Yaşar Gündem İntihal İddiasına Cevap Verdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Nihat Çapar , Yaşar Gündem’in kendisi tarafından yazılan “Müebbet Masal”ı adlı oyununu intihal ederek “Aşk Olsun Sana Çocuk” adı ile kendi adına kullandığını iddia etmişti.  ‘Müebbet Masalı’ ‘Aşk Olsun Sana Çocuk’ mu Oldu? haberimiz sonrası görüş talep ettiğimiz Yaşar Gündem ise avukatı Selçuk Çelik aracılığı ile açıklamalarını tarafımıza gönderdi.

Avukat Selçuk Çelik, müvekkili Yaşar Gündem ile Nihat Çapar’ın birbirlerini ‘belli bir samimiyet içinde’ tanıyan kişiler olduklarını ve Nihat Çapar’ın ‘Müebbet Masalı’ isimli belgesel oyunu müvekkili Yaşar Gündem’in önerisi ile yazdığını belirtti. Çelik, bu oyunun yazımında müvekkilinin Erdal Öz’ün  “Gülünün Solduğu Akşam”, Halit Çelengin “İdam Gecesi Anıları”, Turhan Feyzioğlu’nun “ve Deniz” isimli eserlerinden yola çıktığını, müvekkilinin bu oyunun yazımında yararlanılan eserlerin sahiplerinden izin almak için mail yazışmaları yapmış olduğunu, Nihat Çapar’ın ise bu eser sahiplerinden izin alıp almadığının dahi belli olmadığını belirtti.

Müvekkilinin oyunun yazım aşamasında projesini Nihat Çapar’la paylaştığını, Çapar’ın  bu oyunu yazmak istediğini, müvekkilinin Çapar’ın bu teklifini kabul ettiğini ancak daha sonra müvekkili Yaşar Gündem’in  Nihat Çapar tarafından yazılan oyunu beğenmediğini  ve  müvekkili Yaşar Gündem’in bizzat  “Aşk Olsun Sana Çocuk”  adlı oyunu yazdığını, bu nedenle oyunu yazarken faydalanılan kaynakların ve bir kısım içeriğin de aynı olmasının doğal olduğunu, tüm bu durumun Mahkeme kararı ve Mahkeme kararına esas alınan bilirkişi heyet raporları ile sabit olduğunu ifade etti.

Avukat Selçuk Çelik müvekkili Yaşar Gündem’in 2000 yılından beri Anadolu’nun her köşesinde tiyatro sanatını icra eden ve bugüne kadar oynadığı tüm oyunların eser sahiplerine saygı gösteren ve telifleri ödemekten kaçınmayan bir sanat adamı olduğunu aktardı.

Yaşar Gündem’e karşı intihal iddiası ile suç duyurusunda bulunan Nihat Çapar’ın, yargısal safhasını tamamlamış bir konu ile ilgili olarak bilirkişi raporlarında haklı çıktığını iddia ederek basın kuruluşlarına açıklama yapmasını, Nihat Çapar’ın, Yaşar Gündem’i vicdanlarda mahkum ettirme çabasından kaynaklı olduğunu ifade eden Avukat Selçuk Çelik açıklamasının son bölümünde  “taraflardan birisinin her yazdığını kabul edip yayınlamak suçtur” iddiası ile Mimesis yetkilileri hakkında Savcılıklara suç duyurusu yapacağını bildirdi.

Yaşar Gündem vekili Selçuk Çelik her ne kadar müvekkili adına verdiği cevapta bu haberin yapılmasını bir suç, bu haberi yapan bizleri de suçlu olarak görmekte ise de Mimesis olarak böyle bir suçlama ile itham edilmemizi esefle karşılamaktayız. Haberlerimizde herhangi bir tarafı kasten, hatta ihmal ile dahi karaladığımız söylenemez. Gelen haber taleplerine karşı ne kadar hassas isek düzeltme taleplerine de aynı şekilde hassasiyetimiz söz konusudur. Zira yaptığımız haberciliktir. Ortada tiyatro alanı ile ilgili bir intihal iddiası vardır, ilk derece Mahkeme aşaması tamamlanmıştır ve bu konu yüksek yargı önüne taşınmıştır. Böyle olmasa dahi başlı başına intihal suçlaması bir haber değeri taşımaktadır ve kamuoyunun bu konu hakkında bilgi edinme hakkı bulunmaktadır.

Mimesis’ten “Nihat Çapar’dan Telif Davası” Haberi İçin Açıklama haberimizde belirttiğimiz üzere konuyla ilgili her türlü görüşe ya da cevap hakkına da aynı biçimde yer vermeyi ilke olarak benimsiyoruz ve bu bağlamda haberlerimize devam edeceğiz.
Kamuoyuna saygı ile duyururuz…

Fırat Kuyurtar / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.