Cyrano De Bergarac Seyirciyle Buluşuyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Anadolu Ajans’ın haberine göre yönetmen Işıl Kasapoğlu’nun sahneye koyduğu ”Cyrano De Bergarac” tiyatro oyunu, 16 Kasım’da seyirciyle buluşacak. Kasapoğlu, hayatında bir şeylerin eksik olduğunu fark ettiğinde ”Cyrano De Bergarac” oyununu sahneye koymaya karar verdiğini anlattı.

Bir yönetmen ya da tiyatrocunun meselesinin ”anlatmak” olduğunu ifade eden Kasapoğlu, ”Cyrano De Bergarac”ı sahneye koymasının nedenini ”İnsan olduğumuzu bir daha hatırlamaktan başka bir şey değil” sözleriyle dile getirdi.

Kasapoğlu, ”Tiyatroları bir anlamda sürekli savaş, eleştiri, dalga geçme alanı olarak aldık. Ticari tiyatroyla kamu tiyatrosu ayrımını bir türlü yapamadık. Bütün bunlardan yoruldum. Bugüne kadar dünyanın her tarafında yüzlerce oyun yaptım ve şu sıralarda artık gerçekten insan olduğumuzu hissetmek istiyorum. Cyrano De Bergarac da böyle bir oyun. İnanıyorum ki buraya gelen bir seyirci aynı seyirci olarak çıkmayacak” dedi.

Edmond Rostand’ın yazdığı ”Cyrano De Bergarac’ı Sabri Esat Siyavuşgil’in çevirdiği bilgisini veren Kasapoğlu, eserin Osmanlı Türkçesi unsurlarını barındırdığını söyledi.

Kasapoğlu, ”Oyunu seyreden kişinin ‘Hay Allah böyle şeyler var mı dünyada? Bu kadar temiz duygular, bu kadar insanı seven, onuru abartmadan onurlu olabilen bir yaşam da varmış. Biz ne yapıyoruz şimdi’ diye sorması benim için yeterli” şeklinde konuştu.

Hayal kurmada dilin önemini vurgulayan Kasapoğlu, ”Öyle bir yere geldik ki Türkiye’de adamlar çıkıp ‘insan hayallerini gerçekleştirebildiği zaman başarılıdır’ diyor, Oysa mesele, hayali kurabilmek. O hayali kurabilmek için de kendimize yönelmemiz, insana bakmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Oyunun kahramanı Cyrano’nun burnunun çok büyük tasvir edilmesi ve oyunda burnu nedeniyle komplekse girerek aşkını bile söyleyemeyen kahramanı Sultan Abdülhamit’in üzerine alındığı için yasaklattığı bir rivayetin olduğunu hatırlatan Kasapoğlu, bu rivayetin gerçekliğini araştırmaya gerek olmadığını vurguladı.

Işıl Kasapoğlu, ”Çok hoş bir anekdot bence. Burnu büyük diye yasaklattıysa yasaklatmış. Bu bir ankekdot olarak kalmalı” dedi.

Cyrano’yu canlandıran oyuncunun da büyük bir burunla sahne alacağını, oyunun burun üstüne kurulduğunu ifade eden Kasapoğlu, çok başka şeylerin de anlatıldığını söyledi.

Haber7.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.