecesi Rüyası” adıyla çevrilen eserin, bunun dışında, Can Yücel’in “Bahar Noktası” adıyla yaptığı bir çevirisi de bulunuyor.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.