Tiyatroya Ezan Sorgusu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ezanpageKültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları’nın (DT) oyunlarının provalarını da “kıskaca” aldı. Bakanlık müfettişlerinin Ankara DT’nin Konya’da, geçen mayıs ayında, “Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i Anma Etkinlikleri” kapsamında, Necip Fazıl Kısakürek’in oyunlarından “okuma tiyatrosu” olarak sahneye taşınan oyunda, DT yönetimini ve oyuncularını “Provalar sırasında ezanın okunması sırasında dini değerleri aşağıladınız mı?” sorgusuna çektiği öğrenildi.

DT’yi, Devlet Opera ve Balesi’ni, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nü kapatmaya yönelik yasa tasarısı taslağı hazırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı şimdi de DT’nin geçen mayıs ayında, Konya Valiliği’nce düzenlenen “Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i Anma Etkinlikleri” kapsamında, Necip Fazıl Kısakürek’in oyunlarından “okuma tiyatrosu” olarak sahneye taşınan oyunun provalarını “kıskaca” aldı. Ankara DT’nin Konya’da sahneye taşıdığı ve Serhat Nalbantoğlu’nun yönettiği oyunun provalarında, “ezanın okunduğu sahnede”, yönetmenin “ezanın usulüne uygun olarak okunmasına yönelik müdahalesinin” bakanlığa şikâyet konusu yapıldığı öğrenildi. Söz konusu şikâyette, provalara ilişkin toplantıda, “ezan üzerinden dinin aşağılandığı” iddia edildi. Bunun üzerine bakanlık, oyunun sahnelenmesinden bir buçuk ay sonra DT’ye müfettiş gönderdi. Müfettişlerin, söz konusu oyunun provalarıyla ilgili toplantıda yer alan dönemin Genel Müdürü Lemi Bilgin’i, dönemin Ankara DT Müdürü Akif Yeşilkaya’yı, başdramaturg Canan Kırımsoy’u, DT çalışanı Orhan Karataş ve Şaziye Dağyapan ile oyunun yönetmeni Serhat Nalbantoğlu’nu “ezan sorgusuna” çektiği öğrenildi.

‘Hakaret mi ediyorsunuz?’

Sorguda, söz konusu iddialar üzerine müfettişlerin Bilgin, Yeşilkaya, Karataş, Dağyapan, Kırımsoy ve Nalbantoğlu’na “Provalarda bir oyuncunun ezanı okuması sırasında, dini değerleri aşağıladığınız öne sürülüyor. Böyle bir aşağılama söz konusu oldu mu?” sorusunun yöneltildiği belirtildi. Bilgin, Yeşilkaya, Kırımsoy ve Nalbantoğlu’nun ise “DT, varlığı gereği hiçbir dini ve değerlerini aşağılamaz, aşağılanmasına izin vermez. Ayrıca DT hiçbir zaman insanların dini ve etnik kimliklerini rencide edecek hiçbir oyunu bugüne kadar sahnesine taşımadı, alay konusu yapmadı. Bu iddialar tamamen kurumu yıpratmaya yöneliktir. Provalarda böyle bir durum söz konusu dahi olmamıştır. Ayrıca, henüz sahneye taşınmayan, prova aşamasındaki bir oyun üzerinden şikâyette bulunmak ve bu oyun üzerinden sorguya çekilmek hayli manidardır, provalara bile sansür niteliği taşımaktadır. Oyun Konya’da sahnelenmiş ve herhangi bir şikâyet olmamıştır” diyerek, iddiaları reddettiği öğrenildi.

Selda Güneysu / Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.