‘Seyirci Uyuma, Tiyatrona Sahip Çık’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ergün Işıldar’ın yönettiği, Jean Paul Sartre’ın yazdığı Nekrassov adlı oyunun ilk gösterimi 25 Nisan 2012 Çarşamba gecesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesinde gerçekleşti. 3,5 saatlik uzun oyunun sonunda seyirciler oyuncuları ayakta alkışladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürürlüğe sokulan yeni yönetmelik ile İBB Şehir Tiyatroları’nın ‘sanatçıların inisiyatifinden alınarak, belediye bürokratlardan oluşan kurula devredilmesini’ de protesto etmeyi ihmal etmeyen seyirciler, hep birlikte ‘Seyirci, uyuma, tiyatrona sahip çık!’ şeklinde tempo tuttu… [Şehir Tiyatrosu oyuncuları ve çalışanları seyircilerle birlikte 29 Nisan Pazar günü, Saat: 16.00’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni şikayet etmek üzere, ustaları Muhsin Ertuğrul’un Zincirlikuyu’daki mezarı başında toplanacaklarını açıkladı. Edinilen bilgilere göre, akşam da ‘Nekrassov’ oyununun bitiminden sabaha dek, İstanbul, Harbiye semtindeki Muhsin Ertuğrul sahnesi önünde oturma eylemi yapılacak… ]

“TİYATROMUZ SANAT KURUMU OLMAKTAN ÇIKARILMAK İSTENİYOR”

Oyun öncesi, İBB Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) tarafından hazırlanan bildiriyi dağıtan sanatçılar, görüşlerini şöyle ifade etti:

“Bir süredir Şehir Tiyatrosu bir kısım medyanın iftira içeren haksız saldırılarına maruz kalıyor. Anlamlandıramadığımız bu saldırıların nedeni, artık açıkça anlaşıldı. Amaç 98 yıldır sanatçıları tarafından yönetilen Şehir Tiyatromuzun, tüm sanatsal işleyişini, belediye bürokratlarına teslim edilmesiymiş. Bu yönetmelik hazırlığından kurumumuzun, genel sanat yönetmeninin, yönetim kurulunun belediye başkanı sanat danışmanının dahi haberi olmaması manidardır. Bu yeni yönetmeliğe göre artık Şehir Tiyatrosu bir sanat kurumu olmaktan resmen çıkarılarak, basit bir şube müdürlüğüne dönüştürülecekmiş. Bizce muhafaza edilmesi gereken değerlerse açıktır. Bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Çünkü bizim asıl sorumluluğumuz seyircimizle birlikte, daha özgür ve umutlu günlere yürümektir…”

İBB Şehir Tiyatroları’nın ‘sanatçıların inisiyatifinden alınarak, belediye bürokratlardan oluşan kurula devredilmesini’ de protesto etmeyi ihmal etmeyen seyirciler, oyunun sonunda hep birlikte ‘Seyirci, uyuma, tiyatrona sahip çık!’ şeklinde tempo tuttu.

NEKRASSOV

Derya Kurtuluş, Rıdvan çelebi, Arda Aydın, Yılmaz Meydaneri, Özgürefe Özyeşilpınar, Engin Akpınar, Özgür Atkın, Melike Altınbaran, Sezai Aydın, Nihat Alpteki, Uğur Dilbaz, Cem Karakaya, Ceren Hacımuratoğlu, Yavuz Şeker, Haşmet Zeybek, Eftal Gülbudak, Ömer Barış Bakova, Radife baltaoğlu, Savaş Barutçu, Gürol Gngör, Mana Alkoy, ve Vaner Bilginer’in rol aldığı, Ergün Işıldar‘ın yönettiği, Jean Paul Sartre‘ın yazdığı Nekrassov adlı oyunun ilk gösterimi dün gece İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesinde seyirci ile buluştu.

BB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Nekrassov’da; “soğuk savaş yıllarında Fransız basın dünyasında kâr etmek uğruna çevrilen cehennemlik işler ve cehennemlik bir adamın aşkı” konu ediliyor.

JEAN PAUL SARTRE

Jean-Paul Sartre (Jean-Paul Charles Aymard Sartre) (21 Haziran 1905, Paris – 15 Nisan 1980, Paris), ünlü Fransız yazar ve düşünür. Felsefi içerikli romanlarının yanı sıra, her yönüyle kendine özgü olarak geliştirdiği Varoluşçu felsefesiyle de yer etmiş; bunların yanında Varoluşçu Marksizm şekillendirmesi ve siyasetteki etkinlikleriyle 20. yüzyıl’a damgasını vuran düşünürlerden biri olmuştur. Sartre, bir anlatıcı, denemeci, romancı, filozof ve eylemci olarak yalnızca Fransız aydınlarının temsilcisi olmakla kalmamış, özgün bir Entelektüel tanımlamasının da temsilcisi olmuştur.

Sartre, savaş sonrası dönemde ise özellikle politik etkinlikleriyle öne çıkmaya başladı. Soğuk savaş dönemi boyunca birçok eleştirisine rağmen Sovyetler Birliği’ni desteklemiş, Fransa’nın Cezayir’e karşı yürüttüğü savaşa karşı çıkmıştır. Çıkardığı dergi, bu bağlamda yoğun bir etkinlik göstermiştir.
Sartre, 1964 yılında kendisine verilmek istenen Nobel Ödülünü geri çevirmiştir. Bunun hem yapıtlarına hem de politik konumuna zarar verecegini düşünmüştür. “121’lerin Bildirgesi” olarak bilinen bildirgeyi imzalamış ve 1961-1962 yılındaki büyük gösterilere katılmıştır. Ayrıca, 1966-67 yılları arasında Vietnam Savaşı’nda meydana gelen katliamları sorgulamak üzere kurulmuş olan Russell Mahkemesi‘nin de başkanlığını yapmıştır.

1968 olayları Sartre’ın kendi fikirlerini ve geleneksel entelektüel konumlarını da sorguladığı bir dönem olmuştur. Sovyetler’in Prag’a müdahalesinin ve Fransa’daki öğrenci hareketlerinin üzerine, teorik politik alanı yeniden değerlendirmeye başlamış, 1973’te Liberation gazetesini kurmuştur.

» » DAYANIŞMA ETKİNLİĞİNE ÇAĞRI

Şehir Tiyatrosu oyuncuları ve çalışanları seyircilerle birlikte 29 Nisan Pazar günü, Saat: 16.00’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni şikayet etmek üzere, ustaları Muhsin Ertuğrul‘un Zincirlikuyu‘daki mezarı başında toplanacaklarını açıkladı. Edinilen bilgilere göre, akşam da ‘Nekrassov’ oyununun bitiminden sabaha dek, İstanbul, Harbiye semtindeki Muhsin Ertuğrul sahnesi önünde oturma eylemi yapılacak…

Etkinlikle ilgili yapılan açıklama şöyle:

Sevgili İstanbullular;

29 Nisan Pazar bizim için önemli bir gün.
2011-2012 sezonumuzun kapanış günü.
Aynı zamanda tiyatromuzun kurucusu Muhsin Ertuğrul‘un ölüm yıl dönümü.
Biliyoruz ki, artık 98 yıllık şehir tiyatronuzun içinde bulunduğu üzücü sürecin farkındasınız.

29 Nisan’ın bizim için taşıdığı bu büyük anlamı şehrimizle paylaşmak ve sizlerle II. Büyük Buluşmamızı gerçekleştirmek istiyoruz.

Bu amaçla 29 Nisan Pazar, Saat: 16:00’da Sevgili Hocamız Muhsin Ertuğrul’un Zincirlikuyu’daki mezarını ziyaret edeceğiz.
Ardından aynı gün hocamızın adını taşıyan Harbiye, Muhsin Ertuğrul Sahnemizin önündeki meydanda Saat: 18:30’dan itibaren mumlar yakıp, şarkılarla türkülerle sabahı karşılayacağız.

Tiyatromuzun içinden geçtiği bu zor günde siz sevgili İstanbullulara çağrımızdır :
GEL ŞEHRİM, SEYREYLE!

NOT: Gitarını, bağlamanı, minderini al da gel…

Sesonline

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.