Her Kesimi Kucaklayan Bir Repertuar Yaptık

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1[Aslıhan Aydın’nın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ile yaptığı ve Zaman gazetesinde yayınlanan söyleşisini paylaşıyoruz.]

Geçtiğimiz sezonu kapanma söylentileriyle tamamlayan Devlet Tiyatroları’nın Genel Müdürü Mustafa Kurt, yeni sezon için iddialı konuşuyor.

Bugüne kadar tiyatro ile hiç tanışmayan bir kesimin bulunduğunu ifade eden Kurt, yeni sezondaki oyunlarla, Devlet Tiyatroları’nın kapılarını bu kesime açacağına inandığını ifade ediyor. Kurt, bugüne kadar bu kesime ulaşılamamasının sorumlusu olarak da kendilerini, yani sanatçıları görüyor. Tiyatro biletlerinin arkasında yetişkin oyunlarının ‘10 yaş üstü herkes tarafından izlenebileceği’nin yazıldığını hatırlatan Kurt, bugüne kadar oynanan oyunların 10 yaşındaki çocuklar için çok da uygun olmadığını ifade ediyor. Bundan sonraki süreçte, biletlerde belirtildiği gibi çocukların aileleri ile rahatlıkla oyun izleyebileceklerini söylüyor.

HERKES TİYATROYA GELECEK

DT’nin yeni Genel Müdürü Mustafa Kurt, tiyatro severlerin veya tiyatroyla yeni tanışacakların, yeni sezonda nasıl bir repertuarla karşılaşacağını anlattı. Ekim ayı başında perdelerini açacak olan Devlet Tiyatroları’nın oyun sayısı sezonun ilk yarısı için 100’ü bulacak. Bu oyunların büyük bölümünü yerli ve prömiyer yapacak oyunlar oluşturuyor. “Bu seneki repertuar, insana ve aileye odaklı.” diyen Kurt, belirledikleri repertuarın her kesimi kucaklayan bir içeriğe sahip olduğunu anlatıyor: “Ülkemizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine, barışa odaklı bir repertuar yaptık. Herkesi kucaklayan, her kesimi kucaklayan bir repertuar yaptık. Bundan da kastımız şu; tarihi oyunlar, dönem oyunları, klasik eserler var. Biz sadece DT’nin sezonunu değil tüm Türkiye’nin sezonunu açıyoruz. Tüm Türkiye’ye hitap eden bir repertuar yaptık çünkü biz belki ilk defa tiyatroya gelecek seyircileri de düşünerek oyunları seçtik. Onların da anlayabileceği oyunlar seçtik, buna örnek olarak Necati Cumalı’nın ‘Nalınlar’ oyununu verebiliriz. Ergun Uçucu’nun ‘Kiraz ile Mestan’ oyununu örnek verebiliriz. Yıllardır ihmal edilmiş yazarlarımız var; bir türlü sahneye çıkmayan, Necip Fazıl gibi. Onun ‘Para’ oyununu ilk kez oynayacağız. 40 yıl önce DT’ye verilmiş, repertuarda duran bir oyundu.”

TARİHİ OYUNLAR AĞIRLIKTA

Mustafa Kurt, bu sezon Turan Oflazoğlu’nun ‘Kösem Sultan’ oyununu zengin bir kadro ile sahneleyecekleri bilgisini vererek, geçtiğimiz yıllarda eksikliği dile getirilen tarihi oyunlara ağırlık verdiklerini ifade ediyor: “Bu sezon yerli oyunlara ilgi gösterdik ve tarihi oyunlara daha çok yer verdik. Tarihimizle daha fazla iç içe olalım istiyoruz. Ben tarihi oyunların ihmal edildiğini düşünüyorum, onları gün yüzüne çıkartmak istiyoruz. Çünkü her oyunu on yılda bir yenilemek lazım, bir çocuğun hiçbir tarihi oyun izlemeden büyümesini istemiyoruz. Tarihi oyun yazarı da az. Biz mümkün olduğunca önümüzdeki dönemlerde de tarihi oyunlara daha fazla yer vereceğiz. Zengin bir repertuar hazırladık. Repertuarı hazırlarken şuna dikkat ettik, bu sezon 10 yaşından büyük çocuklarımız yetişkin oyunlarını rahatlıkla izlesin istiyoruz.”

Tiyatroya gitmeyen büyük bir kesimin olduğunu belirten Kurt, bu durumun tiyatrocuların suçu olduğunu kabul ediyor: “Tiyatrodan haberdar olmayan, tiyatroya gitmeyen bir kesim varsa bu bizim suçumuz, çünkü gitmemiz lazım. Seyircinin ayağına kadar gideceğiz. Biz repertuara çalışırken, tiyatroya hiç gelmemiş seyirci için de oyunlar seçtik. Tiyatrodan haberdar olmayana gitmemiz lazım. Yeni dönem için bunu da hedefledik. Turnelere devam edeceğiz. Gidilmeyen yerlere gideceğiz. DT, 23 bölgede 56 sahnede çalışıyor. Onun dışında kalan tüm illere de turne yapacağız.”

‘MUHAFAZAKAR TİYATRO EleştiriLERİ haksız’

Mustafa Kurt, yeni sezonda özellikle ‘muhafazakar yazarlara yer verildiği’ eleştirileri için de şöyle diyor: “Çok zengin bir repertuar var, herkes var. Tarık Buğra, Yaşar Kemal, Murathan Mungan, Refik Halit Karay da var. Herkesi kucaklayan bir anlayışa sahibiz. Bizim hassasiyetlerimiz var, toplumun da hassasiyetleri var; bunları gözettik.”

DT yeni dönemde yeni projeleri hayata geçiriyor. Bursa’da Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali, Ankara’da Shakespeare ve Çehov Haftaları, Kazan’da Dede Korkut’un hikayelerinden oluşan oyun haftası düzenlenecek. Ayrıca Türk tiyatrosuna yeni yazarlar ve yeni oyunlar kazandırmayı hedefleyen oyun yazma yarışması düzenlenecek. Yarışmanın ilki “1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu” ana başlığını taşıyacak. İlk üçe giren oyunlar ise gelecek sezonlarda sahnelenecek.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.