Nederlands Dans Theater Bu Akşam Bir Kez Daha Sahnede..

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 400. yıldönümü kapsamında düzenlenen kültürel etkinlikler, dünyaca ünlü dans topluluğu Nederlands Dans Theater ile devam ediyor. İKSV tarafından, Hollanda Kraliyeti desteği ve Ant Kalıp ve Organik Holding eş-sponsorluğuyla, 14 Haziran Perşembe akşamı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen Nederlands Dans Theater II gösterisi, Hollanda Kraliçesi Majesteleri Beatrix’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Çağdaş dansın Avrupa’daki en önemli ve dünyadaki en başarılı temsilcilerinden, 32. İstanbul Müzik Festivali’nde sahnelediği gösteriyle İstanbullu sanatseverlerin hafızasından yıllardır silinmeyen Nederlands Dans Theater’in ikinci grubu, Hollanda Kraliçesi Majesteleri Beatrix’in Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 400. yıldönümü kapsamındaki Türkiye ziyareti vesilesi ile İstanbul’da! 16 genç ve dinamik dansçının yer aldığı Nederlands Dans Theater II, ilk gösterisini 14 Haziran Perşembe akşamı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirdi.

Hollanda Kraliçesi Majesteleri Beatrix ve özel davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilen gösteriyi TC Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TC Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Hollanda Kraliyeti Büyükelçisi Jan-Paul Dirkse, Hollanda Kraliyeti Başkonsolosu Onno Kervers ve İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da izledi. Dünyaca ünlü koreograflar Jirí Kylián, Hans van Manen, Alexander Ekman ve Sol León & Paul Lightfoot’un yapımlarından oluşan bir program sunan Nederlands Dans Theater II’nin gösterisinin sonrasında Hollanda Kraliçesi Majesteleri Beatrix mekândan dansçılar eşliğinde ayrıldı.

Nederlands Dans Theater II’nin İstanbul’daki gösterilerindeki ilk eser, 1982 yılına ait bir Jirí Kylián koreografisi olan “Songs of a Wayfarer”. Bu performansta, Gustav Mahler’in “Lieder eines fahrenden Gesellen” adlı eseri beş çiftin dansıyla sahneye aktardı. Topluluk, “Songs of a Wayfarer”in ardından, Hans van Manen’in Nederlands Dans Theater II’nin genç dansçıları için 2001 yılında yaptığı ve iki kişi arasındaki ilişkiyi betimleyen “Simple Things” adlı eseri sundu. Koreografisi, Sol León ve Paul Lightfoot’a ait “Shutters Shut” eserinde ise dansçılar kendi işaret dilinde modern edebiyatın öncülerinden ABD’li yazar Gertrude Stein’ın oldukça özgün olan “If I told him” şiirini dört dakikalık özel bir dansla sergiledi. 2003 yılında prömiyerini yapan çalışmayı ilginç kılan, müziğin yerini tamamıyla konuşulanın sıradışılığının alması. Nederlands Dans Theater II’nin programında yer alan son eser; Alexander Ekman’ın ilk kez 2010 yılında sahnelediği “Cacti” adlı koreografi oldu. “Cacti”de, sahnedeki 16 dansçı ile 4 müzisyen, Haydn, Beethoven ve Schubert’in müzikleri eşliğinde, bedenleri ve enstrümanlarıyla bir senfoni oluşturdu.

Nederlands Dans Theater II, bu akşam 20.30’da, ikinci bir gösteri için yine Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

Haberturk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.