Oyuncular Sigorta Konusunda Geri Adım Atmayacak!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dizi setlerindeki çalışma koşulları üzerine pek çok tartışma sürüyor. Uzun çekim saatleri, niteliksiz molalar, SGK’lı olmayan oyuncu ve teknik ekip gibi konular bu tartışmaların başını çekiyor. Kamera önü ve arkasındaki tüm set çalışanları kurdukları Oyuncular Sendikası ile bu sorunlarının çözümü için çeşitli çalışmalar içerisindeler. Tüm oyuncuların çalıştıkları her alanda 4-a’lı olarak çalışmalarını sağlamak, temel çalışma koşullarını sağlayabilmek, taban ücretlerini belirlemek, telif haklarını devir etmenin genel uygulama olmaktan çıkmasını sağlamak, işsizlik sigortasını ve emeklilik priminin mesleğe göre düzenlenmesini sağlamak… Bugün pek çok dizide, sinemada, tiyatroda gördüğümüz oyucuların ve ekip arkadaşlarının hedefleri bunlar. Ama karşılarında özellikle ikna etmek durumunda oldukları yapımcı firmalar bulunuyor.

Hatırlarsanız Habertürk Yazarı Ali Tezel’in 31 Temmuz tarihli köşe yazısı “ilk kıyak ‘kamu spotu’ seksenler dizisinden gelmiş” başlığını taşıyordu. Tezel’inyazısının ardından, dizinin yapımcısı Birol Güven’le aralarındaki tartışmalar buna en iyi örnek. Geçtiğimiz haftalarda kurulan Yapımcılar Derneğinin Kurucu-Geçici Yönetim Kurulu Başkan Birol Güven twitter hesabından Tezel’in yazısına değinerek, “Seksenler dizisinin setine bekliyorum, gel bir tane sigortasız çalışan gör, ondan sonra konuşalım” demişti. Ali Tezel de en jetinden Birol Güven’e “Bak iki tane sigortasız çalışanını buldum bile” diyerek ‘Seksenler’ dizinde rol alan Özlem Türkad’ın ve Çocuklar Duymasın dizisinde 110 bölüm oynayan Osman Gidişoğlu’nun SSK’sı olmadığını söylemişti.

10 GÜN ÇALIŞIYOR GÖSTER SSK PİRİMİ ÖDEME

Setlerde oyuncular ve yapımcılar arasında sosyal güvence tartışmaları, talepler üzerine anlaşma süreçleri yaşanırken, diğer yanda işin hukuki boyutu üzerine ilginç gelişmeler yaşanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz günlerde İnternet sitesinden ‘Sanatçıların sigortalılığı’ başlıklı bir yazı yayınladı. Bu yazıya göre sanatçıların sigortalı olması için SGK’nin önerisi şöyle; “6111 sayılı Kanun’un 51 inci maddesiyle Kanun’a eklenen ek 6. madde ile 1/3/2011 tarihinden itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarların, ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanların kendileri tarafından prim ödemelerine imkan sağlanmıştır. Bu sigortalılar Kanunun hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılacaktır.” SGK’nın resmi İnternet sitesinden yayınladığı bu genel yazı sanat camiası tarafından tartışılıyor.

SENDİKA ÇARŞAMBA GÜNÜ BAKANLIKLA GÖRÜŞECEK.

SGK’nin yayınladığı genel yazının, sanatçılar için ne anlama geldiğini Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora’ya sorduk. “Oyuncular Sendikası olarak, başından beri çalışmalarımız oyuncuların yapımcılar tarafından sigortalanmasına yönelikti. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu hiçbir istisnaya yer bırakmaksızın oyuncuların bağlı çalışan olmasını hükmediyor. Bizde bunu uygulamak için çalışıyoruz” diyen Alabora, SGK’nın yayınladığı son genel yazının, yasaya aykırı bir yasa olduğunu söyledi. “Konuyla ilgili hukuki değerlendirmemizi gönderdik” diyen Alabora, Oyuncular Sendikası olarak önümüzdeki çarşamba günü Çalışma Bakanlığıyla görüşeceklerini, genel yazının uygulamadan çekilmesini veya kanuna uygun haliyle uygulanmasını talep edeceklerini aktardı. Alabora “Oyuncular dizi setlerinde yapımcılar tarafından sigortalanacaklar. Çünkü kanunun hükmü budur” ifadesiyle taleplerini açıkladı.

Televizyon Gazetesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.