Uganda'dan İngiliz Yapımcıya Gey Oyun Nedeniyle Para Cezası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Uganda’nın, geçen hafta eşcinsel bir adamla ilgili bir oyunu izinsiz sahneye koyduğu gerekçesiyle gözaltına aldığı İngiliz yapımcıyı kefaletle serbest bıraktığı, yapımcının avukatı tarafından açıklandı.

AFP. 17 Eylül 2012, Çeviri: Ömer Ongun

David Cecil, parmaklıkların ardından el sallıyor. Fotoğraf: Isaac Kasamani

Yönetmen David Cecil – ki suçlu bulunursa iki yıl hapis cezası alacak – aralarında “hukuk kurallarını ihlal etme”nin de olduğu iki ayrı suçtan dolayı Perşembe günü gözaltına alınarak Pazartesi günkü kefalet talebine kadar hapse gönderilmişti.

Cecil’in avukatı John Francis Onyango, AFP’ye yaptığı açıklamada Cecil’in yaklaşık 200 dolarlık bir kefaletle serbest bıraktığını açıkladı.

Onyango, Cecil’in durumunun iyi olduğunu ve bir ay sonra duruşmasının olacağını belirtti.

34 yaşındaki Cecil’in, ülkeden çıkış yapabilmesi için de mahkemeden özel izin alması gerekiyor.

“Nehir ve Dağ” adındaki oyun Uganda hükümeti bünyesindeki medya kurulunun ihtarına rağmen geçen ay Kampala çevresindeki birçok mekânda sahnelendi. Kurul, oyun metnini de incelemeye alarak oyunu geçici olarak yasakladı.

Oyun eşcinsel olarak açılan bir adamın zor durumunu ve Uganda’daki güçlü gey karşıtı lobiyi harekete geçiren nedenleri irdeliyor.

İngiltereli oyun yazarı Beau Hopkins tarafından yazılan oyun tamamen Ugandalılar tarafından yönetilip oynandı.

Eşcinsellik Uganda’da suç olarak kabul ediliyor ve eğer parlamentoya bir teklif iletilirse bazı eşcinsel davranışlar için idam cezası dahi verilebiliyor.

Parlamenterlerin dediğine göre yasa değişebilir.  Mevcut haliyle, eğer bir kişi ikinci kez eşcinsel bir davranışla yakalanırsa veya partnerinde HIV varsa ya da o partner reşit değilse ölümle cezalandırılıyor.

Eşcinselliğin kamusal alanda-hak mücadelesi veren gruplar dahil- tartışılması yedi yıla varan hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Paylaş.

Yanıtla