Suna Pekuysal'ın Beşinci Ölüm Yıl Dönümü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

20866336Türk tiyatrosunun emektar sanatçılarından Suna Pekuysal’ı, ölümünün beşinci yıl dönümünde özlem ve sevgiyle anıyoruz.

Tiyatro kariyerine 1949 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun çocuk bölümünde Kadri Ögelman’ın “Artist Aranıyor” adlı oyunuyla başlayan 1933, İstanbul doğumlu Pekuysal, beş yıl önce bugün İstanbul Tıp Fakültesi’nde hayatını kaybetti.

Asıl adı Suna Belener olan Türk sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısı Pekuysal, İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü’nde öğrenim gördi. Ardından, dram bölümüne geçti. 1964 yılında gazeteci Ergun Köknar ile evlendi. 1973 yılında oğulları Sait Ali Köknar dünyaya geldi.

ŞEHİR TİYATROLARI’NDA 54 YIL

54 yıl Şehir Tiyatroları’nda görev yapan sanatçı, 24 Ekim 1998 tarihinde Şehir Tiyatroları’ndan emekli oldu. Sanat yaşamı boyunca 250’den fazla tiyatro oyununda rol alan Suna Pekuysal, 100’e yakın sinema filminde de rol aldı. Son yıllarındaki en ses getiren rolü ATV’de Özkan Uğur ile başrolü paylaştığı “Yeter Anne” adlı komedi dizisi oldu.

‘LÜKÜS HAYAT’ YILLARI

Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1984 yılında sahnelenen, Ekrem Reşit Rey’in 1933 yılında kaleme aldığı, Cemal Reşit Rey’in bestelerini yaptığı ve Haldun Dormen’in sahneye koyduğu ‘Lüküs Hayat’ adlı müzikalde Zihni Göktay ile 14 yıl aralıksız olarak oynadı. Büyük bir başarı kazanan ve yediden yetmişe her yaştan seyirciye nostalji yaşatan ‘Lüküs Hayat’ın ardından emekli olan sanatçı, Şehir Tiyatroları’nda Joseph Kesselring’in yazdığı ve Çetin İpekkaya’nın yönettiği ‘Ahududu’ adlı oyunda konuk sanatçı olarak rol aldı.

DÜŞEREK KALÇA KEMİĞİNİ KIRDI

Pekuysal, 17 Temmuz 2008 günü evinde düşerek kalça kemiğini kırdı. İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi altına alınarak, ameliyat edildi, ardından yoğun bakıma alındı. Burada solunum cihazına bağlanan Pekuysal, 22 Temmuz 2008 günü hayata gözlerini kapadı. Yapılan müdahalelerle tekrar yaşama döndürülmesine karşın; TSİ 10:30 sularında tekrar kalbi duran Pekuysal, hayatını kaybetti.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.