Opera'nın 'Yerli' Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

7 Temmuz’da başlayacak olan 3. Uluslararası İstanbul Opera Festivali Türk ve Doğu temalı eserlere ağırlık verecek. DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen: Opera yalnızca seçkinlerin sanatı değildir.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 3. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 7-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalin ilki 2010 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında yapılmıştı. Festival yoluyla yapılmak istenen ise şu: İstanbul, Türk ve Doğu temalı operaların tarihi mekanlarda sahnelenmesi yoluyla Türkiye’nin dünyaya tanıtılmasına katkı sağlamak.

”Opera yalnız seçkinlere hitap eden bir sanat değildir’’ diyen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen, operanın, müzik, tiyatro, edebiyat, klasik sanatlar ve görsel sanatların buluşmasından ortaya çıkan komplike sanat dallarından biri olduğunu ifade ederek, festivalin hazırlıklarına da bir yıl önce başladıklarını kaydediyor. Gökmen’e göre opera, her olguda olduğu gibi anlaşılması için çaba gösterilmesi, düşünsel uğraş gösterilmesi gereken bir sanat dalı.

”İstanbul’un gerçek anlamda bir operaya ve gerçek anlamda bir opera bale  sezonuna ihtiyacı olduğunu vurgulamak istiyorum” diyen DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen, özellikle yaz aylarında gerçekleştirilecek festivalin herkes adına bir sanat şöleni olacağını  dile getiriyor.

7’DEN 70’E HERKES İÇİN İŞTE OPERA

Denizbank sponsorluğunda ”7’den 70’e opera” sloganı ile bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek festivalin programı ve içeriği her yaştan ve her kesimden seyirciye ulaşmayı hedefliyor. Kentin sahip olduğu tarihsel mekanlarla bütünleşerek İstanbul’u dünya ölçeğinde hatırı sayılır bir konuma yerleştirmeyi amaçlayan festival Topkapı Sarayı, Aya İrini, Haliç Kongre Merkezi, Kadıköy Süreyya Operası ve Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Festival, 7 Temmuz’da Haliç Kongre Merkezi’nde Ankara Devlet Opera ve  Balesi’nin 2 perde şeklinde sahneleyeceği Mozart’ın ünlü ”Don Giovanni” operası ile başlayacak. 9-10-11 Temmuz’da Mozart’a ait ”Saraydan Kız Kaçırma” operası Topkapı Sarayı’nda sahnelenecek. Okan Demiriş imzalı ”IV.  Murat” operası 14-15 Temmuz tarihlerinde Topkapı Sarayı’nda, ”Yıldırım Bayezid” operası, 16-18 Temmuz tarihlerinde Kadıköy Süreyya Operası’nda, besteci Selman Ada’nın Halit Ziya Uşaklığıl’in ünlü romanından bestelediği ”Aşk-ı Memnu” operası ise 19 Temmuz tarihinde Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde izleyicinin karşısına çıkacak.

Ünlü Tenor Jose Cura da geliyor

Festival kapsamında, dünyaca ünlü tenor Jose Cura, 12 Temmuz’da, Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından Feryal Türkoğlu ile İstanbul Devlet  Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Aya İrini’de gala konseri verecek. Konseri şef Mario De Rose yönetecek. Cura, konserinde bazı eserlerini de kendisi yönetecek.

Star

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.