Bu Çocukların Yerçekimiyle Derdi Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

bucocuklarfft64_mf1759500Modern sirk sanatını breakdance ve tiyatroyla buluşturan Cirque Éloize, ‘iD’ isimli şovlarıyla dün gece Zorlu Center’daydı. Uçup kaçanın haddi hesabı yoktu.

Dün gece Zorlu Center’da Cirque Éloize vardı. Kendilerini tanıtırken modern sirk sanatını breakdance ve tiyatro ile birleştiklerini yazmışlar. Ben de bahsedilen sentezi izlemeye gittim. Beklentiler bir anda değişti. Sirk diye gittiğimiz gösteri adeta bir yerçekimine meydan okuma arenası. Atlayanlar, zıplayanlar, uçanlar, kaçanlar…

Danslarıyla bize hikayeler anlatmayı amaçlayan ekip daha gösterinin başında bizi nelerle karşılaşacağımıza hazırladı. Ayrılmaya çalışan ama beceremeyen bir çift vardı sahnede. Birisi kaçtıkça öbürü kovaladı. Bir araya geldiklerinde de gösterinin başlangıcı olması açısından yeterli enteresanlıkta akrobatik hareketler yaptılar. Sanırım izleyicileri işin içine çeken de buydu. Hikayeler bir caddede de bir inşaatta da bir kenar mahalle köşesinde de geçebiliyordu.

Koordinasyon konusunda inanılmaz başarılı bir ekip Cirque Éloize. Ufak tefek aksilikler dışında hiçbir falso olmadan yapılması neredeyse imkansız hareketleri koordineli olarak yapmayı başardılar. ‘Yapılması neredeyse imkansız hareketler’ dediysem sizi yanıltmasın. Olabildiğince geniş düşünün. Bir borunun üzerinde herhangi bir yere tutunmadan yere paralel durmayı bile düşünebilirsiniz. Ben hayal bile etmiyordum, gözlerimle gördüm.

En çok dikkatimi çeken şey gösterinin müzik seçimleriydi. Can alıcı piyano sololarının üzerine hiphop davulları eklenmesiyle ortaya çıkmıştı müziklerin geneli. Bir anda yükselip bir anda düşen geçişlerle ekibin izlemesi dahi zor hareketleri birleşince ortaya çıkan sonuç ağzı açık ya da gözünü kapatmış seyircilerdi. Sahnedekilerin komşu annesi gibi ‘Ay gitti çocuk bu sefer’ diye diye izledi gösteriyi bir kısım seyirci.

Dün gece ekipteki herkes bireysel performansını tepede tuttu. Arka koltuktakilerin ‘akrep gibi kız ’ diye adlandırdığı yere uzanıp ayaklarını vücudunun bir önüne bir arkasına getiren sevimli Orta Asyalı ve bisikletle sahnenin her yerini turlayan, neredeyse 15 metre yüksekliğe çıkan bisikletçi gecenin en çok alkış alanlarıydı.

Her ne kadar gösterinin ikinci yarısı ilk yarısı kadar tat vermese de Cirque Éloize çok başarılı bir ekip. ‘Yerçekimi aslında büyük bir yalan mı’ diye düşündürmüyor değil. Bu akşam ve yarın toplam üç gösteri daha yapacaklar. Hep beraber hakkını verelim de dün akşamki gibi boş kalmasın.

Cirque Éloize’in ‘iD’ isimli gösterisi 8 Kasım Cuma 20.00 ve 9 Kasım Cumartesi 15.00 ve 20.00’de Zorlu Center PSM’de izlenebilir.

Muhsin Topyıldız / Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.