Yönetmen Oyunu Yarıda Kesip Hesap Sordu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[İpek İzci’nin Radikal gazetesinde yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]

Mehmet Ergen, Bakırköy Tiyatroları’nda yaptığı rejinin değiştirilmesine kızıp oyunu yarıda kesti ve “Ben silahları gizlemiştim, genel sanat yönetmeni ise ortaya koca sandık koydurmuş” dedi.

Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda (BBT) 26 Ocak Cumartesi gecesi sahnelenen Bertolt Brecht’in ‘Carrar Ana’nın Silahları’ oyunu, yönetmenin protestosuna sahne oldu. Tiyatrodergisi.com.tr’nin haberine göre yönetmen Mehmet Ergen, 20. dakikada sahneye fırlayıp oyunu kesti ve seyircilere tiyatro yönetimini şikayet etti. Ergen, Genel Sanat Yönetmeni Kadriye Kenter’in kendisine haber vermeden oyunda reji değişiklikleri yapmasını kınadı. Ergen, ‘bir daha BBT’de oyun sahlemeyeceğini’ söylerken,oyuncular Munis Düşenkalkar, Alper Kut, Muhammet Çakır ve Levent Tülek sahnede bekledi. Ergen’in “İsterseniz oyuna beş dakika ara verelim” teklifine rağmen izleyicinin isteği ve oyuncuların ‘biz profesyoneliz’ demesiyle, ‘Carrar Ana’nın Silahları’ kaldığı yerden devam etti.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Ergen, olayı şöyle anlattı: “Oyun ortada oynanıyordu, sahne kısmında da seyirci vardı. Bir kere onu iptal etmiş, tek tarafa koymuşlar. Oyun silahları evinde saklayan, kocasını İspanya Savaşı’nda yitirmiş bir kadının o silahları cepheye vermemesi ve oğullarını da savaşa göndermemesiyle ilgili… Evde silahlar var ve bu silahlar aranıyor. Bizim gizli bir bölmemiz vardı, zeminin altından tahtalar çıkarılıyordu. Yeni Genel Sanat Yönetmenimiz Kadriye Hanım ‘Bu oyunda bir sandık olması lazım ki içine silahları koymalı’ demiş. Bunun üzerine oyuna bir sandık konmuş. Zaten başka birşey yok sahnede, bir ocakla kapı… Ben de oyunun “Nereye sakladınız?” denildiği bölümde sahneye girdim ve Brechtien oyunlarda böyle yabancılaştırmaların doğal olduğunu; bunun da bu dekorla yeni bir yaklaşım olabileceğini söyledim ve seyirciye ‘Sizce silahlar nerede?’ diye sordum. Onlar da sandığı gösterdi. Ben de ‘Bu kadar bariz bir şekilde konulursa, tabii ki anlaşılır’ dedim. Sandığı açtım, silahları gösterdim ve üzüntümü dile getirdim. Özellikle hükümetin tiyatroya bu kadar kötü davrandığı bir dönemde CHP ’nin bir belediyesinde medar-ı iftiharımız bir tiyatroda böyle birşey yapılmasının çok hoş olmadığını söyledim ama izleyiciler kalkıp tiyatoya gelmiş, ‘İsterseniz devam edin’ deyip salondan ayrıldım.”

Kadriye Kenter, konuyla ilgili görüş vermek istemedi.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.